Vizita.si
Slaba absorbcija hranil vpliva na vse organe našega telesa, prav tako tudi na kožo. Občutljivost na gluten je povezana z aknami, luskavico, ekcemi in dermatitisom.

Zdravje

8 znakov, da ne prenašate glutena

K.B.
30. 11. 2016 08.03
9

Glutenska preobčutljivost ali intoleranca pomenita, da posameznik po zaužitju glutena, beljakovine, ki je v pšenici, ječmenu in ržu, občuti neprijetne simptome. Lahko gre za prebavne težave, utrujenost, imunsko reakcijo in še bi lahko naštevali.

Slaba absorbcija hranil vpliva na vse organe našega telesa, prav tako tudi na kožo. Občutljivost na gluten je povezana z aknami, luskavico, ekcemi in dermatitisom.
Slaba absorbcija hranil vpliva na vse organe našega telesa, prav tako tudi na kožo. Občutljivost na gluten je povezana z aknami, luskavico, ekcemi in dermatitisom.FOTO: Thinkstock
Celiakija je bolezen, ki prizadene tanko črevo. Uživanje glutena povzroči poškodbe sluznice tankega črevesa, zaradi česar se zmanjša absorbcija hranjivih snovi. Če celiakije ne zdravijo pravočasno, lahko nastanejo resne težave. A ljudi s celiakijo je v resnici malo. Samo 1 od 100 ljudi trpi za to boleznijo. Veliko več pa je tistih, ki so samo občutljivi na gluten. To pomeni, da jim ni bila dokazana celiakija ali alergija na gluten, kljub temu pa imajo ob uživanju živil z glutenom določene težave. Najpogosteje se to zgodi pri mlajših odraslih in pogosteje pri ženskah. Pojavlja se tudi pri otrocih. Klinične raziskave kažejo pomembno prekrivanje s sindromom razdražljivega črevesja. Tu je osem znakov, ki kažejo, da ste morda občutljivi na gluten.
Glutenska preobčutljivost ali intoleranca pomenita, da posameznik po zaužitju glutena, beljakovine, ki je v pšenici, ječmenu in ržu, občuti neprijetne simptome.
Glutenska preobčutljivost ali intoleranca pomenita, da posameznik po zaužitju glutena, beljakovine, ki je v pšenici, ječmenu in ržu, občuti neprijetne simptome. FOTO: Thinkstock

1. Omotičnost

Omotičnost je eden od simptomov preobčutljivosti na gluten. A to je tudi simptom številnih drugih stanj, zato je treba opazovati tudi druge simptome. Kljub vsemu je prav omotičnost navedena kot eden najpogostejših simptomov ljudi, ki se spopadajo z občutljivostjo na gluten ali celiakijo. V članku z naslovom Gluten sensitivity as neurological illness (glutenska občutljivost kot nevrološka bolezen), ki je bil objavljen v znanstveni reviji Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, so raziskovalci odkrili nenormalno reakcijo na gluten v razredu protiteles, poznanih kot omunoglobini (IgG). Strokovnjaki menijo, da prav ta reakcija prispeva k zmanjšanju kognitivne sposobnosti.

2. Nepojasnjeno pridobivanje telesne teže

Nenadno nepojasnjeno pridobivanje telesne teže se pojavi pri številnih ljudeh, ki imajo intoleranco na gluten. To nastane zaradi dveh stvari. Prvič, zaradi malabsorbcije in prepustnosti črevesa, in drugič, zaradi sistemskega vnetja, ki ga sproži gluten. Ljudje, ki so občutljivi na gluten in to beljakovino izločijo iz svoje prehrane, znova pridobijo zdravo telesno težo.

3. Nenormalen odziv imunskega sistema

Protitelesa IgA, ki jih najdemo predvsem v slini in prebavnem traktu, imajo, če je nekdo občutljiv na gluten, škodljivi učinek na imunski sistem. Gre za protitelesa, ki naše telo branijo pred gripo, prehladi in drugimi boleznimi. Ko ta protitelesa nevtralizirajo naš imunski sistem, je veliko bolj možno, da bomo podlegli tem boleznim.

Slabša imunska odpornost.
Slabša imunska odpornost.FOTO: Thinkstock

4. Težave z ustnim zdravjem

V študiji, objavljeni v BMS Gastroenterology, so odkrili povezavo med občutljivostjo na gluten in "aftoznim stomatitisom" – stanjem, ki je povezano s ponavljujočimi se ustnimi razjedami in aftami. Poleg tega imajo zaradi slabše absorbcije hranil v prebavilih ljudje, občutljivi na gluten, običajno pomanjkanje kacija – minerala, ki je pomemben za zdravje zob in kosti.

5. Glavoboli in migrene

Ljudje, ki so občutljvi na gluten, se pogosteje spopadajo z migrenami kot tisti, ki niso občutljvi nanj. V eni študiji se je pokazalo, da je imelo 56 odstotkov ljudi, občutljivih na gluten, kronične glavobole ali migrene. V primerjavi s samo 14 odstotki v skupini ljudi, ki niso preobčutljivi na gluten.

6. Težave s kožo

Slaba absorbcija hranil vpliva na vse organe našega telesa, prav tako tudi na kožo. Občutljivost na gluten je povezana z aknami, luskavico, ekcemi in dermatitisom. Simptomi na koži, ki so pogosto povezani s preobčutljivostjo na gluten, vključujejo pekoč občutek na koži, rdečico, srbečico, izpuščaje ali celo mehurje.

7. Bolečine v mišicah in sklepih

Občutljivost na gluten poveča vnetne učinke v telesu, kar je osnovni razlog za bolečine v mišicah in sklepih. Kot piše WebMD: ''Bolečine v sklepih in vnetja so eden najpogostejših simptomov občutljivosti na gluten. Raziskave kažejo povezave med tema boleznima. Fundacija za boj proti artritisu je objavila izsledke raziskave, ki so odkrile povezavo med artritisom in bolečinami v sklepih pri ljudeh, občutljivih na gluten.''

Ljudje, ki so občutljvi na gluten, se pogosteje spopadajo z migrenami kot tisti, ki niso občutljvi nanj.
Ljudje, ki so občutljvi na gluten, se pogosteje spopadajo z migrenami kot tisti, ki niso občutljvi nanj.FOTO: Thinkstock

8. Utrujenost

Ta simptom je podoben omotičnosti, a natančen mehanizem utrujenosti v povezavi z glutensko preobčutljivostjo ostaja skrivnost. Malo znanstvenih raziskav je bilo opravljenih pri raziskovanju utrujenosti v povezavi z glutensko preobčutljivostjo. Kljub temu strokovnjaki menijo, da je utrujenost posledica povečanih vnetij v telesu, ki praznijo telesne rezerve energije.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650