Olive in olivno olje sta dve mediteranski dobroti, ki sta bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, ki pomagajo izboljšati kakovost las, kože in nohtov. Poleg tega spodbujajo prekrvavitev, zato bo z njihovo pomočjo koža dobro navlažena. Te zdrave maščobne kisline pomagajo zmanjševati še rdečico in srbečico.
Olive vsebujejo fenolne spojine, kot so oleuropein in oleokantal, ki veljata za dva najmočnejša antioksidanta narave. Študija, ki jo je izvedla Deakin univerza, je pokazala, da oleokantal vsebuje podobne protivnetne snovi kot ibuprofen, ki prav tako pomaga zmanjšati rdečico in srbečico kože.
Izjemno zdravilno je olivno olje, za katerega so študije pokazale, da ob rednem uživanju pomaga zmanjšati tveganja za srčno-žilne bolezni, vključno s hipertenzijo (visok krvni pritisk), kap in hiperlipidemijo (visok krvni holesterol in nivo trigliceridov).
Vsak dan pri pripravi solate tako uporabite olivno olje, privoščite pa si tudi pest oliv.
Lubenica
Sezona lubenice je že mimo, a v času, ko jo je v izobilju, jo vsekakor vključite v svoj jedilnik. Lubenica je bogata z vitaminom, ki spodbuja proizvodnjo kolagena in pospešuje celjenje ran. Vsebuje tudi veliko karotenoidov in likopena, ki izboljšuje prekrvavitev v podkožju, s tem pa koža ostane sijoča in mehka.
Zadnja raziskava, objavljena v strokovni reviji The Journal of Nutrition, je pokazala, da uživanje lubenice poveča vnos likopena in karotena, s tem pa pomaga ohranjati zdrav imunski sistem in zdravje srca in ožilja.
Granatno jabolko
Granatno jabolko vsebuje elagično kislino in punikalagin, za katerega se je izkazalo, da ohranja kolagen in varuje pred negativnimi vplivi prostih radikalov. Študija, objavljena v strokovni reviji Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine journal pa je pokazala, da mazilo pripravljeno iz kože granatnega jabolka pomaga pri celjenju ran.
Granatna jabolka vsebujejo tudi veliko vitamina C, ki pomaga pri proizvodnji kolagena, in veliko cinka, ki je prav tako poznan po tem, da spodbuja celjenje ran. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki pozitivno vplivajo na prebavo in delovanje jeter. Na ta način se telo lažjein hitreje znebi toksinov, s tem pa se izboljša tudi videz naše kože.
Špinača
Špinača vsebuje beta-karotene in lutein, ki sta še posebej dobra za zdravje naše kože, saj izboljšujeta elastičnost kože. Vsebuje tudi veliko magnezija, ki pomaga znižati nivo stresa in klorofil, ki pomaga pri čiščenju telesa in ohranjanju bazičnosti telesa.
Jagodičevje
Borovnice, jagode in maline so bogate z antioksidanti, ki ujamejo in uničijo proste radikale, s tem pa ohranjajo našo kožo mladostno in napeto. Jagodičevje pomaga tudi okrepiti naš imunski sistem, kar je ključnega pomena pri preprečevanju nekaterih kožnih težav, kot so rdečica in srbečica. Po podatkih raziskave objavljene v strokovni reviji The American Journal of Clinical Nutrition, pa redno uživanje jagodičevja pomaga tudi pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV