1. Križnice
Križnice so precej razširjene rastline, ki so povrh tega še izjemno zdravilne. Mednje štejemo cvetačo, česen, čebulo, repo, zelje, brokoli, pa tudi hren, oljno repico, gorčico in redkev. Ime križnice so dobile zaradi križnih, zvezdnasto zasnovanih cvetov, bogate pa so s številnimi izjemno zdravilnimi fitohranili. V boju proti raku so posebej učinkovite snovi, imenovane glukozinolati, ki vsebujejo žveplo in dajejo grenak okus ter močan vonj. Študije in poskusi so pokazali, da pomagajo preprečiti DNA poškodbe celic, s tem pa zmanjšujejo tveganje za raka.
2. Temno listnata zelenjava
Študije kažejo, da lutein in zeaksantin v temno listnati zelenjavi, kot sta špinača ali zeleni ohrovt, lahko pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj raka dojke. Prav zato je vsakodnevno uživanje temno listnate zelenjave še posebej priporočljivo za ženske.
3. Fižol in stročnice
Študija, imenovana The Nurses Health Study, je pokazala, da je vnos fižola in stročnic, kot so leča in čičerika, povezan z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka dojke. Fižol in stročnice pa so tudi odličen vir rastlinskih beljakovin v naši prehrani, kar je še posebej dobro za naše zdravje, če se izogibamo uživanju mesa. Stročnice pa so bogate tudi s hranili, kot so kalcij, železo in vitamin B.
4. Paradižnik
Paradižnik je zelenjava, ki bi morala biti redno na jedilniku močnejšega spola – pa naj gre za svežo obliko ali predelano obliko, kot je paradižnikova mezga. Paradižnik je namreč bogat z močnim antioksidantom likopenom, ki dokazano zmanjšuje tveganje za raka prostate. Visok nivo likopena je tudi v lubenici in papaji. Uživajo naj ga tudi ženske, saj študije kažejo, da zmanjšuje tudi tveganje za razvoj raka dojke. Paradižnik lahko brez slabe vesti kuhate, saj se likopen ne bo izničil, ampak se bo pravzaprav še bolj izlužil iz te sočne zelenjave.
5. Sadje in zelenjava
Na splošno velja, da sta sadje in zelenjava bogata s številnimi antioksidanti in vitamini, kot so vitamin E, C in folati, zaradi česar telo varujejo pred rakom. So tudi pomemben vir vlaknin, ki vas bodo nasitile za dolgo in ne vsebujejo veliko kalorij. Še posebej zelenjave lahko pojeste veliko, ob tem pa se ne boste zredili. Na ta način boste lažje uravnali svojo telesno težo, s tem pa zmanjšali tveganje za bolezni srca in ožilja ter več oblik raka.
6. Ribe
Ribe so bogate z zdravilnimi omega-3 maščobnimi kislinami, ki varujejo pred rakom dojke. Študija univerze Zhejiang je pokazala, da imajo ženske, ki zaužijejo najvišji vnos polinenasičenih maščobnih kislin iz rib, 14 odstotkov manj tveganja za razvoj raka dojke v primerjavi z ženskami, ki manj pogosto jedo ribe.
7. Olivno oljo
Ekstra deviško olivno olje je najboljša izbira, ko želite začiniti svojo solato. Olje je bogato z antioksidanti in fitonutrienti. Antioksidanti zmanjšujejo oksidacijski stres v telesu in preprečujejo, da bi prosti radikali povzročali razvoj rakavih celic.
Študija, ki so jo opravili na univerzi Navarra v španskem mestu Pamplona, je pokazala, da imajo ženske, ki jedo mediteransko prehrano in svojim jedem dodajajo ekstra deviško olivno olje, 62 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka dojke kot tiste, ki v svoji vsakodnevni prehrani ne uživajo ekstra deviškega olivnega olja.
8. Laneno seme
Laneno seme je odlično živilo, ki ga lahko zelo preprosto vključite v svoj jedilnik. Potresite ga po solati, dodajte v sadni ali zelenjavni smoothie, k ovsenim kosmičem, ki jih prelijete z jogurtom in še bi lahko naštevali. To majhno seme je bogat vir vlaknin in izjemno zdravilnih fitoestrogenov lignanov, ki ženske varujejo pred rakom dojke. Študija objavljena leta 2009 je pokazala, da so imele ženske po menopavzi, ki so s svojo prehrano v telo vnesle veliko lignanov, zmanjšano tveganje za razvoj raka dojke.
KOMENTARJI (19)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV