Vizita.si
Ko krompir postane zelen, postane strupen, zato ga ne uživajte.
Okužbe in zastrupitve

6 toksičnih živil, ki jih imate morda v kuhinji

K.B.
12. 02. 2015 11.52
35

Vsi že vemo, da je meso pred uživanjem treba dobro prekuhati in da moramo biti previdni, če uživamo surove ribe ali školjke, da so te sveže. A pri nekaterih drugih živilih nismo tako pozorni, čeprav lahko vsebujejo škodljive toksine in strupe, če jih ne pripravimo pravilno. Predstavljamo vam nekaj izmed njih.

S sveže mletim muškatnim oreščkom ne gre pretiravati, saj vsebuje tudi miristicin, ki lahko povzroči halucinacije in celo zastrupitev.
S sveže mletim muškatnim oreščkom ne gre pretiravati, saj vsebuje tudi miristicin, ki lahko povzroči halucinacije in celo zastrupitev.FOTO: iStockphoto
Muškatni orešček

Muškatni orešček je odlična začimba za dodajanje arome zelenjavnim jedem, krompirjevim ali riževim jedem in pecivu. A če z začimbo pretiravamo, lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Sveže mlet muškatni orešček namreč vsebuje tudi miristicin, ki lahko povzroči halucinacije, vodi pa lahko tudi do bruhanja, vrtoglavice, potenja in glavobolov. Ti učinki lahko trajajo nekaj dni, zabeležili pa so celo dva smrtna primera. Zastrupitev z miristicinom je potencialno lahko smrtonosna tudi za nekatere domače živali, kjer je že manjši odmerek, ki sicer za ljudi ni škodljiv, pri njih lahko nevaren.

Jabolko na dan odžene zdravnika stran, a če boste jedli semena jabolk se lahko zgodi ravno obratno.
Jabolko na dan odžene zdravnika stran, a če boste jedli semena jabolk se lahko zgodi ravno obratno. FOTO: Profimedia

Jabolka

Jabolko na dan odžene zdravnika stran, a če boste jedli pečke jabolk se lahko zgodi ravno obratno. Zakaj? Pečke vsebujejo amigdalin, ki se v telesu spremeni v vodikov cianid in lahko vodi že pri uživanju v majhnih količinah vodi do bruhanja in omotice. V večjih pa celo do odpovedi ledvic in kome. A nikar ne skrbite, če boste sem ali tja pojedli kakšno jabolko s pečkami. Nekaj teh telo brez težav prebavi, pazite le, da jih ne bi pojedli za celo pest. Enako velja za vsa mehka jedra koščic sadja, kot so slive, breskve, češnje, hruške in marelice.

Krompir

Pečen krompir v oblicah je okusna jed in klasika slovenske kuhinje. Če uživamo organski krompir, toliko bolje. A previdni bodite, če krompir postane zelen, takrat postane dobesedno strupen, saj se v njem pojavi strupeni alkaloid solanin, ki lahko povzroči vse od prebavnih težav do halucinacij, paralize in celo smrti.

Ko krompir postane zelen, postane strupen, zato ga ne uživajte.
Ko krompir postane zelen, postane strupen, zato ga ne uživajte.FOTO: iStockphoto

Rabarbara

Stebla rabarbare uporabljamo v številnih receptih, med njimi tudi pri pripravi pite. A pri rabarbari je ključnega pomena, da se izogibamo listom, ki vsebujejo oksalate. Listi niso užitni v nobeni obliki. Zanimivo je, da lahko le nekaj ugrizov vanje povzročijo krče, težave z dihanjem, večja količina pa celo odpoved ledvic ali komo. V redkih primerih tudi smrt.

Limski fižol

Limski fižol (Phaseolus lunatus) je sorta priljubljenega stročjega fižola, ki je bogat z vlakninami, a vsebuje tudi nekatere snovi, zaradi katerih vam lahko postane slabo, če ga ne pripravite pravilno. Surov limski fižol vsebuje limarin, ki se v telesu spremeni v cianid in lahko v velikih količinah celo vodi do smrti. A lahko ga jeste brez težav, če ga pred uživanjem dobro prekuhate na visoki temperaturi. V vreli vodi ga tako kuhajte vsaj 10 minut.

Tako kot stročjega fižola tudi navadnega fižola (Phaseolus vulgaris) ne smete jesti surovega, saj vsebuje toksine imenovane fitohemaglutinini, ki lahko vodijo do manjših neprijetnosti v želodcu, lahko pa tudi do zastrupitve.
Tako kot stročjega fižola tudi navadnega fižola (Phaseolus vulgaris) ne smete jesti surovega, saj vsebuje toksine imenovane fitohemaglutinini, ki lahko vodijo do manjših neprijetnosti v želodcu, lahko pa tudi do zastrupitve.FOTO: Profimedia

Navadni fižol

Čeprav je tako stročji kot navadni fižol (Phaseolus vulgaris) izjemno zdrav za naš organizem, ko je pripravljen pravilno, pa ga ni priporočljivo jesti surovega ali slabo prekuhanega, saj v tem primeru vsebuje toksine, imenovane fitohemaglutinini, ki lahko vodijo do manjših neprijetnosti v želodcu, lahko pa tudi do zastrupitve. Da bi si pripravili okusno in zdravo kosilo, pred uživanjem fižol kuhajte v vreli vodi okoli 10 minut. Tega se še posebej držite, če radi kuhate počasi in na nizki tempraturi, saj je premalo kuhan fižol lahko petkrat bolj strupen kot fižol kuhan na visoki temperaturi. Če ne marate prekuhavati fižola, lahko kupite konzerviranega.
 

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Res čudovito. Ste že brali članke a la: "Marelične koščice in njihova zdravilna moč"? Vsebina enega od njih: "Raziskave kažejo, da naj bi večja količina zaužitih mareličnih jedrc vsak dan lahko preprečevala rakavo obolenje oziroma pomagala ozdraviti raka".
Vse skupaj je samo neizmerna razigranost farmacevtskih lobijev.
krava_teka_teka 13. 02. 2015 18.23
Tudi peška avokada je nevarna, še posebej, če pogoltneš celo naenkrat.
User1093579 13. 02. 2015 08.01
Kako eni otroci lahkotno komentirate. Če se že taki mačoti, si lahko pripravite odlično solatko iz listov oleandra, začinite z iglicami tise, poleg narežite nekaj teloha, šmarnice, dodajte malo bršljanovih lističev, tudi listek difenbahije bo v redu, za dekor, pa res lahko dodate nekaj obrezin fino zelenega krompirčka. Seveda vse lepo presno, da bo zadelo kot se spodobi. Če boste dodali še kakšno čebulico narcise, bo zadeva res topšit! Njami, otročaji nedorasli in nerazgledani!
Mene samo čudi, kako so naše babice in dedki sploh peživeli, mnogi od njih zavidljivih starosti. Rojevali so po 5 do 10 otrok itd... Zdaj pa imamo debato da so jabolka strupena...
ni jabolko kot sadež problem-peške naj bi ble nevarne-kao
V velikih količinah, ker če bi bilo tako hudo nevarno, potem bi bil jaz že desetkrat pod rušo :) Seveda pa dopuščam možnost da se najde kak, ki je močno občutljiv na te peške ampak takšni so ponavadi občutljivi še na marsikaj drugega. So pač bolj slabotnega imunskega sistema ali imajo kakšne druge zdravstvene ali psihične probleme. Čil in zdrav človek z dobrim imunskim sistemom, lahko "prebavi"(prebavi v narekovajih, ker strupov telo ne more prebavit, pač pa je to potem naloga jeter da se jih v čimkrajšem času znebi) marsika brez nadaljnih posledicj, seveda če obremenitev z strupi, ki so praktično v vsemu kar pojemo ni konstantna.
Fredi; Na kratko Pomanjkanje pri hrani, pomanjkanje v izobilju. telesna aktivnost. Manj stresno življenje, če odvzamemo vojne. Obrneš vse to in potem dobiš vse te novodobne probleme, s katrimi se soočamo danes. Ni tukaj nekakšne znanstvene fantastike za razumet.
Hahaha, že 22 let jem pešičke od vsake jabolke, ki jih ima, od breskev, marelic pa nikoli nobenih problemov z ledvicami ali kakšnim organom. Prav nasprotno, počutim se odlično, izvidi so odlični, doktor pravi, da sem zdrav kot riba. Torej kdo sedaj znova na.bija v imenu nekih promocij. Očitno pa danes lahko že vsak, ki nima pojma predava kaj je dobro in kaj ne. Pa vsaki dan bo nekaj, kar je danes strupeno jutri zdravilno in obratno. Na koncu pa se vedno vrnemo na tisto kar so naši predniki poznali in "negovali" in prenašali iz roda v rod tisočletja, ker je očitno bilo nekaj kar je delovalo in je bilo preiskušeno skozi dolga obdobja kjer so bili rezultati vidni. Potem pa pride nek, ki išče 5 minut slave in ovrže celo teorijo o zdravilnosti neke hrane, brez nekih realnih življenskih dokazov, ker je v njej našel sledi neke strupene snovi, čeprav so prej ljudje to uporabljali ali jedli tisočletja in tisočletja in ni noben neposredno samo zaradi te "strupene" snovi preminil, niti zbolel, večina je pa imela koristi.
User1093579 13. 02. 2015 07.56
Pregrizni in prežveči, po tem se oglašaj. Burek!
Lolek jaz to kar sem napisal žvečem in pogoltnem skoraj vsak dan. Nekateri pa pač drinkajo alkohol in požvečejo 140 g sladkorja na dan ne da bi vedeli. Ampak to seveda ni nevarno. Celo nasprotno, je celo oglaševano. Ethanol se pravi alkohol je dokazano strup, dobesedno.
Vsi govorijo o zelenem krompirju, pozabijo pa povedati, da je isto strupen tudi skaljen krompir. Sama zelena barva je samo klorofil (ki ga je v vsej zelenjavi polno), ki pa nam pove, da je v krompirju prišlo do obrambnega odziva, pri katerem se tvori solanin. Ta se tvori tudi pri kaljenju, pa tudi pri poškodbah krompirja.
Gospodje " prehranbeni znanstveniki " odločite se že enkrat kaj je strupeno in kaj je zdravo.Razne trditve izpodbijate eden drugemu in smešite sami sebe.
naj raje pišejo o predelani hrani, ki ima polno kemije.
....po vseh namigih (o zastrupitvi) bi moja mama pri 90-tih že bila mrtva..., ker je vse, tudi zelen krompir (le obreže ga), saj je preživela II. svetovno vojno, ko ni bilo nič v usta dati pa so "z nič preživeli"....Danes je težava, ker sami sebi zastrupljamo hrano od gnojil do špricanja dalje....
Hahahaha tako je bravo. Tisti ki po navadi najbolj gledajo na hrano so potencialno najprej na spisku za obisk matilde. Ja to je pač nekako tako, če telo nikoli nič strupenega ne poje, potem postane podrvženo in grozno reagira na male spremembe in ko pride do kakšne resne zastrupitve ali bolezni takšno telo hitro omaga, ker nikoli ni bilo navajeno na stresne trenutke. In tvoja mama je razvila odpornost proti "težki in strupeni" hrani, ker je "natrenirala" svoje telo svoj imunski sistem in stvari ki so za nekoga, ki ni navajen hudega lahko strupene, je za tvojo mamo in njeno prebavo mala malica :).
kakšen je to fižol , ki je kuhan v 10.minutah...???
frišen?
Še nisem slišal, da bi se kdo zastrupil s krompirjem ali fižolom. Tu je veliko pretiravanja.
kakšne groznje s smrtjo za vsakdanja živila???
K.B.-in krave so lila barve, dej mal kmečke logike uporabli, krompir še nikol ni v loncu ratal zelen, razen če ti je zaplesnu k ga nis tok cajta posparvu
Kdaj pa postane krompir zelenkast? Še v zemlji, ko raste? Ko ga izkopljemo in shranimo? Ko ga olupimo in pustimo stat? Ko ga skuhamo? Kdaj? To bi pa že lahko napisal ta pisec...
Suzy Košenina 12. 02. 2015 17.42
krompir za ozimnico postane zelen če ni skladišečn pravilno. če ga imate v temni kleti kjer ni svetlobe-oknaj e ok. Če pa ni v temni kleti...ga pokrijemo da ga svetloba ne dobi.tudi v trgovini včasih prodajajo že malo zelen krompir. malo ga preglejte kaj kupujete,...
Pečen krompir v oblicah....... kuhajte ga v vreli vodi.....prekuhajte ga na visoki temperaturi - voda vre pri okoli 100 stopinjah in takrat se kuha, vse ostalo je za v "kuhinjo za blondinke in novinarke".
Naslov članka bi moral biti: "ZNANSTVENIKI KONČNO IZUMILI INSTATNI FIŽOL"!
Pa toplo vodo...
kr neki zavajajo ljudi nevejo pa da so peške od jabok zelo zdrava za srce ... pač use v mejah normale tud voda je strup če jo spiješ 20L ....
ajoj kakšne neumnosti - fižol, če je suh pa tudi mladi fižol v 10 minutah NI KUHAN. Peške jabolk - amigdalin v omejenih količinah ne škodi, temveč je cianid strup predvsem za rakave celice, vendar tudi bolniki z rakom ne smejo pretiravati.
obstaja staro pravilo in najbrž to ni dorečeno, ko je napisano, da se prekuha 10 min. po tem pravilu fižol vre 10 min na visoki temperaturi na kar se ta voda precedi in odvrže. zatem se kuha naprej v novi vodi in po možnosti na višji temperaturi. ... tudi v ekonom loncu je dobro kuhati fižol.
Alemka - pa može biti kod vas tako...
luckyss.. 12.02.2015 14:36:58 Kritike pa ne prenesete kaj?! Skuhajte si fižol v desetih minutah..pa dober tek :)
User1089305 12. 02. 2015 15.14
luckyss.. 12.02.2015 14:36:58 Kritike pa ne prenesete kaj?! Skuhajte si fižol v desetih minutah..pa dober tek :)
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080