Vizita.si
Pogosta navada, ki med drugim poveča tveganje za raka dojk.
Zdravje

1 pogosta navada, ki poveča tveganje za raka. 90 odstotkov jih tega ne ve!

L. E.
28. 07. 2016 08.47
11

Uživanje alkohola poveča tveganje za vsaj sedem različnih vrst raka, svari novozelandska študija. Raziskovalci pravijo, da so v nevarnosti tudi ljudje, ki ne pijejo prekomerno. Ne strinjajo se, da je kozarec rdečega vina na dan dobra ideja.

Pogosta navada, ki med drugim poveča tveganje za raka dojk.
Pogosta navada, ki med drugim poveča tveganje za raka dojk.FOTO: Thinkstock

Čeprav še ne razumemo, kako točno alkohol poveča tveganje za pojav raka, obstajajo močni dokazi, da ga. Alkohol so novozelandski raziskovalci povezali s sedmimi vrstami raka – z rakom ustne votline, žrela, požiralnika, jeter, debelega čreva, želodca in prsi. Celo majhne količine naj bi povečevale tveganje. Mnogi strokovnjaki po celem svetu se strinjajo. V Združenem kraljestvu pa so v javnosti opravili študijo, s katero so potrdili, da je to informacija, ki jo kar 90 odstotkov ljudi ne pozna. Ljudje so prepričani, da zmerno uživanje alkohola na zdravje ne vpliva.

"Obstajajo močni dokazi, da alkohol vodi v pojav raka na sedmih delih telesa, verjetno pa tudi na drugih," pove profesorica Jennie Connor z medicinske fakultete univerze Otago v Novi Zelandiji. Poudarja, da ni varne količine, ki jo lahko popijemo. Nevarnost naj ne bi bila neposredno povezana s količino, da bi bili torej v večji nevarnosti, če spijemo več alkohola. Vsaka količina naj bi povečevala tveganje. Naj pa bi se to zmanjšalo, ko ljudje alkohol nehajo uživati. In povečalo, če hkrati kadimo. Potem se sploh za raka ustne votline in žrela tveganje poveča. 

Ko imamo pred seboj kozarec alkohola, naj bi se torej morali vprašati – ali želimo kozarec alkohola ali manjše tveganje za pojav raka. Mnogi napačno mislijo, da alkohol poveča le tveganje za raka na jetrih, pove Susannah Brown s Svetovnega združenja za raziskovanje raka. "Strinjamo se, da obstajajo močni dokazi, da uživanje alkohola povečuje tveganje za pojav raka. Da bi preprečili pojav te bolezni, že dlje časa priporočamo, da se ljudje alkoholu povsem odrečejo." Čeprav so študije pokazale tudi, da lahko denimo rdeče vino pozitivno vpliva na srce, zdravniki poudarjajo, da obstajajo mnogo boljši načini, da tega okrepimo – denimo tako da izgubimo odvečno težo. 

Kako alkohol poveča tveganje za raka ni znano, a znanstveniki sumijo, da nekako vpliva na DNK. Profesorica Dorothy Bennett z univerze v Londonu raziskuje verjetnost, da alkohol poveča tveganje za raka zato, ker zelo hitro vstopi v celice, kjer se spremeni v snov, ki je znan karcenogen. Imenuje se acetaldehid. Vsekakor postaja opozorilo, da uživamo čim manj alkohola, čedalje močnejše.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Domače žganje in vino je zagotovo boljše kot vsa naravna prehranska dopolnila in vse kar kupimo v trgovinah.Toliko glede uživanja hrane in pijače.Če problem razširimo na delovno in politično okolje,pa sploh dobro,da še živimo.Torej zmerno in z 'guštom' do odhoda v neznano onostranstvo.
Super, zdaj ne bom več pil, kadil, seksal, jedel mastno, slano, vozil hitro, hodil na sonce,... pa bom srečno živel do stodvajsetih.
Tole me je pretreslo, grem takoj na en pir (zne biti dajih po več).
BoboPoštenjak 28. 07. 2016 17.03
Glavni krivec za raka je živilska mafija
ni_mi_vse_eno 28. 07. 2016 17.01
Seveda povzroča, prav tako kot sladkorji. Razlog baje tiči v prehranjevanju candide albicans.
Med kozarcem vina in manjšim tveganjem za raka bi se odločil za kozarec vina in nehajte že posiljevati ljudi, da se sprašujejo take neumnosti.
batom@pinkponk.com 28. 07. 2016 11.47
ta članek je tu samo zaradi slike.
In spet nastopi dilema - ali naj ne pijem več, vsekakor pa ne manj.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106