Vizita.si
Gobe so izredno zdrave. Kar premalo ljudi se tega zaveda.

Imunski sistem

10 živil, ki jih morate uživati za močnejši imunski sistem

L.E.
11. 01. 2016 08.13
4

Česen, gobe, špinača pa tudi ostrige. Predstavljamo 10 živil, ki bi jih morali uživati sedaj, ko je mraz in je vaš imunski sistem že zaradi tega šibkejši. Tako boste manjkrat prehlajeni in se boste bolje počutili.

Gobe so izredno zdrave. Kar premalo ljudi se tega zaveda.
Gobe so izredno zdrave. Kar premalo ljudi se tega zaveda.FOTO: iStockphoto

Predstavljamo živila, ki vsebujejo še posebej veliko hranil, ki krepijo imunski sistem. Gre za seznam newyorške holistične nutricistke Andree Moss.

1. Česen

"Česen je zame na prvem mestu. Naravno ima zelo močno protivirusno in antibakterijsko delovanje." Vsebuje pa še hranila, kot je alicin, ki krepi imunski sistem. "Je pa zanimivo, da alicin bolje deluje, ko česen nasekljamo." Ko torej njegovo notranjost izpostavimo zraku. Sploh če ste že prehlajeni, Mossova priporoča, da uživate kar surov česen. "Sploh, recimo, če vas začne malo boleti grlo in se bolezen še ni razvila, ker jo lahko prepreči. Jaz ga kar razrežem na približno štiri, pet delčkov, ki so veliki kot tableta, in jih pogoltnem. "Če česna ne grizeš, tudi ni tistega zadaha," doda.

Dan bi morali pričeti s probiotičnim jogurtom.
Dan bi morali pričeti s probiotičnim jogurtom. FOTO: Thinkstock

2. Probiotični jogurt

Dan začnite z jogurtom, ki naj bo probiotičen, kar pomeni, da vsebuje bakterije. Ravno te krepijo imunski sistem. Zaradi tega, ker ohranjajo vaše črevesje zdravo. Približno 70 do 80 odstotkov delovanja imunskega sistema je povezano s tem, kako dobro deluje črevesje, pravi nutricistka. "Zato naj bodo probiotiki kar redno v vaši prehrani. Da bi imeli zdrav imunski sistem, je namreč idealno, da ga takšnega vsak dan vzdržujete."

3. Piščančja juha

"Ko zbolite, je piščančja juha dejansko še vedno najboljše zdravilo. Bila je, ko smo odraščali, in je še vedno." Zakaj? Ker z njo užijete dovolj tople tekočine, ki telo hidrira. Poleg tega pa je bogata z minerali, kot sta magnezij ali fosfor, ter z aminokislinami, kot sta glicin in arginin. Ti delujejo protivnetno. Mossova priporoča, da si juhico privoščimo trikrat na teden tudi preventivno. "Sploh, če začnete čutiti, da se vas nekaj loteva." Kdor ne je mesa, pa si seveda lahko privošči zelenjavno juhico.

4. Špinača

Špinača je izjemna zelenjava. "In odlična je tudi za krepitev imunskega sistema." Ker vsebuje ogromno folne kisline, ki pomaga pri celični regeneraciji, in ker vsebuje res ogromno vitamina C. "Po navadi mislimo, da moramo, da bi zaužili več vitamina C, poseči po citrusih. Toda špinača jim je kar enakovredna." Skodelica kuhane špinače vsebuje tudi več kalija kot banana. "Je eden najboljših virov kalija in magnezija. To sta elektrolita, ki pripomoreta k temu, da je telo dobro hidrirano. Poleg tega pomagata pri tem, da nam ne niha nivo energije." Dvakrat ali trikrat tedensko bi morali uživati špinačo.

Špinačo bi morali imeti na jedilniku dvakrat ali trikrat tedensko.
Špinačo bi morali imeti na jedilniku dvakrat ali trikrat tedensko.FOTO: iStockphoto

5. Brokoli

Špinača in brokoli nista najbolj priljubljeni živili, a sta resnično zdravi. Sploh, če želite imeti močan imunski sistem. Brokoli je tudi zelenjava, ki naravno spodbuja razstrupljanje v telesu in tudi to preprečuje bolezni. "Zbolimo tudi, ker se v jetrih zadržujejo strupi, ker jih je toliko, da jih jetra ne morejo vseh predelati. Poleg tega brokoli vsebuje veliko aminokisline kolin, ki pripomore k boljšemu celičnemu delovanju, izboljša pa tudi delovanje črevesja." Vsebuje tudi ogromno vitamina C in kalcija. Vsaj dvakrat na teden bi ga morali imeti na krožniku.

Bolj zdrava je rdeča grenivka.
Bolj zdrava je rdeča grenivka. FOTO: iStockphoto

6. Grenivka

Pogosteje posegamo po pomarančnem soku, pa bi morali v svojo prehrano vključiti tudi grenivkinega. In sicer Mossova priporoča, da si iztisnemo nekajkrat na teden sok polovice grenivke. "Grenivke so zelo zdrave tudi, če že čutimo simptome prehlada, ker jih ublažijo. To pa zato, ker delujejo močno protivnetno." Bolj zdrave so rdeče grenivke, ker vsebujejo antioksidant likopen, ki prav tako okrepi imunski sistem. Vsebuje tudi fitohranila, ki spodbujajo razstrupljanje telesa. "Če čutimo, da bomo zboleli, bi morali kar povečati količino grenivk, ki jih zaužijemo," pravi nutricistka.

7. Cimet

Potresite ga po ovseni kaši ali kavi. "Je izjemno protivirusen in antibakterijski, poleg tega tudi uničuje glivice. Vsebuje še olja, ki izboljšajo prebavo." Poleg tega izboljša cirkulacijo krvi v telesu, kar spet pomaga pri razstrupljanju. Morali bi najti način, da ga uživate vsak dan.

8. Lubenica

Še malo bolj eksotični predlogi. Pozimi je težko najti lubenico, toda prav tako spada med hrano, ki zelo učinkovito krepi imunski sistem. "Vsebuje veliko vitamina C in A ter likopena." Deluje protivnetno, zmanjšuje okužbe in je zelo antioksidantna, kar omogoča boljše delovanje vseh celic v telesu. Če je ni na voljo, pa posežite po paradižniku in paradižnikovi omaki, ker sta najbližja zamenjava.

9. Ostrige

Še ena eksotična izbira. Vsebujejo ogromno cinka, ki krepi imunski sistem. "Če ste že prehlajeni, bodo ostrige ublažile simptome prehlada. Če cink uživate preventivno, pa je zaščita, ki vas brani pred virusi in bacili." Delovale naj bi tudi ostrige v pločevinki.

Odlična preventiva in zdravilo: piščančja juhica.
Odlična preventiva in zdravilo: piščančja juhica.FOTO: Thinkstock

10. Gobe

"So eno redkih živil, ki vsebujejo vitamin D. To je vitamin, ki ga pozimi ne dobimo dovolj, ker ga pravzaprav naše telo proizvede takrat, ko se izpostavimo sončni svetlobi." So tudi odličen vir cinka – kot redkejše in dražje ostrige. Uničujejo tudi viruse in bakterije. "Tudi penicilin so pridobili iz gob," pravi Mossova. "So res superhrana. Premalo ljudi to ve."

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587