Vaš dojenček potrebuje razne pomembne hranilne snovi, vitamine in minerale, zato je med nosečnostjo treba prilagoditi prehrano. Čeprav je večina živil varna, obstajajo takšna, katerim se je v veselem pričakovanju bolje izogniti.
Salama
Ker gre za predelano mesnino, lahko salama oziroma klobasa vsebuje bakterijo liasteria. S to bakterijo se lahko okuži vsak, vendar so nosečnice zaradi oslabljenega imunskega sistema na njene učinke bolj občutljive. Pri njih obstaja za 20 odstotkov večja verjetnost, da zaradi omenjene bakterije zbolijo za hudo boleznijo, imenovano listerioza, ki je lahko usodna ali pa vodi do spontanega splava v drugem ali tretjem trimesečju nosečnosti.
Namesto salame se raje odločite za uživanje sojine klobase, saj se boste s tem izognili dodatkom, ki se pojavljajo v mesnih salamah. Lahko pa poskusite tudi s pečenim tofujem, s katerim boste v telo vnesli potrebne beljakovine.
Modri sir
Modri sir, med katere sodi tudi gorgonzola, ni primeren za uživanje med nosečnostjo. Ali ste vedeli, da je vir bakterij tisti, ki daje modremu siru barvo in okus? Mehki siri, kar modri sir je, povzročajo večino primerov listerioze. Zato med nosečnostjo uživajte le pasterizirane sire in ostale mlečne izdelke ali pa sojin sir. Tako boste dobili želen okus brez nasičenih maščob in plesni.
Mečarice
Mečarice so le ena izmed vrst rib (pa tudi ostale roparice, tuna, morski pes in nekatere ribe, konzervirane v omakah in zelenjavi), ki so bolj kontaminirane z živim srebrom in ostalimi težkimi kovinami. Živo srebro se pojavlja v obliki metil živega srebra, kar lahko povzroči nevrološke okvare pri zarodku ali majhnih otrocih. Mečarice in druge zgoraj omenjene ribe raje zamenjajte z divjim lososom, inčuni, s sardelami ali postrvmi.
Domači solatni (cezarjev) preliv
Če obožujete domač cezarjev preliv za solato, kjer uporabite surova jajca, ga do poroda kljub temu raje zamenjajte s kupljenim. Veliko strokovnjakov se strinja, da nosečnice ne bi smele uživati surovih jajc, saj lahko vsebujejo salmonelo. Ta bakterija lahko namreč povzroči prebavne težave (bruhanje, bolečina v trebuhu, diareja), lahko pa tudi privede do rojstva mrtvega otroka. Odločite se vegansko različico tega okusnega preliva. Če boste namesto jajc uporabili tofu, bo preliv prav tako kremast in okusen, vendar brez tveganja za salmonelo.
Suši
Priljubljena japonska jed suši vsebuje surovo ribo, zato obstaja tveganje za okužbo z nevarnimi bakterijami ali virusi. Strokovnjaki so zato mnenja, da se je tej jedi med nosečnostjo bolje izogniti. Lahko pa poskusite različico sušija brez ribe. Zavitki z avokadom in kumaricami so sveži, slastni in predvsem varni.
Pašteta
Paštete so namazi, izdelani iz fino mlete mešanice mesa, jeter in dodane maščobe. V kombinaciji s svežim ali popečenim popečenim kruhom, krekerji ali prepečencem predstavlja številnim popoln prigrizek. Morda tudi vi sodite mednje, toda v času nosečnosti se izognite domačim, saj te morda vsebujejo škodljive bakterije. Če se jim nikakor ne morete upreti, posezite po konzerviranih. Morda pa vas prepriča bolj zdrava različica kremnega namaza – humus.
Ohrovt
Medtem ko je ohrovt videti precej nedolžno in je med drugim bogat z vitaminom C in drugimi vitamini, se mu je kljub temu pametno izogniti, saj je potencialni vir bakterij. Celo zatem, ko ga operete, je lahko kontaminiran s številnimi bakterijami in virusi. Zaradi svoje značilne sestave je ohrovt težko nadomestiti z drugim živilom, vendar se namesto njega v nosečnosti odločite za bučke ali korenje.
Surove ostrige
Ostrige lahko vsebuje bakterijo vibrio vulnificus, ki lahko pri nekaterih povzroči slabost. Zato se je med nosečnostjo, ko je imunski sistem oslabljen, bolje izogibati temu živilu v surovi obliki in tudi drugim surovim in premalo kuhanim lupinarjem (dagnje, kozice in rakovice). Medtem ko so surove ostrige med nosečnostjo lahko nevarne, veljajo kuhane za varno izbiro. Toplota namreč uniči vse bakterije v njih, ki lahko vodijo do slabosti.
'Lahka' kokakola
Čeprav umetna sladila, ki jih najdemo v dietni ali 'lahki' kokakoli, veljajo za varne (razen saharina), je študija pokazala, da lahko uživanje te pijače poveča tveganje za prezgodnji porod. Raje med nosečnostjo pijte zadostno količino vode (vsaj osem kozarcev na dan). Če pogrešate 'mehurčke', pijte mineralno vodo ali pa si pripravite kakšen osvežujoč napitek, kot je denimo voda z limono in kumaricami.
Sladki koren
Študija iz Londona je pokazala, da so otroci žensk, ki so med nosečnostjo jedle sladki koren, imeli višjo raven kortizola kot tisti, katerih mame tega živila niso uživale. Kortizol sicer pomaga telesu v boju s stresom, vendar je bilo preveč hormona v telesu povezano s sladkorno boleznijo, visokim krvnim tlakom in debelostjo v odrasli dobi otroka. Nadomestite ga s koromačem. Pripravite si ribo s karameliziranim koromačem – ta je podobnega okusa kot sladki koren in je tudi nosečnicam prijaznejši.
Alkohol
Alkohol lahko negativno vpliva na razvoj vašega otroka. Ta lahko povzroči duševne in telesne okvare zarodka, vključno s fetalnim alkoholnim sindromom. Namesto alkohola izberite osvežujoč kozarec vode ali vaš najljubši 100-odstotni sadni sok. Ali pa si pripravite brezalkoholni koktajl. Samo zato, ker ste noseči, ne pomeni, da morajo biti pijače dolgočasne.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV