Vizita.si
Neprijeten zadah povzročajo prav določene bakterije, ki jih nekatera živila lahko uničijo ali odplaknejo.

Zdravje

8 živil za bolj svež zadah

L.E.
15. 02. 2013 08.18
2

Tudi vas kdaj skrbi, kakšen je vaš zadah? Če se pripravljate na zmenek ali pomemben sestanek, strokovnjakinja za prehrano svetuje, da posežete po naslednjih živilih, ki ga bodo preizkušeno osvežila.

Neprijeten zadah povzročajo prav določene bakterije, ki jih nekatera živila lahko uničijo ali odplaknejo.
Neprijeten zadah povzročajo prav določene bakterije, ki jih nekatera živila lahko uničijo ali odplaknejo.FOTO: iStockphoto

Človeški možgani se na vsak vonj privadijo, zaradi česar se sami marsikdaj niti ne zavedamo, če imamo slab zadah. Dr. Harold Katz s kalifornijske klinike, ki je specializirana ravno za zdravljenje kroničnega slabega zadaha, pravi, da je vonj v naši ustni votlini mogoče preveriti samo na en način: tako, da obliznemo zgornji del dlani, počakamo, da se slina posuši, in jo nato povohamo. Da vam tega v primerih, ko vas čaka zmenek ali pomemben sestanek, ne bi bilo treba početi, pa nutricistka Amy Jamieson Petonic priporoča, da v svoj obrok vključite katero izmed naslednjih živil.

Kdor ima suha usta, ima tudi več možnosti za slab zadah.
Kdor ima suha usta, ima tudi več možnosti za slab zadah. FOTO: iStockphoto

Voda

Dietologinja pravi, da je eden izmed načinov, da preprečimo slab zadah, to, da nismo dehidrirani. Da se iz naših ust ne bi širil neprijeten vonj, morata biti ustna votlina in žrelo vedno navlažena; poleg tega pitje vode spere bakterije, ki povzročajo neželen vonj, kot tudi delce hrane, ki privabljajo še več mikroorganizmov. Ljudi, ki imajo zaradi bolezni težave s presuho ustno votlino, se po navadi borijo tudi s slabim zadahom.

Jabolka

Proti slabemu zadahu pravzaprav deluje vsaka hrana, ki je hrustljava in vsebuje veliko vlaknin. To pa zato, ker se začne ob njenem žvečenju izločati več sline, ki tako kot voda preprečuje, da bi ustna votlina postala presuha. Poleg tega je slina po besedah strokovnjakinje za prehrano bogata s kisikom, ki uničuje slabe bakterije. Še posebej učinkovito naj bi delovala jabolka, ki lahko do neke mere z zob odstranijo celo plak.

Žvečilni gumi

Ko se nam zdi še posebej pomembno, da imamo svež zadah, večinoma posežemo po žvečilnemu gumiju, ki je vsekakor zanesljiv in dobro preverjen način, da se znebimo skrbi, da bi lahko nekoga pregnali s svojim vonjem. Tudi žvečilni gumi deluje tako, da spodbuja proizvodnjo sline, ki odplakne tako bakterije kot delce hrane. Da bi svoje zobe zaščitili pred kariesom, le pazite, da izberete paketek, ki ne vsebuje sladkorja.

Živila, bogata z vitaminom C

Tudi vitamin C ima sposobnost, da prepreči razraščanje bakterij, ki imajo slab vonj. Poleg tega lahko nevtralizira zelo močne vonjave, kot jih povzroča hrana, kot sta česen in čebula. Zaradi tega pri tako začinjenem obroku posezite še po citrusih, papriki, ohrovtu, brokoliju, cvetači ali kiviju.

Jogurt lahko neprijetne vonjave nevtralizira.
Jogurt lahko neprijetne vonjave nevtralizira. FOTO: iStockphoto

Jogurt

Zelo močan vonj lahko nevtralizira tudi jogurt. Da bo še posebej zdrav, kupite takšnega, ki je probiotičen in brez sladkorja.

Polnozrnat kruh

Slab zadah povzroča celo premajhno uživanje ogljikovih hidratov, to pa zato, ker telo, kadar ne more kuriti ogljikovih hidratov, porablja več maščob. Med tem procesom pa se izloča snov, ki nima prijetnega vonja, in lahko med drugim zaide v ustno votlino. Da se te snovi ne bi izločalo preveč, iz svoje prehrane torej nikakor ne izključite ogljikovih hidratov, kar niti ne bi bilo zdravo. Je pa bolj blagodejno, če enostavne ogljikove hidrate nadomestite z bolj kompleksnimi, polnozrnatimi.

Cimet

Eterično olje, ki ga vsebuje cimet, bakterije, ki povzročajo slab zadah, prav uničuje. Na univerzi v Illinoisu so primerjali, v kolikšni meri slab zadah nevtralizira žvečilni gumi brez vsakršnih dodatkov, žvečilni gumi, ki vsebuje samo eterično olje cimeta, ter žvečilni gumi, ki je vseboval vrsto dodatkov, ki jih ti običajno vsebujejo, ne pa tudi eteričnega olja cimeta. Medtem ko je sam žvečilni gumi brez kakršnihkoli dodatkov bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj, do neke mere res odplaknil, je bil cimet za doseganje bolj svežega zadaha daleč najbolj uspešen. Ko so znanstveniki pregledali slino, so ugotovili, da je eterično olje cimeta uničilo kar štirideset odstotkov vseh bakterij, ki so povezane z neprijetnim vonjom.

Zeleni ali črni čaj

Dobrodejno na vaš zadah vplivajo flavonoidi, antioksidanti, ki jih vsebuje marsikatera zelenjava, z njimi pa so bogati tudi pravi čaji. Pitje čaja za povrh tako kot pitje vode škodljive bakterije učinkovito spere.

Nič brez ustne higiene

Seveda vam nobeno od teh živil ne bo moglo pomagati, če ne boste vzdrževali primerne zobne higiene, ki poleg rednega ščetkanja vključuje tudi uporabo zobne nitke. Sicer se bodo mikroorganizmi v vaših ustih razrasli do te mere, da bo njihovo delovanje težko nevtraliziralo nekaj hrane. Ne bo pa pomagalo niti samo umivanje zob, saj se bakterije med drugim skrivajo na zadnji strani jezika, ki ga s ščetko ne morete očistiti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662