Vizita.si
Kdaj v svojo prehrano vsekakor vključiti jabolčni kis?

Zdravje

3 težave, pri katerih zelo pomaga jabolčni kis

L. E.
05. 12. 2016 08.01
0

Jabolčni kis že dolgo velja za zdravilnega. Še posebej dobrodejen pa naj bi bil pri težavah s krvnim sladkorjem, črevesjem in preveč kilogrami. To so pokazale študije. A uživati ga je treba zmerno in ga vedno razredčiti.

Kdaj v svojo prehrano vsekakor vključiti jabolčni kis?
Kdaj v svojo prehrano vsekakor vključiti jabolčni kis?FOTO: Thinkstock

Težave s krvnim sladkorjem

Študija, v kateri so sodelovali tisti, ki imajo diabetes tipa dva, je pokazala, da so tisti, ki so s prigrizkom popili še dve žlici jabolčnega kisa, potem imeli nižji krvni sladkor.

V drugi študiji so sodelovali tisti, ki so bili povsem zdravi, tisti, ki so bili pred tem, da jih diagnozirajo s sladkorno boleznijo, ter tisti, ki imajo sladkorno bolezen tipa dva. Krvni sladkor je bil pri vseh boljši, ko so z obrokom, ki je vseboval procesirane ogljikove hidrate, popili 30 ml jabolčnega kisa. 

Težave z odvečno maščobo

Jabolčni kis naj bi pomagal tudi pri hujšanju. Ocetna kislina, ki jo vsebuje, naj bi vplivala na encime, ki kurijo odvečno maščobo, in sicer tako, da naj bi njihovo delovanje spodbudila. V študiji so miške jedle mastno hrano, toda tiste, ki so užile tudi jabolčni kis, so imele za 10 odstotkov manj odvečne maščobe.

Japonski znanstveniki so to prav tako raziskovali. Udeležence študije so razdelili v tri skupine. Vsak dan 12 tednov je ena skupina pila napitek, ki je vseboval tudi 30 ml jabolčnega kisa. Druga skupina je pila napitek, ki je vseboval 10 ml jabolčnega kisa. Tretja skupina jabolčnega kisa ni uživala. Na koncu študije so imeli tisti, ki so uživali jabolčni kis, v primerjavi s tistimi, ki niso, manj maščobe na trebuhu, ožji pas in nižji indeks telesne mase. Zmanjšali so se tudi njihovi trigliceridi v krvi.

Težave s črevesjem

Jabolčni kis je tudi dobrodejen za prebavila. Študija je ugotovila, da pomaga doseči, da je v našem črevesju več dobrih bakterij. Zaradi tega naj bi lahko celo ublažil simptome bolezni črevesja.

Te študije kažejo, da je jabolčni kis vsekakor zdrav. A da ne bi postal škodljiv, ga je treba uživati razredčenega z vodo. Če tega ne storimo, lahko poškoduje zobno sklenino in požiralnik. Prav tako pretiravanje z jabolčnim kisom zmanjša ravni kalija v telesu.

Jabolčni kis lahko uživate tako, da dve žlički kisa in žličko medu zmešate v kozarcu tople vode in to spijete enkrat na dan. Seveda je zdravo tudi, da z jabolčnim kisom začinite solato.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662