1. Grozdje
Grozdje je bogat vir vitamina C, ki je dobro poznan po tem, da spodbuja imunski sistem in varuje telo pred virusi, bakterijami in glivičnimi okužbami.
Vitamin C namreč aktivira bele krvničke, odgovorne za obrambo pred infekcijami in povečuje proizvodnjo limfocitov, odgovornih za nastanek protitelesa in usklajevanje imunskih funkcij. Poleg vitamina C je grozdje še bogato s fosforno kislino, vsebuje pa tudi magnezij, mangan in kalij.
Učinkovit je še pri zmanjševanju simptomov alergije, saj vsebuje močen antioksidant resveratrol, ki je po svojih zdravilnih učinkih poznan predvsem ob uživanju rdečega vina. Zadnja raziskava na živalih v povezavi z resveratrolom je pokazala, da vas lahko varuje pred izgubo sluha.
2. Brokoli
Brokoli je superživilo, ki si ga v tem času privoščite v izobilju. Je odličen vir antioksidantov, kot so vitamin C, flavonoidi, fenoli, karotenoidi, poleg tega je bogat vir kalcija. Tako krepi imunski sistem, varuje zdravje oči, preprečuje srčno-žilne bolezni in je celo učinkovit pri preprečevanju raka.
Fitokemikalija sulfaran v brokoliju izredno dobro učinkuje tudi proti bakteriji Helicobacter pylori, ki je najpogostejši vzrok za nastanek čira in raka na želodcu. Indoli pa so učinkoviti v boju zoper raka dojke. Ob uživanju brokolija je potrebno le paziti, da ga ne prekuhate, saj lahko vročina uniči vitamin C in kalcij.
3. Rdeča pesa
Rdeča pesa je bogata z vitaminom C, železom in magnezijem. Vsebuje še vlaknine, folno kislino, kalij in mangan. Uživate jo lahko v obliki solate, lahko pa tudi kot juho, prilogo ali sok.
Rdeča pesa razstruplja organizem, iz možganov odstranjuje kovinske strupe, odvaja vodo in kisline iz telesa, krepi organizem, spodbuja imunski sistem, varuje pred gripo in prehladi, zavira razvoj rakavih celic, uravnava pritisk in pospešuje nastajanje rdečih krvnih telesc. Dobro je poznana tudi kot zelenjava, ki pomlajuje, saj krepi vezivna tkiva in kožo, lasem in nohtom vrača lesk, koži daje prožnost in skrbi za optimistično razpoloženje.
4. Paradižnik
Paradižnik vsebuje veliko vode, okoli 94 odstotkov, ostalo so beljakovine, nekaj maščob in ogljikovih hidratov. Vsebuje veliko vitamina A in C, nekaj mineralov, predvsem kalcij, železo in magnezij. Najbolj pomembna snov pa je likopen, ki paradižniku daje rdečo barvo. Gre za antioksidant, ki lovi in nevtralizira proste radikale, ki poškodujejo telesne celice. Likopen bo okrepil vaš imunski sistem, preprečeval srčno-žilne bolezni, izjemno priporočljiv pa je predvsem za moške, saj so študije pokazale, da jih varuje pred rakom prostate. Ena izmed zadnjih študij je tudi pokazala, da je paradižnik izjemno primeren za uživanje po vadbi, saj preprečuje bolečine v mišicah.
5. Zeleni čaj
Znova pa se je pričela tudi sezona zelenega čaja. Privoščite si ga namesto kave ali med obroki, saj je bogat z polifenoli in flavonoidi, ki varujejo vaše zdravje in krepijo odpornost. Zeleni čaj še uravnava nivo sladkorja v krvi in preprečuje nastanek sladkorne bolezni, pomaga pri uravnavanju prebave, vzdrževanju telesne teže, niža nivo slabega holesterola in preprečuje revmatoidni artritis. Če vam zaradi toplih dni zeleni čaj še ne prija, ga lahko pred zaužitjem ohladite z ledenimi kockami in si privoščite ledeni zeleni čaj.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV