Vizita.si
Anja pravi, da za boljši imunski sistem zaužije tudi dovolj flavonoidov.

Bilke

Anja prisega na flavonoide

Eva Doljak
25. 10. 2010 08.03
1

Anja Križnik Tomažin se dobro zaveda pomena zdravega prehranjevanja in rednega gibanja, ki pripomoreta tudi k močnejšemu imunskemu sistemu. Tega Anja v zadnjih letih krepi tako, da zaužije dovolj flavonoidov, ki jih najdemo v temni čokoladi, rdečem vinu, temnem sadju.

Anja pravi, da za boljši imunski sistem zaužije tudi dovolj flavonoidov.
Anja pravi, da za boljši imunski sistem zaužije tudi dovolj flavonoidov.FOTO: Aljoša Kravanja
''Ponavadi so mame tiste, ki nam govorijo, kako je treba jesti in kaj je treba jesti. In meni se zadnja tri leta približno vsako jesen in zimo dogaja, da mi mami govori: 'Anja, veliko flavonoidov moraš jesti. Pa Lilu moraš dajati veliko flavonoidov.' In ko sem potem začela malo raziskovati, sem ugotovila, da nam flavonoidi, ki jih je res veliko v temnih sadežih, kot so na primer borovnice, slive, rdeče grozdje, skrivajo pa se tudi v rdečem vinu, temni čokoladi in še v marsičem, pomagajo dvigovati naš imunski sistem, '' pove simpatična voditeljica in učiteljica javnega nastopanja Anja Križnik Tomažin. Tako je začela že pred časom v prehrano vključevati čim več živil, bogatih s flavonoidi, ki so eni najmočnejših naravnih antioksidantov.
Jagode črnega bezga so bogat vir flavonoidov, imenovanih antocianini.
Jagode črnega bezga so bogat vir flavonoidov, imenovanih antocianini. FOTO: iStockphoto

Flavonoidi nase vežejo proste radikale v telesu, ki lahko povzročijo veliko škode – slabijo nam imunski sistem ter nenazadnje povečujejo tudi tveganja za nekatere nevarne bolezni, kot so rakava obolenja. Zato je redno preventivno uživanje flavonoidov še kako koristno in zdravo, pomagalo pa vam bo tudi k hitrejšemu okrevanju pri prehladu ali kakšni virozi.

Raziskave so pokazale, da so še posebej učinkoviti flavonoidi, imenovani antocianini, ki jih najdemo v pigmentih rdečega in temno modrega ter temno vijoličnega sadja. Z njimi so še posebej bogate jagode črnega bezga, za katere so raziskave pokazale, da vsebujejo kar petkrat več flavonoidov, imenovanih antocianinov, kot borovnice in osemkrat več od brusnic. Če boste torej v teh hladnih dneh, ko so na pohodu razni virusi in viroze, redno uživali jagode črnega bezga, borovnice, brusnice in drugo temno sadje ali pa prehranska dopolnila iz omenjenega sadja, boste svojemu imunskemu sistemu nudili še dodatno oporo v boju proti škodljivim vplivom in snovem iz okolja. Anja pa še pravi: ''Jesti moramo čim bolj pisano, pestro, zanimivo. Na našem krožniku naj se znajdejo vse barve, še posebej pa bodimo pozorni na to, da jemo tudi čim več temnih stvari, bogatih s flavonoidi.''

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650