Konjugirana linolna kislina (CLA) je naravna maščobna kislina, ki je predvsem v mesu in v mlečnih izdelkih, vendar v zelo majhnih količinah. CLA je po nesreči odkril leta 1978 Michael W. Pariz na univerzi Wisconsin, medtem ko je iskal mutagene spremembe v mesu med kuhanjem. Raziskave so dokazale, da CLA spodbuja izgradnjo mišic, zmanjšanje telesne maščobe in povzroči optimalno celično okolje za boljše zdravje!
CLA se naravno pojavlja v živilih, kot so mleko, sir, govedina in jagnjetina, pa tudi v veliko predelane hrane. Vendar, da bi dobili dovolj CLA iz vaše prehrane za želeno korist, bo to zahtevalo velik vnos tovrstnih živil. To ni samo nepraktično, temveč bi tudi resno negativno vplivalo na vaš metabolizem in bi zaradi veliko joulov pridobili na telesni teži. CLA je lahko najbolj pomembna hranilna snov za oblikovanje telesa, kar so jih odkrili v tem desetletju. Z anti-katabolnimi učinki je naravno hranilo s sposobnostjo, da vam pomaga pri pridobivanju mišične mase, zmanjšanju telesnih maščob in ima hkrati lastnosti pri spodbujanju zdravja.
Učinki zelenega čaja
Zeleni čaj prvotno izvira iz Kitajske, vendar ga povezujemo z mnogimi državami in kulturami Azije. Zadnje čase se vedno več pojavlja tudi na Zahodu, kjer načeloma prevladuje črni čaj. Oba uvrščamo med prave čaje. Črni in zeleni čaj se razlikujeta v načinu predelave – črni čaj je fermentiran, zeleni pa nefermentiran. Posledica različne predelave so razlike v barvi in vonju in učinkih obeh vrst čaja. Različne vrste zelenega čaja so odvisne predvsem od pogojev gojenja, načina pridelovanja in časa obiranja listov.
Zadnjih nekaj desetletij je bil zeleni čaj predmet dolgoročnih raziskav in medicinskih študij z namenom določitve njegovih dolgo poznanih blagodejnih učinkov. Ugotovili so, da so ljudje, ki redno pijejo zeleni čaj, izpostavljeni manjšemu tveganju za razvoj raznih srčnih bolezni in rakavih obolenj. Izvleček zelenega čaja vsebuje polifenole in kofein, ki inducirata termogenezo in stimulirata oksidacijo maščob v telesu, zato se ga s pridom uporablja tudi v pripravkih za hujšanje.
Študije so pokazale, da skodelica zelenega čaja vsebuje tudi zelo veliko flavonoidov. Flavonoidi so prisotni v večini rastlin, zanje je značilno antioksidativno delovanje.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV