7 bolečin, ki jih nikakor ne smete prezreti!
BOLEZNI

7 bolečin, ki jih nikakor ne smete prezreti!

Včasih je res treba nekoliko stisniti zobe in počakati, da bolečina mine, kljub temu pa obstaja nekaj značilnih bolečin, ki jih nikakor ne smete prezreti. Preverite, kdaj morate nujno ukrepati!

Preverite, na kakšno vrsto bolečine se morate nujno odzvati!
Preverite, na kakšno vrsto bolečine se morate nujno odzvati!/ FOTO: Krka, d. d.

Kaj lahko povzroči 'nedolžna' bolečina, je na svoji koži izkusil novinarDavid Bloom. Medtem, ko je pokrival vojno v Iraku, je začutil nenavadno bolečino pod kolenom. Prek satelitskega telefona je poiskal zdravniško pomoč, a se je odločil, da ne bo sledil zdravnikovemu napotku. Namesto tega je 39-letnik pojedel nekaj protibolečinskih tablet, tri dni kasneje pa umrl zaradi embolije pljuč, zapore pljučne arterije, ki jo je povzročila globoka venska tromboza.

Bolečina, ki jo je pod kolenom začutil Bloom zagotovo spada med sedem bolečin, ki jih nihče ne sme nikoli prezreti.

Bolečina v trebuhu in dimljah je lahko znak torzije moda oziroma zasuka moda okoli svoje osi.
Bolečina v trebuhu in dimljah je lahko znak torzije moda oziroma zasuka moda okoli svoje osi./ FOTO: iStockphoto

1. Nenadna bolečina v dimljah ali trebuhu

Gre za močno bolečino v dimljah ali trebuhu, ki jo lahko spremlja tudi otekanje. Modo je boleče, otečeno, leži pa lahko nekoliko višje. Pri tem gre najverjetneje za torzijo mod, zasuk moda okoli svoje osi, pri čemer pride do motnje prekrvavitve, modo pa lahko odmre. Če je modo ob prihodu k zdravniku že odmrlo, ga je potrebno odstraniti, a je prava torzija zelo redka. Najpogosteje gre za torzijo priveska moda, ki je nepomemben del testisa in ga je prav tako potrebno odstraniti. Kljub vsemu je potrebno čim prej obiskati zdravnika, že ob najmanjšem sumu. “Modo je mogoče rešiti v približno 4 do 6 urah po zasuku,“ pravi urologdr. Jon Pryor, a dodaja, da je rešitev moda po 12 do 24 urah popolnoma nemogoča. Seveda pa se razlog za bolečino lahko skriva tudi drugje – lahko gre tudi za vnetje obmodka.

V vsakem primeru obiščite zdravnika takoj, ko se vam pojavijo težave. Ta vas bo pregledal (morda celo z ultrazvokom) in najverjetneje predpisal antibiotike, ki lahko ublažijo vnetje. Če gre za torzijo, je postopek zdravljenja odvisen predvsem od tega, koliko časa boste odlašali z obiskom pri zdravniku.

Močna bolečina v hrbtu je lahko znak anevrizme.
Močna bolečina v hrbtu je lahko znak anevrizme./ FOTO: iStockphoto

2. Močna bolečina v hrbtu

Vas močno boli hrbet, hkrati pa vam običajna sredstva za blaženje bolečin, na primer topli obkladki, počitek in protibolečinske tablete, ne pomagajo? “Če vas je hrbet začel boleti brez vzroka, ne pa pri telovadbi, dvigovanju stvari ali pa nerodnem gibu, je lahko močna bolečina znak anevrizme,“ pravi dr. Sigfried Kra. Kot pravi, je še posebej problematična trebušna anevrizma, nevarna oslabitev aorte tik nad ledvicami, ki lahko poči. Manj nevarni vzroki vaše bolečine pa so lahko tudi ledvični kamni, ki pa so izjemno boleči.

3. Vztrajna bolečina goleni ali noge

Zoprna bolečina na vrhnjem delu stopala ali sprednjem delu goleni, ki postane po telesni aktivnosti še intenzivnejša, a ne izgine tudi po počitku in se je ne da omiliti z ibuprofenom ali acetaminofenom, je najverjetneje znak stresnega zloma. Kosti se namreč, tako kot preostalo tkivo v telesu, neprestano obnavljajo. “Če pa nekdo tako intenzivno trenira, da se kosti ne uspejo zaceliti, lahko pride tudi do poškodbe kosti, torej stresnega zloma,“ razlaga dr. Andrew Feldman.

Če vas torej bolijo goleni ali stopala, obiščite zdravnika. Magnetna resonanca in rentgen bosta pokazala, ali gre za stresni zlom ali ne. V primeru, da je izvid pozitiven, boste morali za približno šest mesecev (ali manj) prenehati obremenjevati goleni.

Tudi ostra bolečina v nogah je včasih lahko znak za preplah.
Tudi ostra bolečina v nogah je včasih lahko znak za preplah./ FOTO: iStockphoto

4. Ostra bolečina v trebuhu

Imate občutek, da vas je nekdo zabodel v trebuh s to razliko, da bolečina prihaja od znotraj? Glede na to, da je območje med vašimi rebri in boki dobesedno zabasano z organi, je lahko ostra bolečin posledica vnetja slepiča, trebušne slinavke ali pa žolčnika. V vseh treh primerih je vzrok za bolečino isti: nekaj je prekinilo normalno delovanje organa in povzročilo okužbo, ki je lahko tudi usodna. “Če se bolečina pojavlja v spodnjem delu trebuha in so bele krvničke povišane, gre lahko za vnetje slepiča,“ pravi dr. Kra. “Bolečine v zgornjem delu trebuha in povišane bele krvničke so običajno znak vnetja žolčnika, če pa se bolečine pojavljajo pod prsnico in imate povišane nekatere encime v krvi, je za to krivo verjetno vnetje trebušne slinavke.“ V vsakem primeru je obisk zdravnika nujen!

5. Minljiva bolečina v prsnem košu

Gre za močno bolečino, ki nastane nenadoma in nato tudi hitro popusti, vi pa se drugače počutite povsem normalno. Lahko gre za slabo prebavo ali pa opozorilo pred srčnim napadom. “Čeprav je bolečina lahko zelo kratka, je lahko znak nečesa resnejšega,“ pravi dr. John Stamatos. “Krvni strdek se na primer lahko namesti v zoženem predelu koronarne arterije, popolnoma prekine pretok krvi v del srca.“ In koliko časa vam potem še ostane? Pravzaprav nič. Kar 50 odstotkov smrti zaradi srčnega napada se namreč zgodi tri do štiri ure po nastanku prvih simptomov, zaradi česar je potrebno čim hitreje obiskati zdravnika.

Rjav urin, bolečina pri odvajanju urina ali kri v urinu so lahko znak raka.
Rjav urin, bolečina pri odvajanju urina ali kri v urinu so lahko znak raka./ FOTO: iStockphoto

6. Bolečina v nogah in otekanje

Bolečina je še posebej intenzivna v enem od vaših meč. Meče je oteklo in mehko na otip, ter morda celo toplo, vi pa imate občutek, da se počasi peče – od znotraj navzven. Sedenje in mirovanje bosta povzročila, da se kri, ki se zadržuje v spodnjem delu nog, strdi in oblikuje v strdek – kakor pri globoki venski trombozi, ta pa bo nato prekinil pretok krvi in povzročil bolečino ter otekanje. Če mislite, da bo praskanje ali drgnjenje noge pomagalo, se motite. "Praskanje lahko požene strdek proti pljučem, kjer je lahko smrtno nevarno," pravi dr. Stamatos. Da ne bi prišlo do tega, prosite zdravnika za venogram, pri katerem vam v veno vbrizga nekakšno barvilo in nato s pomočjo rentgena ugotovi, ali ste v nevarnosti ali ne. Če že imate strdek, vam bo zdravnik predpisal zdravila za raztapljanje strdka ali pa v občutljive vene vstavil nekakšne filtre, ki bodo preprečili strdku nadaljevanje poti.

7. Boleče uriniranje

Odvajanje urina je nekaj povsem običajnega. Kaj pa, če je urin namesto rumene barve rjav? "V najhujšem primeru gre lahko za raka na mehurju,« pravi urolog dr. Joseph A. Smith. "Rak na mehurju je ena najpogostejših oblik te bolezni pri moških, spremljata pa ga tudi bolečina pri uriniranju in kri v urinu," še dodaja. Največji dejavnik tveganja je zagotovo kajenje, dobra novica pa je, da je bolezen v 90 odstotkih ozdravljiva, če je dovolj hitro odkrita. Seveda so simptomi izjemno podobni tistim, ki se pojavljajo pri vnetju mehurja, zato je pomembno, da se v vsakem primeru zglasite pri vaše zdravniku.

NOVICE
Prvič v zgodovini predčasno razrešili direktorja ...
ŠPORT
Pulj se bo očitno moral obrisati pod nosom, ...
POP IN
Justin in Hailey Bieber estetskemu kirurgu ...
TV ODDAJE
Darjin snubec Branko Cvek prijateljuje z ...
VIZITA.SI
Modrice lahko nakazujejo tudi nekatere resnejše ...
DOMINVRT.SI
Rešitev za poletne dni, ki jo le malokdo pozna
ZADOVOLJNA.SI
5 najlepših sotesk, ki jih morate obiskati
MOSKISVET.COM
Zakaj je treba ptičji iztrebek čim prej ...
BIBALEZE.SI
Razkrila, da njena 5-letna hči nosi plenice in ...
CEKIN.SI
Dela je toliko, da bi lahko delali 24 ur na dan, ...
OKUSNO.JE
Sladica, ki je osvojila svet
DOMINVRT.SI
6 najbolj tihih pasem psov