Kriteriji so:
– Hrana mora biti dober vir vlaknin, vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi.
– Hrana mora vsebovati veliko antioksidantov, vitamina A, E in beta karotena.
– Hrana mora zniževati tveganje za razvoj srčnih obolenj in drugih zdravstvenih težav.
– Hrana mora imeti nizko vrednost kalorij.
– Hrana mora biti povsod na voljo.
Mandlji
Mandlji so polni hranljivih snovi – vlaknin, riboflavina, magnezija, železa in kalcija. Mandlji imajo veliko več kalcija kot kateri koli oreščki. Če jih pojeste sedem, dobite 23 miligramov kalcija. Vsebujejo tudi 15 odstotkov vitamina E, ki ga potrebujemo za dobro delovanjej organizma, ter proteine, zaradi česar nam ni treba jesti veliko mesa. Prav tako vsebujejo za telo koristne maščobe, ki nižajo raven holesterola.
Jabolka
Jabolka so odličen vir pektina – vlaknine, ki znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi. Sveža jabolka so tudi bogat vir vitamina C, ki je odličen antioksidant. Vse to vpliva na zdravo ožilje, preprečuje srčno-žilne bolezni in omogoča telesu, da dobro sprejema železo v telo.
Borovnice
Strokovnjaki so dokazali, da borovnice vsebujejo posebno spojino, ki preprečuje razvoj kroničnih obolenj. Dobro vplivajo na spomin in s tem na zdravo staranje. So nizkokalorične in imajo veliko vlaknin in C vitamina.
Brokoli
Poleg tega, da je brokoli odličen vir folne kisline, vsebuje tudi skupino spojin – phytonutrients, ki preprečujejo nastanek kroničnih bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in nekatere vrste raka. Brokoli je tudi bogat vir vitamina C – antioksidanta, ki varuje pred poškodbami. Prav tako je odličen vir A-vitamina in je povezan z ohranjanjem dobrega vida.
Rdeči fižol
Temno rdeči fižol v zrnju je dober vir železa, fosforja in kalija. Ima tudi nizko vsebnost maščob, je vir beljakovin in vlaknin. Rdeči fižol prav tako vsebuje skupino spojin – phytonutrients, ki lahko pomaga pri preprečevanju kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in raka.
Losos
Losos vsebuje omega-3 maščobne kisline – gre za vrsto maščobe, ki preprečuje tvorjenje strdkov v krvi, ki bi lahko povzročili srčni infarkt. Prav tako omega-3 maščobne kisline nudijo zaščito pri nepravilnem utripanju srca, ki lahko vodi v nenadno srčno odpoved, in pomagajo zmanjšati trigliceride, nižajo pa tudi krvni tlak in zmanjšujejo tveganje za možgansko kap. Poleg tega, da vsebuje losos veliko omega-3 maščob, pa ima hkrati nizko vsebnost nasičenih maščob in holesterola in je dober vir beljakovin.
Špinača
Špinača ima visoko vsebnost vitaminov A in C ter folne kisline. Je tudi dober vir magnezija. Rastlinske snovi v špinači lahko izboljšajo odpornost, pomagajo ohraniti lepe lase in kožo. Karotenoidi, ki jih najdemo v špinači – beta karoten, lutein in zeaksantin, pa delujejo tudi kot zaščita pred starostnimi boleznimi.
Sladki krompir
Globoko oranžno-rumene barve sladkega krompirja vam povedo, da ste izbrali pravi krompir, ki vsebuje veliko antioksidanta beta karotena. Viri beta karotena se pretvorijo v vitamin A in pomagajo pri upočasnitvi procesa staranja, pomagajo pa tudi zmanjšati tveganje za nekatere vrste raka. Poleg tega, da je odličen vir vitaminov A in C, je sladek krompir tudi dober vir vlaknin, vitamina B 6 in kalija. In kot vse zelenjave ima tudi sladki krompir malo maščob ter relativno malo kalorij.
Zelenjavni sokovi
Zelenjavni sokovi vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih hranil. Paradižnikov sok in drugi zelenjavni sokovi, ki vsebujejo paradižnik, so bogati z likopenom – antioksidantom, ki lahko zmanjša tveganje za srčni infarkt, rak prostate in nekatere druge vrste raka.
Pšenični kalčki
Pšenični kalček vsebuje veliko hranilnih snovi. So odličen vir tiamina in dober vir folne kisline, magnezija, fosforja in cinka. Kalčki vsebuje tudi beljakovine, vlaknine in nekaj maščobe.
Če želite res zdravo jesti, si privoščite kombinacijo lososa, brokolija in sladkega krompirja.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV