Vizita.si
Procesirana hrana, ki vsebuje hidrogenirano rastlinsko olje, povzroča vnetja.

Prehrana

6 živil, ki povzročajo nevarna kronična vnetja

L. E.
01. 12. 2016 14.51
7

Kronično vnetje lahko vodi tudi v rak ali kap in s tem prezgodnjo smrt. Študije so že večkrat pokazale, da lahko kronična vnetja povzročijo nastanek srčno-žilnih in avtoimunskih bolezni, poleg tega pospešujejo staranje. Dobro je vedeti, katera živila to povzročajo in se jim izogniti.

Procesirana hrana, ki vsebuje hidrogenirano rastlinsko olje, povzroča vnetja.
Procesirana hrana, ki vsebuje hidrogenirano rastlinsko olje, povzroča vnetja.FOTO: Thinkstock

Če vnetja v telesu postanejo kronična, se hitreje staramo in imamo večje možnosti, da zbolimo. Toda zakaj sploh pride do vnetij v telesu? Vnetja so dejansko trud telesa, da bi se zaščitilo. Želi uničiti celice, ki so poškodovane. Želi odstraniti vse, kar prepozna kot škodljivo, denimo kakšne patogene organizme. Po vnetju namerava telo pričeti z obnavljanjem in zdravljenjem. In če so ta vnetja le občasna, je to sistem, ki odlično deluje in nas brani. A kaj ko živimo vse bolj nezdravo. Posledica? Pride do kroničnih vnetij. In ta so zelo nevarna. Vodijo lahko celo v prezgodnjo smrt.

Vnetja v telesu povzroča nezdrav življenjski slog in povzročimo ga lahko tudi z uživanjem določenih živil. Poglejmo si 6 živil, ki povzročajo vnetja in se jim je bolje odreči: 

1. Ocvrta živila

Najbolj škodljiv je sam postopek cvrtja, saj pri temperaturah, ki so potrebne, da hrano ocvremo, nastanejo snovi, ki so zelo nezdrave. Telo jih prepozna kot škodljivce in začne se vnetje.

Povsem se odrecite ocvrti hrani.
Povsem se odrecite ocvrti hrani.FOTO: Thinkstock

2. Živila, ki vsebujejo transmaščobe

V preteklosti je imela procesirana hrana še več transmaščob. Odkar so medicinske študije dokazale, kako škodljive so, jih poskušajo zmanjšati. A tudi v manjših količinah škodujejo. Bolje je, da ne uživate hrane, ki ima na seznamu sestavin hidrogenirano ali delno hidrogenirano rastlinsko olje. Transmaščobe poškodujejo celice krvnih žil in to povzroči vnetja.

3. Bel kruh

Bel kruh in tudi bele testenine so prav tako procesirana hrana, zaradi česar jih naše telo prehitro absorbira, to pa prehitro dvigne krvni sladkor. Telo jih prepozna kot nekaj, kar mu škodi, zato raje posegajte po polnozrnati hrani.

4. Alkohol

Tudi alkohol je nekaj, kar naše telo prepozna kot škodljivo. In spet pride do vnetij.

Namesto belih pripravite polnozrnate testenine.
Namesto belih pripravite polnozrnate testenine.FOTO: Thinkstock

5. MSG

Monosodium glutamate ali MSG. Tudi to je snov, ki jo najdemo v živilih in povroča vnetja. Ne vedo še točno, zakaj. Pri nekaterih se pri zaužitju celo pokaže alergijska reakcija na koži. Sumijo, da povzroča glavobole. Očitno je to res snov, ki telesu ne ustreza.

6. Gluten

Nekateri glutena sploh ne prenašajo, pri drugih ta povzroča samo napihnjenost. A v primeru, da občutite kakršne koli stranske učinke uživanja glutena, ga vaše telo prepoznava kot nekaj škodljivega, kar spet pomeni, da v telesu vznikajo vnetja in se mu je bolje odreči.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587