Ste vedeli, da lahko z dodajanjem cimeta sladkim pregreham, kljub vsemu nekoliko stabilizirate krvni sladkor in se tako zavarujete pred sladkorno boleznijo tipa 2? Cimet je začimba, ki se ji v teh zimskih dneh resnično ne gre izogibati. Ne samo, da ima protibakterijske učinkovine, ki vas bodo varovale pred bakterijskimi okužbami, pomaga tudi uravnavati krvni sladkor. Več študij je to domnevo potrdilo in tako dokazalo, da uživanje cimeta lahko pripomore k preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2, ki postaja vse pogostejša bolezen sodobnega časa. Kljub vsemu pa je pri začimbah potrebno paziti na mero. Prekomerno uživanje cimeta lahko vpliva na jetra, prav zato nekateri svetujejo, da ne bi smeli preseči dnevne količine 2 do 4 grame cimeta na dan, kar predstavlja majhno žlico cimeta na dan.
2. Rožmarin
Rožmarin lahko dodate pečenemu mesu, tenstanem krompirju, solati in celo piškotom. Ne le, da vas bo vonj rožmarina popeljal nazaj v poletni čas, rožmarin je izredno zdrava začimba, še posebej, če jo dodate živilom, ki jih pripravljate na žaru. Študija iz Kansas State univerze je odkrila, da lahko na ta način zmanjšate škodljivost rakotvornih heterocikličnih aminov (HCA), ki se tvorijo v rdečem mesu, ko jih pečete na žaru. Sicer pa rožmarin spodbuja vaš imunski sistem, pospešuje cirkulacijo in izboljšuje prebavo. Poleg tega vsebuje protivnetne sestavine, ki lahko ublažijo napade astme, pospešuje cirkulacijo krvi v možganih in tako izboljšuje koncentracijo.
3. Ingver
Ingver lahko dodate k piškotom, ki jih pečete ali pa si preprosto nastrgate korenino ingverja in iz nje pripravite ingverjev čaj, ki vam bo pomagal okrepiti imunski sistem in deloval protivnetno. Ingver je ena najbolj zdravilnih začimb, njene pozitivne učinke pa poznamo že dolgo. Če boste zaradi prekomerne količine hrane utrpeli prebavne težave, je ingver prava rešitev zanje. Tradicionalno so ingver namreč uporabljali za preprečevanje težav s prebavo, saj vsebuje snovi, ki pospešujejo izločanje črevesnih plinov, poleg tega pa pomirjajo prebavni trakt. Sodobne raziskave pa so pokazale še številne druge pozitivne učinke ingverja na zdravje. Študije so pokazale, da preprečuje morsko slabost in zmanjšuje simptome, kot so slabost, vrtoglavica, bruhanje in hladno znojenje. Prav tako zmanjšuje te simptome v časi nosečnosti, kjer za razliko od protislabostnih zdravil ne prinaša negativnih stranskih učinkov, kot so okvare ploda. Ingver je izjemno varna začimba, za pozitivne učinke pa je potrebna le majhna količina. Deluje še protivnetno, saj vsebuje snov gingerol, ki pomaga zmanjšati simptome osteoartritisa in revmatoidnega artritisa, če ga pacienti uživajo redno, varuje pred kolorektalnim rakom in rakom jajčnikov.
4. Poprova meta - pepermint
Poprovo meto radi dodajamo k čokoladnim slaščicam, pogosto pa se uporablja tudi za odišavljenje čajev, žvečilnih gumijev, zobnih past ... Ne le značilen okus, poprova meta vsebuje tudi visok nivo beta karotenov, vitamina A in vitamina C, kar lahko pomaga pri zmanjšanju glavobolov, izboljšuje koncentracijo, znižuje apetiti in zmanjša simptome prehralada. Pripravki iz poprove mete lahko pomagajo tudi pri preprečevanju želodčnih težav in razstrastu nekaterih vrst bakterij.
5. Muškatni orešček
Pri kuhanju lahko uporabite muškatni orešček in njegov cvet. Cvet pogosto vključujemo v lahke jedi, saj ima nežnejši okus, muškatni orešček, ki ima nekoliko slajši okus, pa lahko dodate v zmleti ali naribani obliki številnim jedem. Najpogosteje ga dodamo zelenjavnim jedem, jedem iz krompirja in riža, juham, finemu pecivu ... Muškatni orešček se uporablja za zdravljenje driske, slabosti, ob želodčnih krčih in bolečinah ter ob vetrovih. Sicer pa ga uporabljajo tudi ob zdravljenju raka, boleznih ledvic in nespečnosti. Poleg tega uničuje škodljive bakterije in glivice.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV