Že kar ogromna številka raziskav potrjuje, da je olivno olje izjemno zdravo. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca, raka in sladkorno bolezen. Nedavno je španska raziskava pokazala, da zavira staranje na ravni naših celic. Da bi bilo olivno olje res zdravo, pa morate kupiti takšnega, ki ni procesiran.
2. Ribe
Ribe so izjemno zdrav vir maščob. Vsebujejo omega-3 maščobno kislino, ki jo naši možgani nujno potrebujejo za dobro delovanje. Če ne uživamo dovolj maščob, naši možgani pravzaprav trpijo. Morajo pa seveda to biti zdrave maščobe.
3. Avokado
Avokado zmanjšuje vnetja v telesu. Vnetja lahko vodijo v nastanek bolezni, recimo v pojav bolezni srca in ožilja. Mehiška študija je leta 2014 pokazala, da tistim, ki uživajo prehrano s preveč sladkorja in imajo zaradi tega težave s krvnim sladkorjem, holesterolom in trigliceridi, pomaga, če uživajo avokado. Poleg tega morate uživati maščobo, da lahko telo izkoristi vitamine A, D, E in K, ki so topni samo v maščobi. Zato je recimo odlično kombinirati avokado s solato iz raznolike zelenjave.
Dolgo znanstveniki niso bili prepričani, ali holesterol v jajcih poviša slab holesterol v telesu. Vrsta raziskav je nato pokazala, da naše telo ne deluje tako preprosto, zato mu jajca ne škodijo. So odlična hrana za zajtrk, saj so raziskave pokazale, da smo potem dlje siti.
5. Oreški
Najbolj zdrava malica, ki poleg zdravih maščob vsebuje še aminokisline in vitamin E. V dlje časa trajajoči študiji, ki so jo lani objavili v Britanskem zborniku nutricistike, so ugotovili, da redno uživanje oreškov za 50 odstotkov zmanjša tveganje za diabetes, za 30 odstotkov tveganje za srčno bolezen in za 50 odstotkov tveganje za kap. A nikakor ne bo učinek isti, če boste posegli po oreških v čokoladi itn.
6. Kokosovo olje
Nekaj časa znanstveniki niso bili prepričani, ali je zdravo, ker vsebuje tudi nasičene maščobe. A pri kokosovem olju je ta nasičena maščoba laurična kislina, ki deluje protivnetno in antibakterijsko. Kokosovo olje je precej drugačno od drugih virov nasičene maščobe. Vsebuje tudi trigliceride, ki jih telo malo drugače presnavlja. In sicer tako, da jih telo lahko zelo hitro porabi kot vir energije. To pomeni tudi, da je to maščoba, ki se ne skladišči v telesu.
Če se radi posladkate, se posladkajte s temno čokolado, saj ščiti srce. Raziskava univerze v Louisiani je pokazala, da uživanje temne čokolade v črevesju hrani dobre mikrobe, ki jih potrebujemo za dobro delujočo prebavo. Zaradi tega, ker hrani te dobre mikrobe, temna čokolada deluje protivnetno in s tem ščiti srce.
8. Grški jogurt
Približno 70 odstotkov maščob v grškem jogurtu je nasičenih, toda, razen če na seznamu sestavin opazite hidrogenizirano olje, gre za maščobo, ki se v tem jogurtu pojavlja povsem naravno. Gre za linoleinsko kislino, ki v resnici pomaga ščititi pred diabetesom, srčno boleznijo in rakom. Nezdrave maščobe so nezdrave, ker jih ustvari človek. Nikakor pa ne posezite po sadnem jogurtu, saj so mu dodana sladila.
9. Olive
Kot olivno olje vsebujejo oleinsko kislino, ki ščiti srce. Vsebujejo tudi ogromno antioksidantnih polifenolov, ki ščitijo celice. Z olivami pa zaužijemo celo vlaknine in železo. Če mislite, da ne marate oliv, morate vedeti, da obstaja veliko različnih vrst, zato lahko zagotovo najdete kakšno zase.
10. Semena
Z lahkoto jih dodamo prehrani, tako da jih potresemo po solati ali spečemo skupaj s kruhom. So bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki nas ščitijo pred vnetji. So tudi dober vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, tudi železa in magnezija. Raziskava univerze Stanford je pokazala, da sončnična semena izredno dobro uravnavajo krvni sladkor.
KOMENTARJI (16)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV