8 zgodnjih znakov, ki kažejo, da ste noseči
GINEKOLOGIJA IN PORODNIŠTVO

8 zgodnjih znakov, ki kažejo, da ste noseči

Številne nosečnice lahko potrdijo, da so še preden so opravile test nosečnosti začutile, da se njihovo telo obnaša nekoliko drugače. Kasneje pravijo, da so takoj vedele, da so noseče.Tu pa je nekaj zgodnjih znakov, ki jih opisujejo in lahko kažejo na nosečnost.

Vam še ne izostaja menstruacija, a čutite, da je nekaj drugače kot običajno? V prvih tednih nosečnosti, ko niti test nosečnosti še ne more potrditi ali gre v resnici za nosečnost ali ne, nekatere ženske opazijo spremembo nivoja energije, razpoloženja, pa tudi spremembe prsi. Drugi simptomi, ki vas še lahko presenetijo so sprememba občutka za vohanje, pogostejše uriniranje ali omotičnost in izguba zavesti. Do teh težav pride zaradi prvih hormonskih sprememb, ki se pričnejo že kmalu po oploditvi – celo preden opravite test nosečnosti.

Eden od prvih znakov so pogosto boleče in občutljive prsi. Prsi se zdijo bolj polne in težje. Morda boste opazile tudi, da je področje okoli bradavice nekoliko večje in temnejše.
Eden od prvih znakov so pogosto boleče in občutljive prsi. Prsi se zdijo bolj polne in težje. Morda boste opazile tudi, da je področje okoli bradavice nekoliko večje in temnejše. / FOTO: iStockphoto

1. Občutljive prsi

Eden od prvih znakov so pogosto boleče in občutljive prsi. Prsi se zdijo bolj polne in težje. Morda boste opazile tudi, da je področje okoli bradavice nekoliko večje in temnejše. Najbolj zgodnji simptomi nosečnosti – vključno z občutljivosti prsi – so povezani s povišanim nivojem hormona progesterona. Še en razlog, zaradi katerega prsi nabrekenjo je zadrževanje vode v telesu med nosečnostjo. To je tudi razlog, da imamo občutek napihnjenosti.

2. Utrujenost

Morda prej niste nikoli preko dneva potrebovale počitka, sedaj pa kar na enkrat pridete iz službe popolnoma izčrpane in bi najraje zaspale za kakšno urico. V prvem trimesečju se poveča nivo progesterona v telesu, kar prinaša izčrpanosti. Stanje se izboljša v drugem tromesečju, a se utrujenost kasneje lahko znova pojavi. Najbolje je, da poslušate svoje telo in mu privoščite počitek, če ga potrebuje.

3. Spremembe razpoloženja

Tiste hormonske spremembe, zaradi katerih ste nekaj dni pred menstruacijo bolj muhaste, se lahko pojavijo tudi v zgodnji nosečnosti. Ko test nosečnosti potrdi nosečnost, pa se lahko razpoloženje še poslabša, četudi je bila nosečnost želena. Stres ob zavedanju, da otrok prihaja in s tem prinaša večje spremembe v življenje, lahko izzove slabo volje. Če je nosečnost nepričakovana, je stanje lahko še slabše. V tem primeru se pogovorite z nekom, ki vam je blizu in za katerega veste, da vam bo v oporo.

4. Omotičnost

Nekatere ženske imajo v prvem tromesečju težave z omotičnostjo ali vrtoglavico. Nekatere tudi izgubijo zavest. Vzrok zato so lahko hormonske spremembe, lahko pa tudi nizek krvni pritisk.

Slabost
Slabost / FOTO: iStockphoto

5. Slabost in bruhanje

Slabosti se lahko pričnejo že zelo zgodaj, čeprav se pogosteje pojavijo od 7 do 9 tedna nosečnosti. Manjši redni obroki bogati z beljakovinami vam lahko pomagajo nadzorovati slabosti, hkrati pa pazite, da spijete dovolj tekočine, da bruhanje ne bi privedlo do močnejše dehidracije. Če težko zadržite tekočino v želodcu, lahko vodi dodate nekaj kosov kumar ali jagod. Razredčen sadni sok, ingverjev čaj ali čaj za nosečnice, ki običajno vsebuje liste rdeče maline in koprivo, so prav tako možne rešitve, ki jih lahko preizkusite. Metin čaj lahko blaži slabost, a hkrati nekaterim prinaša tudi zgago – še en simptom nosečnosti.

Slabosti navadno izzvenijo do 12 tedna nosečnosti, čeprav nekatere nosečnice pravijo, da so se z njimi spopadale tudi do 16 tedna nosečnosti ali vso nosečnost. V tem času pa hodite na redne preglede, da bo zdravnik spremljal vašo telesno težo. Ob izjemno močnim jutranjim slabostim vam lahko predpiše tudi zdravila za preprečevanje slabosti.

6. Ne prenesete vonja določene hrane

Ste opazili, da nenadoma ne prenesete več okusa ali vonja določene hrane? Nekatere ženske pravijo, da je bil eden njihovih prvih nosečniških simptomov sprememba okusa in vonja. Nekateri vonji, ki jih prej niso motili, jim nenadno obrnejo želodec. Spet druge ženske razvijejo nenavaden okus v ustih in se ga ne morejo znebiti.

7. Pogosto uriniranje

Vaše ledvice morajo med nosečnostjo predelati več urina kot prej, poleg tega maternica postaja večja in pritiska na mehur. Vse to skupaj pa privede do tega, da postanejo vaši obiski stranišča vse pogostejši. Nekatere ženske, ki ne vedo, da so noseče, sprva pomislijo celo na vnetje mehurja. Kljub temu da hodite pogosteje na vodo, je pomembno, da ne pijete manj tekočine, saj prav v nosečnosti te potrebujete več. Zato pazite, da boste telesu zagotovile dovolj tekočine.

8. Krči in krvavi madeži

Krči ali manjši krvavi madeži na perilu nekaj dni preden ste pričakovale menstruacijo, so lahko prvi znak oplojenega jajčeca, ki se ugnezdi v maternico. Čeprav krvavitev traja do vašega šestega ali sedmega tedna nosečnosti, je to nekaj povsem običajnega. Kljub vsemu obiščite ginekologa, da se prepriča, da se vaš dojenček razvija normalno.

Če se kmalu po prvih znakih nosečnosti izkaže, da je test nosečnosti pozitiven, vaša nosečnost pa je nezaželena, pa naj vas nikar ne zajame panika. Naročite se na pregled pri ginekologu, ki bo opravil pregled z ultrazvokom in vam glede na trajanje nosečnosti pojasnil, kakšne so možnosti prekinitve nosečnosti. Ko se boste o svojih možnostih pogovorili z ginekologom, se posvetujte še z nekom, ki mu zaupate in veste, da vam bo stal ob strani. To so lahko prijatelji, starši, fant ali kdo drug. Na voljo vam bo tudi pogovor s socialno delavko, s katero boste lahko spregovorili o svojih strahovih, željah in zadržkih. Na pogovor se pripravite z vrsto vprašanj, ki se vam porajajo in jih razčistite preden sprejmete svojo odločitev. Sprejmite odločitev, ki bo najboljša za vas in s pomočjo katere boste šli najlažje naprej.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke