Vizita.si
Morske školjke

Prehrana

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti

Vizita.si
03. 08. 2024 04.13
2

Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

Nutricionisti so si enotni, da bi morali za ohranjanje zdravja ter idealne telesne teže redno uživati sadove morja. Morski sadeži so namreč pravo bogastvo kakovostnih beljakovin, izjemno koristnih omega 3 maščobnih kislin ter vitaminov in mineralov, ki znižujejo holesterol, preprečujejo nastanek srčnih bolezni, spodbujajo metabolizem in nam dajo veliko energije. Zaradi nizke kalorične vrednosti pa so več kot odlična izbira tudi za tiste, ki bi se radi znebili nekaj odvečnih kilogramčkov.

Ali je prehranjevanje pred zasloni res tako slabo?
Preberi še
Ali je prehranjevanje pred zasloni res tako slabo?

Lignji

So odličen vir beljakovin, vsebujejo pa tudi zdravju izjemno koristne omega 3 maščobne kisline, jod, cink, vitamin B ter baker. Slednji je nadvse pomemben za absorpcijo, skladiščenje ter presnovo železa. Visoka raven vitamina B2 lahko ublaži migrene, fosfor pa je tako kot kalcij koristen kostem ter zobem. Lignji so odlična izbira za predjed in tudi za glavno jed, pomembno je le, da jih ne cvrete. 

Lignji po tržaško s tatarsko omako
Lignji po tržaško s tatarsko omakoFOTO: Shutterstock

Sami po sebi imajo okoli 294 KJ (70 kalorij) na 100 gramov, če pa lignje ocvrete, kalorije potrojite ter dodate trans maščobe, za katere je znano, da povečujejo tveganje za nekatere vrste raka.

Klapavice

So prava zakladnica selena, železa, folne kisline, vitamina A, vitaminov B, joda in cinka. Visoka vsebnost joda pomeni, da so klapavice idealno živilo za osebe, ki imajo težave z delovanjem ščitnice. Neaktivni ščitnici namreč pomagajo, da pospeši proizvodnjo hormona tirozina, pomanjkanje katerega muči večino žensk po 30. letu, ki se pritožujejo zaradi utrujenosti.

9 prednosti rednega uživanja rib
Preberi še
9 prednosti rednega uživanja rib

Izmed vseh školjk imajo klapavice največji delež omega 3 maščobnih kislin, katere pozitivno vplivajo na srce, žilni sistem ter prekrvavljenost ter tudi folne kisline in vitamina B12, pomanjkanje katerega lahko povzroči utrujenost in okvaro živcev. Že z eno porcijo klapavic boste zaužili več vitamina B12, kot je priporočljivo, se pa vzdržite med nosečnostjo, saj obstaja možnost zastrupitve.

Klapavice
KlapaviceFOTO: Thinkstock

Hobotnica

Vsebuje velik delež vitaminov B, kalija, selena, taurina in železa. Taurin je aminokislina, ki pomaga zmanjšati raven holesterola v krvi ter ščiti srce. Prav tako ima pomirjevalni učinek na živčni sistem, zato je hobotnica idealna izbira pred počitkom, idealna pa je tudi za tiste, katerim primanjkuje železa v krvi, teh naj bi bilo kar 20 odstotkov. 85 gramov hobotnice vsebuje le 588 KJ (140 kalorij) in niti malo nasičenih maščob. Najpogosteje se jedo lovke, le male hobotnice se uživa cele, izogibajte pa se starejših, saj znajo biti zelo trde.

Trije načini za bolj hranljivo prehrano
Preberi še
Trije načini za bolj hranljivo prehrano

Škampi, rakci, kozice

Sveže kozice in škampi so bogati s cinkom, jodom, selenom ter vitaminom B12, ki ga lahko v telo vnesete le z živili živalskega izvora, kot je meso in ribe. Izogibajte se le kremnim omakam, ki jih pogosto kot prilogo dobite v restavracijah. 

10 prebiotičnih živil za boljše črevesno zdravje
Preberi še
10 prebiotičnih živil za boljše črevesno zdravje

Zmrznjeni škampi in kozice vsebujejo velike količine soli, saj se natrij uporablja v procesu zmrzovanja. Selen ima pomembno vlogo pri ohranjanju stabilnega imunskega sistema ter za optimalno delovanje ščitnice. 100 gramov rakcev vsebuje le 319 KJ (76 kalorij), kar je idealno za ohranjanje vitalnosti, toda v primeru, če imate povišan holesterol, si jih privoščite le občasno.

Škampi
ŠkampiFOTO: Thinkstock

Losos

Poleg tega, da vsebuje beljakovine, selen, kalij, vitamin D, vitamine B, je eden izmed najbogatejših, najokusnejših in lahko dostopnih morskih virov omega 3 maščobnih kislin. Vsebuje malo holesterola in malo kalorij. Če bi ga uživali vsaj dvakrat tedensko, bi morali doseči najboljše zavarovanje pred številnimi boleznimi srca in ožilja, sicer pa losos tudi zmanjšuje vnetja ter ugodno vpliva na našo kožo, kosti, imunski sistem, na zobe in na hormonsko zdravje.

Živila, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami
Preberi še
Živila, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami

Jastog

Bogat je z jodom, selenom, vitaminom E ter vitamini B, sicer pa ima jastog tudi manj holesterola, kalorij ter nasičenih maščob kot svinjina, škampi ali pusta govedina. Zaradi vsebnosti vitamina E jastog ščiti celice pred poškodbami in je vsesplošno zdrav, sporne so predvsem omake, ki ji pogosto postrežejo poleg, saj so po navadi smetanove.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662