1. Ovseni kosmiči
Zakaj ne bi dneva namesto s skodelico kave začeli s skodelico ovsenih kosmičev? Ti namreč vsebujejo omega-3 maščobne kisline (zelo pomembne pri ohranjanju zdravega srca), folno kislino in kalij. Zaradi bogate energijske vrednosti imajo ovseni kosmiči moč, da znižujejo nivo slabega holesterola v krvi in da pomagajo ohranjati zdrave arterije. Najboljši so naravni ovseni kosmiči. Za boljši okus pa lahko vmešate še pol pretlačene banane ali drugo sadje.
2. Losos
Super živilo za vaše srce je tudi losos. Vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin. Ima tudi veliko antioksidantov, ki preprečujejo mnoge nevarne bolezni in ščitijo telo pred prostimi radikali. Znan je tudi po tem, da preprečuje visok krvni pritisk.
Uživanje lososa vsaj dvakrat tedensko lahko celo za eno tretjino zmanjša možnost za srčni napad. Ko ga boste kupovali, se prepričajte, da je gojen na zdrav način in da ne vsebuje težkih kovin, insekticidov in pesticidov. Če pa niste ljubitelji lososa, pa lahko poskusite kakšno drugo ribo. Zelo zdrave so tune, skuše in sardine.
3. Avokado
Vaše srce bo zelo veselo avokada. Lahko ga jeste samega, v sendviču ali solati. Znan je po tem, da znižuje slab holesterol in zvišuje dobrega. Vsebuje veliko zdravih maščob in pomaga pri absorpciji betakarotena in likopena, ki sta bistvena za zdravo srce.
4. Olivno olje
Veliko raziskav potrjuje pozitivne učinke olivnega olja. V raziskavi, v kateri so sodelovali prostovoljci iz sedmih držav, so ugotovili, da so tisti, ki so za pripravo jedi uporabljali olivno olje, manj zbolevali za boleznimi srca in ožilja. Manj jih je imelo tudi povišan holesterol, za razliko od tistih, ki so za kuhanje uporabljali navadno olje.
5. Oreščki
Oreščki, največ orehi, vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin in so bogat vir zdravih maščob, mono- in polisaharidov ter vsebujejo podobne snovi kot olivno olje. Vsaj enkrat mesečno si zato lahko privoščite obrok z različnimi oreščki. Vendar ne pretiravajte!
6. Borovnice, maline, jagode ...
Katere koli so vaše najljubše, uživate jih lahko praktično v neomejenih količinah. Poleg varovanja srca in ožilja so koristne tudi proti vnetjem in zmanjšujejo tveganje za raka.
7. Stročnice
Z omega-3 maščobnimi kislinami so prav tako bogate različne stročnice. Kot prilogo si zato privoščite lečo, grah, fižol itd. Vsebujejo tudi precej kalcija in različne proteine.
8. Špinača
Je zmagovalec med varovalnimi živili. Poleg tega da ohranja vaše srce zdravo, pomaga tudi, da ostanete v dobri formi. Vsebuje veliko folne kisline, luteina in kalija. Ameriška raziskava je potrdila pozitiven učinek rednega uživanja špinače. Prostovoljcem, ki so jo uživali vsak dan, se je tveganje za bolezni srca zmanjšalo za 25 odstotkov.
9. Laneno seme
Ta poleg omega-3 maščobnih kislin vsebuje še omega-6 maščobne kisline. Dodate ga lahko k jutranjemu obroku ovsenih kosmičev ali jih po malem uživate za malico.
10. Soja
Nekateri strokovnjaki sojo navajajo kot eno izmed najpomembnejših živil pri preprečevanju srčno-žilnih obolenj. Največ soje je v različnih jedeh, kot so tufu, sojino meso, mleko itd. Predvsem sojino mleko je zelo uporabno in dostopno. Namesto navadnega mleka lahko uživate sojinega. Vendar bodite pri soji tudi previdni, saj nekateri trdijo, da ni za vsakogar.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV