Vizita.si
Jamie Oliver je na svojih potovanjih odkril, da imajo ljudje v bolj zdravih kulturah obilnejše zajtrke in bolj skromne večerje.

Zdravje

14 najbolj zdravih živil, na katera prisega Jamie Oliver

K.B.
22. 09. 2015 11.58
15

Priljubljeni kuhar Jamie Oliver, ki se je zavzemal za bolj zdravo šolsko prehrano v Britaniji, s svojimi novimi okusnimi recepti skuša ljudi prepričati o tem, da je tudi zdrava prehrana lahko okusna. Tako je pripravil seznam 14 najbolj zdravih živil, ki izboljšajo okus jedi in hkrati varujejo zdravje.

Jamie Oliver je na svojih potovanjih odkril, da imajo ljudje v bolj zdravih kulturah obilnejše zajtrke in bolj skromne večerje.
Jamie Oliver je na svojih potovanjih odkril, da imajo ljudje v bolj zdravih kulturah obilnejše zajtrke in bolj skromne večerje. FOTO: Facebook
Jamie Oliver je prepotoval že ves svet in si ogledal številne kulture in njihove prehranjevalne navade. Vse od Grčije, Japonske, Kostarike in še bi lahko naštevali. Na svojih potovanjih je opazil številne razlike v prehranjevanju, ki so vplivale na to, da so bili ljudje v določenih kulturah bolj zdravi kot v drugih. Odkril je, da imajo ljudje v bolj zdravih kulturah obilnejše zajtrke in bolj skromne večerje. ''Ko sem potoval po svetu, sem videl, da so najdlje živeli ljudje in imeli najbolj produktivno življenje, tam, kjer so jedli obilen zajtrk,'' je povedal v eni izmed svojih kuharskih oddaj. V najbolj zdravih kulturah pa so jedli tudi živila iz njegovega seznama, ki ga je sestavil za bolj zdravo prehranjevanje.

Tu je 14 najbolj zdravih živil, na katere prisega Jamie Oliver

1. Jajca: odličen vir beljakovin, vitaminov D, A, B12, folne kisline in joda.
2. Kozje mleko (feta sir): veliko kalcija, beljakovin in vitamina D
3. Ribe: omega 3-maščobne kisline
4. Sladek krompir: vitamin A, B5 in B6
5. Zelena zelenjava in zelišča: magnezij in folna kislina
6. Tofu: osem esencialnih aminokislin, železo in kalcij
7. Oreščki: baker, folna kislina in magnezij
8. Črni fižol: vlaknine, kalij, železo, folna kislina in magnezij
9. Sveže sadje: različni vitamini
10. Morske alge: železo in vitamin B12
11. Polnozrnati riž: vlaknine, magnezij in fosfor
12. Česen: vitamin C in B6, mangan, selen in drugi antioksidanti
13. Kozice (rakci): magnezij, cink in selen. Prav tako veliko vitamina B12
14. Čili: vitamin C in A, antioksidanti

Opazil je tudi, da so bili bolj zdravi tam, kjer so jedli omejeno količino mesa. Denimo na Kostariki, kjer je običajno, da ljudje živijo do 100. leta življenja, jedo večinoma zelenjavne jedi, malo maščob in malo kalorij (majhni obroki). Tako svetovno znani kuhar svetuje, da na teden zaužijemo največ dve ali tri porcije mesa, večino kalorij pa naj pojemo v prvem delu dneva. Podobno jedo tudi na grškem otoku Ikaria, kjer ljudje živijo v povprečju 10 let dlje kot drugje v Evropi ali severni Ameriki in je stopnja raka in bolezni srca občutno nižja. ''Trik ni v goji jagodah in zelenih napitkih, ampak v kuhanju z glavo in pripravi preprostih jedi. Uporabljajo skromne sestavine in iz njih ustvarijo preproste, a bolj okusne jedi, kot sem jih kdaj koli jedel,'' še doda Jamie. Med živili, ki jih uporabljajo, so tudi živila z zgornjega seznama, zato jih nikar ne pozabite dodati v svoj jedilnik.

Njegove ugotovitve je podprl tudi priznani dietetik Sioned Quirke: ''Naše zdravje je neposredno povezano s tem, kaj vnašamo v svoje telo. Zato je zdrava prehrana ključna za dolgo življenje, še bolj pomembno pa za kakovost našega življenja. Manjša količina zaužitega mesa je dobra izbira, ker ima meso veliko več nasičenih maščob kot drugi viri beljakovin. Obilni zajtrki pa prav tako, saj nas večina vso energijo potroši preko dneva. Zato jo moramo v telo vnesti že zjutraj in ne pred spanjem, ko se telo pripravlja na počitek.''
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650