1. Omotičnost
Omotičnost je eden od simptomov preobčutljivosti na gluten. A to je tudi simptom številnih drugih stanj, zato je treba opazovati tudi druge simptome. Kljub vsemu je prav omotičnost navedena kot eden najpogostejših simptomov ljudi, ki se spopadajo z občutljivostjo na gluten ali celiakijo. V članku z naslovom Gluten sensitivity as neurological illness (glutenska občutljivost kot nevrološka bolezen), ki je bil objavljen v znanstveni reviji Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, so raziskovalci odkrili nenormalno reakcijo na gluten v razredu protiteles, poznanih kot omunoglobini (IgG). Strokovnjaki menijo, da prav ta reakcija prispeva k zmanjšanju kognitivne sposobnosti.
2. Nepojasnjeno pridobivanje telesne teže
Nenadno nepojasnjeno pridobivanje telesne teže se pojavi pri številnih ljudeh, ki imajo intoleranco na gluten. To nastane zaradi dveh stvari. Prvič, zaradi malabsorbcije in prepustnosti črevesa, in drugič, zaradi sistemskega vnetja, ki ga sproži gluten. Ljudje, ki so občutljivi na gluten in to beljakovino izločijo iz svoje prehrane, znova pridobijo zdravo telesno težo.
3. Nenormalen odziv imunskega sistema
Protitelesa IgA, ki jih najdemo predvsem v slini in prebavnem traktu, imajo, če je nekdo občutljiv na gluten, škodljivi učinek na imunski sistem. Gre za protitelesa, ki naše telo branijo pred gripo, prehladi in drugimi boleznimi. Ko ta protitelesa nevtralizirajo naš imunski sistem, je veliko bolj možno, da bomo podlegli tem boleznim.
4. Težave z ustnim zdravjem
V študiji, objavljeni v BMS Gastroenterology, so odkrili povezavo med občutljivostjo na gluten in "aftoznim stomatitisom" – stanjem, ki je povezano s ponavljujočimi se ustnimi razjedami in aftami. Poleg tega imajo zaradi slabše absorbcije hranil v prebavilih ljudje, občutljivi na gluten, običajno pomanjkanje kacija – minerala, ki je pomemben za zdravje zob in kosti.
5. Glavoboli in migrene
Ljudje, ki so občutljvi na gluten, se pogosteje spopadajo z migrenami kot tisti, ki niso občutljvi nanj. V eni študiji se je pokazalo, da je imelo 56 odstotkov ljudi, občutljivih na gluten, kronične glavobole ali migrene. V primerjavi s samo 14 odstotki v skupini ljudi, ki niso preobčutljivi na gluten.
6. Težave s kožo
Slaba absorbcija hranil vpliva na vse organe našega telesa, prav tako tudi na kožo. Občutljivost na gluten je povezana z aknami, luskavico, ekcemi in dermatitisom. Simptomi na koži, ki so pogosto povezani s preobčutljivostjo na gluten, vključujejo pekoč občutek na koži, rdečico, srbečico, izpuščaje ali celo mehurje.
7. Bolečine v mišicah in sklepih
Občutljivost na gluten poveča vnetne učinke v telesu, kar je osnovni razlog za bolečine v mišicah in sklepih. Kot piše WebMD: ''Bolečine v sklepih in vnetja so eden najpogostejših simptomov občutljivosti na gluten. Raziskave kažejo povezave med tema boleznima. Fundacija za boj proti artritisu je objavila izsledke raziskave, ki so odkrile povezavo med artritisom in bolečinami v sklepih pri ljudeh, občutljivih na gluten.''
8. Utrujenost
Ta simptom je podoben omotičnosti, a natančen mehanizem utrujenosti v povezavi z glutensko preobčutljivostjo ostaja skrivnost. Malo znanstvenih raziskav je bilo opravljenih pri raziskovanju utrujenosti v povezavi z glutensko preobčutljivostjo. Kljub temu strokovnjaki menijo, da je utrujenost posledica povečanih vnetij v telesu, ki praznijo telesne rezerve energije.
KOMENTARJI (9)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV