Vizita.si
Stevia je 250-krat slajša od sladkorja in nima kalorij. Tako kot pri drugih nekaloričnih sladilih je bistveni vzrok za to spojine, ki se ne morejo prebaviti.

Zdravje

12 sladil, ki bi jih morali poznati

K.B.
12. 12. 2014 13.39
10

Če smo še pred časom poznali predvsem namizni sladkor, med in melaso, pa je danes na voljo veliko več sladil. Nekatera izmed njih so opisana kot ''naravna'', spet druga kot ''umetna''. Pa veste, kakšna je razlika med njimi?

Saharoza je pravzaprav vsakodnevni namizni sladkor, ki je sestavljen iz molekule glukoze in molekule fruktoze.
Saharoza je pravzaprav vsakodnevni namizni sladkor, ki je sestavljen iz molekule glukoze in molekule fruktoze.FOTO: iStockphoto
1. Saharoza

Saharoza zveni kot nekaj, kar se goji v laboratoriju, a v resnici gre za vsakodnevni namizni sladkor. Saharoza prihaja v številnih oblikah in je lahko drobljena ali v prahu, lahko je rjava ali bela, kemično pa so vse vrste saharoze sestavljene iz dveh monosaharidov: molekule fruktoze in molekule glukoze. Pri prebavi se disaharid raztopi in vsak izmed njiju se ločeno absorbira v tankem črevesju. Večina komercialno pridelane saharoze nastane iz sladkorne pese in sladkornega trsa. Žlica saharoze vsebuje 57 kalorij ali 239 kJ energije.

Telo med presnavlja podobno kot sladkor, prav tako je med približno tako sladek kot sladkor
Telo med presnavlja podobno kot sladkor, prav tako je med približno tako sladek kot sladkor FOTO: iStockphoto

2. Glukoza in fruktoza

Če sta glukoza in fruktoza povezani, sestavljata saharozo. A pogosto boste na deklaraciji videli, da sta našteti samostojno. Oznako lahko vidimo predvsem na športnih napitkih. Fruktoza, ki se naravno pojavlja tudi v sadju, je slajša od glukoze. Obstajajo tudi dokazi, da se ta dva monosaharida v telesu prebavljata drugače. Če ste se kdaj vprašali, kaj pomeni dekstroza, pa gre za dve vezani molekuli glukoze.

3. Med

Lepljiva snov, ki jo proizvedejo čebele, je mešanica fruktoze, saharoze, glukoze in vode in se uporablja kot sladilo že na tisoče let. Telo med presnavlja podobno kot sladkor, prav tako je med približno tako sladek kot sladkor.

4. Melasa

Melasa je stranski produkt rafiniranega sladkorja in je največkrat izdelana iz sladkornega trsa in sladkorne pese (melaso iz sladkorne pese navadno uporablja za krmo živali). Melasa je sestavljena iz saharoze, fruktoze in glukoze. Žlica melase ima približno 58 kalorij ali 240 kJ energije.

5. Agavin sirup

Agavin sirup je pridelan iz agave in je približno ena in polkrat slajši od sladkorja, kar teoretično pomeni, da ga lahko uporabite veliko manj. Pogosto ga primerjajo z medom, a ima redkejšo teksturo in bolj naraven okus.

6. Javorjev sirup

Saharoza je glavni sladkor v javorjevem sirupu, ki je izdelan iz soka javorja. Žlica javorjevega sirupa vsebuje približno 52 kalorij ali 217 kJ energije.

Sprehodite se po trgovini, si preberite nalepke na izdelkih in videli boste, da večina proizvodov vsebuje visoko fruktozni koruzni sladkor.
Sprehodite se po trgovini, si preberite nalepke na izdelkih in videli boste, da večina proizvodov vsebuje visoko fruktozni koruzni sladkor.FOTO: iStockphoto

7. Koruzni sirup

Koruzni sirup je izjemno pogosto uporabljeno sladilo, ki ga največkrat najdemo v predelani hrani. Sestavljen je iz glukoze in drugih sladkorjev. Pogosto ga uporabljajo kot sredstvo za zgoščevanje in kot sladilo, zato je priljubljen predvsem v komercialni proizvodnji hrane. Žlica koruznega sladkorja vsebuje približno 60 kalorij ali 250 kJ energije.

Aspartam nima kalorij, a je 160 do 200 krat slajši od sladkorja.
Aspartam nima kalorij, a je 160 do 200 krat slajši od sladkorja. FOTO: iStockphoto

8. Visoko fruktozni koruzni sirup

Sprehodite se po trgovini, si preberite nalepke na izdelkih in videli boste, da večina proizvodov vsebuje visoko fruktozni koruzni sladkor. Proizveden je, ko se nekaj glukoze v koruznem sirupu pretvori v fruktozo, ki daje sladkost izdelku. Najpogosteje se uporablja v živilih, brezalkoholnih pijačah, žitaricah, dišavah in drugih predelanih živilih. Žlica visoko fruktoznega koruznega sirupa vsebuje približno 53 kalorij ali 221 kJ energije.

9. Aspartam

Umetno sladilo aspartam je poznano že od leta 1965, ko je kemik po naključju odkril njegov sladek okus. Vse odtlej je aspartam postal izjemno priljubljen in ga uporabljajo predvsem za sladkanje dietnih pijač. Čeprav državne inštitucije označujejo uporabo tega umetnega sladila kot varno, pa nekatere kontraverzne študije trdijo, da so sestavine v njem rakotvorne. Aspartam nima kalorij, a je 160 do 200 krat slajši od sladkorja.

10. Sukraloza

Sukralozo so odkrili že leta 1976, a so njeno uporabo v ZDA odobrili šele leta 1998. Narejena je z zamenjavo nekaterih delov molekule sladkorja z atomi klora, nastali produkt pa je kar 600-krat slajši od sladkorja. Ker se v telesu ne absorbira, se nespremenjena izloči skozi ledvice. Prav zato je njegova energijska vrednost za posameznika pravzaprav nična. Njeno uporabo so najprej odobrili v Kanadi, nato v Avstraliji, Novi Zelandiji, ZDA, nekaterih državah v EU. V Sloveniji uporaba še ni dovoljena.

11. Saharin

Prvo sodobno umetno sladilo saharin so najprej sintetizirali leta 1879 in je postal še posebej priljubljen v 60. in 70. letih. Desetletja so ga prodajali pod imenom Sweet'n Low, tako proizvod kot snov saharin pa sta doživela hud udarec, ko so študije leta 1970 pokazale, da lahko uživanje saharina privede do razvoja raka mehurja pri podganah. Izdelki iz saharina so morali nositi oznako za opozoritev javnosti, a kasneje se je izkazalo, da mehanizmi, ki so pri podganah privedli do raka mehurja, niso prisotni pri človeku. Zahteva po svarilu je bila odpravljena leta 2000. Sladilo je od 300 do 500 krat slajše od sladkorja.

Stevia je 250-krat slajša od sladkorja in nima kalorij. Tako kot pri drugih nekaloričnih sladilih je bistveni vzrok za to spojine, ki se ne morejo prebaviti.
Stevia je 250-krat slajša od sladkorja in nima kalorij. Tako kot pri drugih nekaloričnih sladilih je bistveni vzrok za to spojine, ki se ne morejo prebaviti.FOTO: iStockphoto



12. Stevia

Stevia je naravno sladilo, ki izvira iz vrst rastlin domorodnih v Južni Ameriki, Srednji Ameriki in Mehiki. Stevia je 250-krat slajša od sladkorja in nima kalorij. Tako kot pri drugih nekaloričnih sladilih so bistveni vzrok za to spojine, ki se ne morejo prebaviti.
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602