1. Tri velike sveže fige vsebujejo 140 kcal ali 586 kJ energije in kar 5,5 gramov vlaknin. To je več vlaknin, kot jih vsebuje skodelica ovsenih kosmičev. Prehrana bogata z vlakninami je dobra za vašo prebavo, hkrati pa pomaga tudi pri vzdrževanju enakomerne ravni sladkorja v krvi. Kljub vsemu pa je treba paziti na pravo mero. Zaradi velike vsebnosti vlaknin fige delujejo rahlo odvajalno, zato jih naenkrat ne smemo pojesti preveč, še posebej ne suhih.
2. 10 dekagramov posušenih fig vsebuje kar 162 miligramov kalcija, kar predstavlja 16 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. V resnici polovica skodelice fig vsebuje enako količino kalcija kot polovica skodelice mleka. Kalcij pa je mineral, ki prispeva k boljšemu delovanju mišic, k normalnem prenosu živčnih impulzov, k normalnem delovanju prebavnih encimov, pomembno vlogo ima pri delitvi in specializaciji celic in je potreben za zdravje kosti in zob.
3. Fige so prav tako bogate s kalijem. Ljudje, ki uživajo prehrano, bogato s kalijem, imajo manj možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja. Poleg tega je kalij tisti element, ki skrbi za zniževanje krvnega tlaka in zmanjša možnosti za nastanek možganske kapi.
4. Fige so odlično nadomestilo za sladkor in ostala sladila, saj vsebujejo veliko naravnega sladkorja. Iz fig lahko pripravite figin pire (približno 230 gramov fig v mešalniku zmešajte s pol decilitra vode), ki ga lahko dodate v sladice in biskvit.
5. Fige vsebujejo kar 55 odstotkov naravnega sladkorja, zaradi česar veljajo za najbolj sladek sadež.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV