Vizita.si
Uživajte več banan, ki so bogat vir kalija in si tako zmanjšate možnosti za kap.

Zdravje

Banane zmanjšujejo tveganje za kap

K.B.
02. 03. 2011 11.58
0

Ljudje, ki zaužijejo dovolj živil, bogatih s kalijem, imajo manj možnosti, da bodo utrpeli kap, je pokazala zadnja raziskava italijanskih strokovnjakov, objavljena v medicinski publikaciji ameriške univerze za kardiologijo.

Uživajte več banan, ki so bogat vir kalija in si tako zmanjšate možnosti za kap.
Uživajte več banan, ki so bogat vir kalija in si tako zmanjšate možnosti za kap.FOTO: iStockphoto

Italijanski raziskovalci iz neapeljske medicinske fakultete so združili 11 različnih študij, ki so raziskovale povezavo med kalijem in kapjo. Na koncu so ugotovili, da je kalij pomemben mineral, ki pomaga uravnavati srčni utrip, živčne impulze in krčenje mišic ter tako zmanjšuje možnosti za razvoj srčno žilnih bolezni in kapi. Tako ocenjujejo, da bi vsak odrasel človek moral na dan zaužiti okrog 4,700 miligrama kalija in da če bi vsak dan povečali vnos kalija za 1,640 miligrama, bi si zmanjšali možnosti za kap za 21 odstotkov. Tako bi lahko vsako leto le s povečanim vnosom kalija na svetu umrlo kar 1,15 milijona ljudi manj, ocenjuje ekipa strokovnjakov pod vodstvom raziskovalke dr. Lanfranco D'Elia.

V večini raziskav so udeleženci le izpolnili vprašalnike, nato pa so raziskovalci opazovali, ali so razvili katero od srčno-žilnih bolezni. V nekaterih so spremljali še raven kalija v njihovem urinu. Zato so si zaključki teh raziskav prihajali tudi v nasprotje. Šele ko so jih združili, so dobili uporabne podatke. A vedeti je treba, da kljub temu, da so se v večini študij trudili opazovati le učinke kalija, je to v popolnosti skoraj nemogoče. Težko je namreč povsem izločiti tudi ostale dejavnike, ki prav tako pripomorejo k povečani možnosti za kap – teža, telovadba, vnos maščob, način življenja. Zato obstaja možnost, da imajo ljudje, ki zaužijejo dovolj kalija, tudi druge bolj zdrave življenjske navade. Kljub vsemu pa ekipa strokovnjakov priporoča, da povečamo vnos kalija in uživamo živila bogata s tem mineralom. Tako uživajte dovolj sadja in zelenjave. Krompir, paradižnik, banane, slive in rozine, so živila bogata s kalijem. Poleg tega ta mineral vsebuje še fižol, mlečni izdelki in oreščki.

Z zdravnikom pa naj se pred uživanjem tega minerala posvetujejo ledvični bolniki, saj nepravilno delovanje ledvic zmanjša sposobnost telesa, da izloči kalij. Previdni naj bodo tudi tisti, ki jemljejo zdravila za pritisk. In seveda vse v meri. Prevelika količina kalija lahko namreč povzroči hiperkalimijo, ki se kaže v nevarnih motnjah srčnega ritma.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631