Ljudje vnetja večinoma povezujemo z otekanjem, kar je res do neke mere, a vnetja so lahko bolj nevarna. ''Vnetja so način, ki ga telo uporablja za varovanje samega sebe. Cilj je, da z njimi odstrani iz telesa škodljive snovi, vključno s poškodovanimi celicami, iritanti in patogeni in da prične proces celjenja,'' so zapisali. A kronično vnetje, ki se pojavlja ves čas, lahko povzroči celo vrsto nevarnih bolezni, vključno z nekaterimi smrtonosnimi.
Dolgotrajno kronično vnetje je povezano s stanji, kot so Alzheimerjeva bolezen, rak, bolezni srca in ožilja, kap. Vnetni odziv našega telesa lahko zmanjšamo s hrano. Tako, da se izogibamo živilom, ki povzročajo vnetja v telesu. Tu je šest živil, ki povzročajo vnetja v telesu.
1. Kar koli cvrtega
Vse, kar je cvrto, je prekrito z debelo plastjo masti. Gre za nezdravo mast, ki se je cvrla na visokih temperaturah (od 177 do 191 stopinj Celzija) in so se zato sprostili tudi škodljivi stranski produkti, ki sprožajo vnetni proces v telesu. Prav zato je prav cvrta hrana tista, ki povzroča največ vnetij v telesu. Ko vam bo naslednjič zadišal cvrti piščanec, raje premislite dvakrat.
2. Hrana, ki vsebuje trans maščobe
Predelana hrana vsebuje veliko transmaščob, za katere so raziskave pokazale, da spodbujejo vnetja v telesu. Podjetja so sicer kasneje pričela zmanjševati količino transmaščob v izdelkih, a še vedno je dobro preveriti, ali jih vsebujejo. Berite dekleracije in bodite pozorni na izraze, kot so hidrogenirano ali delno hidrogenirano rastlinsko olje. To pomeni, da vsebujejo transmaščobe, ki so znane po tem, da poškodujejo celice krvnih žil, in sicer tako, da spodbujejo vnetja. V študiji, ki jo je objavil Ameriški inštitut za nacionalni zdravje, so zapisali: ''Vnos transmaščob je povezan z znaki sistemskega vnetja. Posledica transmaščobnih kislin so vnetja, ki povzročajo koronarno bolezen, sladkorno bolezen in druga stanja.''
3. Beli kruh
Beli kruh in testenine so preprosti ogljikovi hidrati, ki se hitro razgradijo v sladkor in jih telo hitro absorbira. Tudi preprosti ogljikovi hidrati povzročajo vnetja v telesu. Eden od strokovnjakov je o tem povedal: ''Preprosti ogljikovi hidrati so povsem nenaravno predelani in so v nasprotju s tem, kar naše telo potrebuje za normalno delovanje.'' Proces predelave teh živil povzroča, da bela moka draži naše telo in povzroča vnetja. Študija objavljena v The Journal of Nutrition je povezala predelane žitarice (vključno z belim kruhom) z večjo vsebnostjo snovi, ki povzročajo vnetja v krvnem obtoku. V isti študiji so odkrili tudi, da polnozrnate žitarice vsebujejo manjšo količino teh snovi. Zato preprosto beli kruh, bele testenine nadomestite s polnozrnatimi.
4. Alkohol
Alkohol ni hrana, a je njegovo škodljivo delovanje na naše telo treba omeniti – sploh, ker je alkohol tako družbeno sprejemljiv. Redno pitje alkohola v večjih količinah povzroča vnetja v telesu. Prekomerna količina zaužitega alkohola ima uničujoče učinke na naše telo. Slabi imunski sistem in vodi do pogostejših okužb dihal, pospešuje staranje in slabša težave s kožo, kot so rozacea in luskavica. Prekomerno pitje alkohola je povezano tudi s petimi oblikami raka: rak jeter, ust in grla, požiralnika, dojke in rak debelega črevesa. Hkrati vpliva na možgane tako, da so ljudje bolj podvrženi stresu in se počutijo slabše. Škoduje srčni mišici, slabi kosti in povzroča neplodnost. Povzroča odvisnost, ki prinaša bolečino osebi, ki je odvisna od alkohola, in njegovi družini.
5. Gluten
Gluten je snov, ki je prisotna v številnih žitaricah in predvsem pšenici. Znana je po tem, da povzroča napihnjenost in težave s prebavo. Številni prav zato ne uživajo več glutena, čeprav nimajo alergije na gluten (celiakije). Stranski učinki uživanja glutena, kot so napihnjenost in težave s prebavo, so v resnici posledica vnetnega odziva telesa na gluten. Tisti, ki so občutljivi na gluten in so se mu odpovedali, povedo, da se počutijo veliko bolje.
KOMENTARJI (16)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV