Vizita.si
Sadje vsebuje naravni sladkor, poleg tega pa tudi veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Ta oblika sladkorja je prav zato najbolj zdrava.
Zdravje

4 najpogostejše zmote o sladkorju

K.B.
09. 06. 2015 08.03
13

Ljudje, ki pojedo največ dodanega sladkorja, imajo več kot dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt ali bolezni srca, je pokazala objavljena v priznani reviji JAMA Internal Medicine. A to je nekaj, kar že vsi dobro vemo. Zatakne pa se pri vprašanjih, kot so: kako škodljiv je sladkor v sadju, kaj pa v sadnih sokovih in smoothijih?

Sadje vsebuje naravni sladkor, poleg tega pa tudi veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Ta oblika sladkorja je prav zato najbolj zdrava.
Sadje vsebuje naravni sladkor, poleg tega pa tudi veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Ta oblika sladkorja je prav zato najbolj zdrava. FOTO: Pinterest
Sladkor v velikih količinah lahko predstavlja pomembno grožnjo našemu zdravju. Tako ni nenavadno, da strokovnjaki vse bolj glasno opozarjajo, da prekomerno uživanje sladkorja vodi do povečanega tveganja za sladkorno bolezen, debelost in številne bolezni povezane z njo. Največji problem navadno predstavljajo skriti sladkorji, za katere ne vemo, da jih zaužijemo. Ti so skriti v številnih proizvodih, kot so kosmiči, sladkani sokovi, vode z okusom, vnaprej pripravljene omake in še bi lahko naštevali. Za Health.com je priznana ameriška nutricistka Cynthia Sass razkrila najpogostejše napake in zmote o sladkorju.
Ko sokove iztisnemo, jim odvzamemo vlaknine, s tem pa z zaužitjem pride do hitrega porasta krvnega sladkorja.
Ko sokove iztisnemo, jim odvzamemo vlaknine, s tem pa z zaužitjem pride do hitrega porasta krvnega sladkorja.FOTO: Profimedia

Nekatera vrsta sladkorja je boljša od druge

Ključno je, da poznamo razliko med dvema tipoma sladkorja. Gre za naravni sladkor, ki ga najdemo v nepredelani hrani, kot je sadje, zelenjava in mlečni izdelki. Ta živila so boljša za vas, saj z njimi zaužijete tudi veliko vlaknin, beljakovin, kalcija in so poleg tega tudi pomemben vir vitaminov in mineralov. Druga vrsta sladkorja pa je dodani sladkor, ki ga dodajo izdelkom, da bi izboljšali njihov okus. Vsebujejo ga številni proizvodi, ki jih kupimo v trgovini, med njimi tudi kečap, omake in jogurti. Dodajamo ga tudi čaju ali kavi. V teh živilih je sladkor najbolj koncentriran, hkrati pa z njimi ne pridobimo veliko dodatnih hranilnih snovi. To pomeni, da v telo vnesemo čisti sladkor, veliko kalorij in malo zdravilnih snovi. Prav ta sladkor pa najbolj prispeva k pridobivanju odvečnih kilogramov in povečanim tveganjem za razvoj bolezni. Ker so v zadnjih desetletjih mnogim živilom pričeli dodajati sladkor, tako ni nenavadno, da so podatki Ameriškega združenja za bolezni srca in ožilja (AHA), pokazali, da je povečana količina zaužitega sladkorja v zadnjih nekaj desetletjih prinesla tudi sorazmerno povečanje telesne teže prebivalstva. Študije so pokazale, da dodani sladkor – ne naravni sladkor – prispeva k povečanemu tveganju za razvoj bolezni srca in ožilja in sladkorno bolezen.

Naravni sladkor ne pomeni 'brez sladkorja'

A to ne pomeni, da naravni sladkor pomeni 'brez sladkorja'.Če uživamo sadje in zelenjavo, večinoma na dan ne zaužijemo prekomerne količine naravnega sladkorja. A to se lahko zgodi, če si iz teh zdravilnih sadežev pripravljamo stisnjene sokove, smoothije ali suho sadje. S stiskanjem sadja namreč zdravilne vlaknine sadeža odvržemo, spijemo pa večjo količina naravnega sladkorja (običajno si iztisnemo dva ali več sadežev). Ko izločimo vlaknine, povzročimo hiter vzpon krvnega sladkorja, posledično pa naše telo prekomerne kalorije prične skladiščiti v obliki maščobe, hkrati se poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Prav vlaknine so namreč tiste, ki preprečujejo hiter porast krvnega sladkorja, hkrati pa so dobro poznane po tem, da blagodejno delujejo na prebavo.

Tudi suho sadje je lahko problematično. Sadje brez vode postane bolj sladko, saj so naravni sladkorji bolj koncentrirani. Seveda to ne pomeni, da si ne smem privoščiti iztisnjenega soka, smoothija ali suhega sadja, a ključno je, da v majhnih količinah.

Ena skodelica svežega sadja je enako vredna polovici skodelice 100 odstotno naravnega soka in četrtini skodelice nesladkanega suhega sadja.

Natančno berite deklaracije

Veliko živil, ki jih kupimo, vsebuje tako naravne kot dodane sladkorje, pogosto pa niti ne vemo, da vsebujejo sladkor. Prav zato je ključnega pomena, da beremo deklaracije. Na njih bodite pozorni na količino dodanega sladkorja, poleg tega pa tudi na zapis rjavi sladkor, koruzni sirup, maltoza ali fruktoza, sok trsnega sladkorja. Veliko manj sladkorja boste zaužili tudi, če se boste preprosto odločili, da opustite pitje sladkih pijač.

Meje so nizke, a izvedljive

Na dan naj ne bi zaužili več kot 100 kalorij dodanega sladkorja, kar je okoli 6 čajnih žličk na dan. Kljub temu podatki statistike kažejo, da v povprečju v razvitih državah zaužijejo 18 čajnih žličk sladkorja na dan. Največ ga prejmemo iz sladkanih pijač in pakirane hrane. Da količine ne bi presegli, vam je v pomoč lahko podatek, da 1 čajna žlička predstavlja okoli 4 grame dodanega sladkorja. Kar pomeni, da če ste si zjutraj pri zajtrku privoščili žličko sladkorja, ste že zaužili okoli 4 grame sladkorja in če nato pojeste proteinsko tablico z 12 grami sladkorja to predstavlja dodatne 3 čajne žličke sladkorja. To pomeni, da lahko zaužijete le še dve čajni žlički sladkorja ali 8 gramov sladkorja.

 

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Po treningu se tak prileže banana+borovnice+prašek....zajtrk pa kos kruha in jajca...
Napišite, kakšen je tehnološki proces predelave sladkorne pese v beli sladkor. Mislim, da bo vsakega minilo, da bi ga še kdaj uporabljal. Drugo so naravni sladkorji v sadju, med, itd.
A ti pa veš, kako se pridela sladkor iz pese? To je obupno umazana tehnologija, kajne?
ja in medu ne dodajajo sladkorja ?
smutija ne mešajte zraven, v njem ostanejo vse vlaknine; poleg tega si preberite knjigo Normana Walkerja- Sveži zelenjavni in sadni sokovi
crazy but true 09. 06. 2015 14.30
..zmlete vlaknine..
crazy but true 09. 06. 2015 08.36
A mi lahko prosim nekdo razloži kakšna je razlika med "naravnim sladkorjem" in "čistim sladkorjem"? A obstaja "naravna in dobra" verzija fuktoze in galantoze, ki je zdravilna zaradi mističnih sil spiritualnega sveta?
123lolita123 09. 06. 2015 09.29
si ti mističen ja...
Sladkor je sladkor. Ločimo lahko samo vrste sladkorjev (glukoza, fruktoza, saharoza...). Nobena vrsta pa ni dobra v preveliki meri, kaj šele zdravilna. Je pa seveda razlika ali dobiš sladkor iz gazirane pijače ali iz naravnega soka, ampak to ne zaradi sladkorja kot takega ampak zarad vsega ostalega kar pride zraven. Torej s sadnim sokom ali še bolje s sadjem, dobiš na stotine različnih kemičnih spojim, ki so telesu koristne, medtem ko z gazirano pijačo dobiš samo sladkor in aditive.
crazy but true 09. 06. 2015 10.31
Tako je. S tem da je glukoza boljša od fruktoze ali galantoze, ker povzroča manj končnih produktov glikacije. Vitamini, minerali in "različne kemične spojine" so pomembni, vendar je nepredelano sadje boljše od soka, ker telo potrebuje več časa da predela vlaknine in pride do sladkorjev. Preveliki skoki sladkorja v krvi niso dobri. Telo pa potrebuje tudi maščobe in beljakovine, da lahko optimalno deluje. Če pišete članke, lahko napišete vsaj na nivoju komentatorjev z osnovnim znanjem prehrane, ne pa "naravni sladkor" scene..
Preveč sladkorjev lahko povzroči poškodbe na celicah in organih. Od čisto nobenega sladkorja ni koristi, edino v primeru dolge vadbe kjer se ti porabijo rezerve glikogena. Če greš pa v supermarket je pa že kar težko najti izdelke ki ga nimajo dodanega (recimo razni jogurti z nizko vsebnostjo maščobe so napolnjeni z sladkorjem, tudi kosmiči itd.). Pa recimo še čokolado ali kakavov prah je precej težko najti brez dodanega sladkorja. Najboljše je čimbolj nepredelano hrano kupovat da se lahko izogneš takšnim zadevam.
crazy but true 09. 06. 2015 10.54
Zelenjava ima v veliki večini primerov manj sladkorja kot sadje.. Pa več vlaknin.. Pa več mineralov.. Pa več vitaminov.. Pa več "različnih kemičnih spojin"..
Jogurti z malo mascob nimajo samo veliko sladkorja, ampak tudi kako umetno sladilo. Se vedno mislim, da je bolje sladkor kot tak, kot umetna sladila, vseeno.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080