Vizita.si
Ovsena kaša s sadjem in oreščki. Odličen vir vitaminov, mineralov in v vodi topnih vlaknin - beta-glukanov.

Zdravje

5 razlogov, zakaj je to najbolj zdrav zajtrk

K.B.
14. 10. 2016 08.05
6

Britanska nutricistka Cassandra Barns je pojasnila, zakaj natanko je ovsena kaša dobra za vas. Tu je 5 dobrobiti ovesa, ki vas morda prepričajo, da ga vključite v svoj jedilnik.

Ovsena kaša s sadjem in oreščki. Odličen vir vitaminov, mineralov in v vodi topnih vlaknin - beta-glukanov.
Ovsena kaša s sadjem in oreščki. Odličen vir vitaminov, mineralov in v vodi topnih vlaknin - beta-glukanov.FOTO: Thinkstock

Oves je polnozrnato žito, ki vsebuje malo maščob, a je odličen vir mineralov, vlaknin in ogljikovih hidratov, ki se počasi sproščajo v telesu. Dokazano znižuje nivo slabega holesterola v krvi, saj preprečuje, da bi se absorbiral v kri. Raziskovalci iz Univerze Harvard so odkrili, da vam uživanje polnozrnatih žitaric, kot je oves, lahko podaljša življenje.

Tu je 5 dobrobiti, zaradi katerih na oves prisega nutricistka Cassandra Barns iz Londona.

Nima dodanega sladkorja

''Za razliko od večine drugih živil, ki jih pojemo za zajtrk, je oves dober vir energije, ki se počasi sprošča v telo. Poleg tega ne vsebuje dodanih sladkorjev,'' pojasnjuje Barnsova. ''To pomeni, da vam oves lahko pomaga ohraniti stabilno energijo vse do kosila in ne povzroča nenadnega padca krvnega sladkorja že zgodaj zjutraj.''

Naraven vir vitaminov in mineralov

''Ker je oves polnozrnata žitarica, je naraven vir vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom B1, magnezijem, železom, magnezijem in cinkom, ki igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju energije telesu in pri vzdrževanju dobre imunske odpornosti,'' je dodala. Večina žitaric, ki jih pojemo za zajtrk, vsebuje malo naravnih hranil in jim dodajajo sintetične vitamine, kar pa telo težje porabi. V običajni sodobni prehrani navadno primanjkuje tudi magnezija, zato ga mnogim ljudem primanjkuje. ''To je eden ključnih hranil za naše celice, ki proizvajajo energijo,'' pravi.

Energija se v telesu sprošča počasi

Ovsena kaša je odlična izbira tudi za športnike in ljubitelje fitnesa pred ali po treningu, pravi nutricistka: ''Ogljikovi hidrati iz ovesa se v telesu sproščajo počasi in so zato odlični za pridobitev moči po vadbi ali za regeneracijo mišic po treningu. Magnezij v ovesu pa je ključen za delovanje mišic.''

Dodajte jim beljakovine in zdrave maščobe

''Ovseni kaši z lahkoto dodamo živila, s katerimi lahko izboljšamo njen okus in hranilno vrednost,'' pravi nutricistka. Dodajte ji sveže jagodičevje, ki je bogato z antioksidanti in vitaminom C, hkrati pa dajo nekoliko sladek okus. V ovseno kašo lahko dodate tudi oreščke ali semena, ki bodo zagotovili beljakovine in zdrave maščobe. Ne pozabite še na žličko cimeta, saj bo ta začimba izboljšala vašo prebavo in vam pomagala ohraniti krvni sladkor na stabilni ravni. Na ta način boste preko dneva manjkrat čutili potrebo po nezdravih prigrizkih.

Odličen vir vlaknin

''Vlaknine v ovseni kaši lahko pomagajo naravno znižati nivo slabega holesterola v krvi.'' Ovseni kosmiči dokazano pomagajo zniževati nivo slabega holesterola v krvi, saj vsebujejo v vodi topne vlaknine imenovane beta-glukani. Ti preprečijo, da bi se holesterol preko sten prebavil absorbiral v kri in tako ga naravno izločimo iz telesa. Vlaknine so tudi pomembne, ker pomagajo ohranjati zdravo telesno težo in zmanjšujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Izboljšujejo tudi prebavo. Ovseni kosmiči vsebujejo okoli 4 grame vlaknin na skodelico kosmičev, medtem ko koruzni kosmiči vsebujejo manj kot 0,3 grame vlaknin na skodelico kosmičev.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587