Vizita.si
Kokosovo olje
Nasmeh zdravju

Je kokosova maščoba res zdrava?

Lina Eržen
04. 11. 2021 05.00
30

Razširilo se je prepričanje, da je pri kuhanju in peki oljčno olje bolj zdravo nadomestiti s kokosovo maščobo. Je to res in kako zdrava je sploh kokosova mast?

Kokosova maščoba ne glede na agregatno stanje (ali je v obliki masti ali celo olja, op. a.) vsebuje velik delež nasičenih maščobnih kislin. Te predstavljajo kar 90 odstotkov vseh maščob, ki jo sestavljajo, in so ravno tiste, ki večajo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Vsebuje recimo veliko lavrinske maščobne kisline, ki dokazano veča raven slabega holesterola. Oljčno olje je torej vsekakor mnogo bolj zdrava izbira. Ker pri segrevanju ni najbolj stabilno, pa je sploh pri dolgotrajnejšem kuhanju in peki dovoljeno poseči tudi po kokosovi maščobi, a samo v zmernih količinah in ne preveč pogosto.

Kokosova maščoba
Kokosova maščoba FOTO: Thinkstock

Ne več kot 2 žlici na dan

Za posameznike s povprečno energijsko potrebo (to je 2000 kalorij; tistim, ki so športniki ali fizični delavci, je dovoljeno več, op. a.) ne priporočajo več kot 22 gramov nasičenih maščob na dan, to sta recimo dve žlici maščobe. A to priporočilo velja za vso nasičeno maščobo, ki jo zaužijemo v 24 urah in ta ni le v vidni obliki, temveč se skriva še v mnogih živilih živalskega izvora (v siru, mesu, mleku, kisli in sladki smetani …) ter v hrani, ki je bila procesirana (kruh, piškoti …). Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je zato priporočilo jasno: maščobam se vsekakor ni treba odreči, le izbrati je treba prave. Svetujejo uživanje čim več različnih rastlinskih olj: oljčnega, repičnega, sončničnega, sojinega, koruznega, orehovega. Ter le občasno uživanje nasičenih maščob, torej kokosove maščobe, masla, margarine ...

Kaj pa, ko kuhamo in pečemo?

Ker je kokosova maščoba pri visokih temperaturah zelo stabilna, je za kuhanje in pečenje zelo primerna, toda še vedno velja, da jo je priporočljivo uporabljati samo v omejenih količinah. Tudi oljčno olje je v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji primerno za kratek čas pečenja, saj je zaradi velike vsebnosti mononenasičenih maščobnih kislin bolj stabilno. Iz istega razloga so za krajše, manj intenzivno segrevanje primerna še sončnično, repično in arašidovo olje. Ostala zdrava rastlinska olja je hrani bolj priporočljivo dodati, potem ko je že skuhana ali spečena. V vsakem primeru naj bo čas segrevanja, da ohranimo bioaktivne in antioksidativne spojine, čim krajši. Raziskave namreč kažejo, da se njihova vsebnost zniža že po krajšem času segrevanja. Jedi, ki so pripravljene z zdravimi olji, pa nimajo le več blagodejnih hranil, lažje jih je tudi prebaviti.

Medtem ko je kokosova maščoba za kuhanje in peko zelo primerna, oljčnega olja ni priporočljivo segrevati predolgo, ga je pa v primerjavi z večino drugih zdravih rastlinskih olj na ta način vsaj mogoče uporabiti. Enako velja za sončnično.
Medtem ko je kokosova maščoba za kuhanje in peko zelo primerna, oljčnega olja ni priporočljivo segrevati predolgo, ga je pa v primerjavi z večino drugih zdravih rastlinskih olj na ta način vsaj mogoče uporabiti. Enako velja za sončnično.FOTO: Thinkstock
KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Ma dej spel se … Kokosova maščoba je ena najbolj zdravih nasploh! Oljčno olje se sploh ne sme segrevat . Kokosovo olje pa je v hladni in vroči obliki zdrav doprinos telesu , zunaj in znotraj ! Le kaj se bo en kvazi tralala v eni mini SLO še spomnil ?Da je regrat strupen in šmarnice zdrave?!
Precej različna mnenja dokazujejo vsaj to, da se da brez težav pisati o čemer koli, ali pa je to resnica ali laž sploh ni pomembno. Stokrat ponovljena laž pa žal postane resnica.
Izločila sem vsa rafinirana olja in margarino, kot tudi ostala procesirana in rafinirana živila. Za solate uporabljam hladno stiskano olivno in bučno olje. Pečem in kuham večinoma na nehidrogenirani kokosovi maščobi in kokosovem olju, tu in tam na svinjski masti, uživam maslo, polnomastno skuto in smetano, ter veliko jajc iz ekološke reje,... jem samo tisto, kar si doma sama pripravim... V treh letih sem imela dva zdravstvena preventivna pregleda, pa so bili vsi izvidi ok., dobra krvna slika, nič slabega holesterola, nič povišanega sladkorja, nič povišanih trigliceridov, normalen krvni tlak,... tako da ga. Hlastan Ribičeva lahko govori kar hoče, moje telo mi samo pove, kaj je dobro zame...
Več ali manj imamo vsi zdravo pamet in je najbolje, da raznih strokovnjakov ne poslušamo več, ker se navodila spreminjajo skoraj iz dneva v dan.
@mmickica, tvoj nasvet je pa približno tako dober kot če bi rekel, da je klavir zelo enostavno igrat, samo pravo tipko ob pravem času pritisneš.
jaz pa ze pred casom v tujini poskusil in od takrat kar uporabljam neke stvari stem zmagajo, ne pase pa povsod.....
živalske maščobe in holesterol v njih je edini aktivator hormonov v našem telesu, tistih hormonov, kateri držijo celo naše telo živo, naše edino telo.
Pecite brez dodajanja maščobe in maščobo uporabite na koncu za okus.
ah mi pa noben ne bo rekel, da ni bolj zdravo od olja, kar naj si proba ribičeva 'spohat' piščanca na olju in potem na koko. maslu, razlika je tako očitna, da ne moreš verjeti, sam okus, da ne govorim o vonju, sploh veš ne, da si kaj cvrl
Jaz sumim, da se go. prof. naslanja le na prebrane poljudne članke, saj pravih raziskav in strokovnih člankov v smeri maščob v kulinariki za človekovo zdravje je zelo malo. Tudi sama verjetno ni vodila kakšne raziskave o maščobah v prehrani, pravilno bi bilo vprašat enega 100 letnika kakšne maščobe in koliko jih je jedel v življenju :) Iz svojih študij vem, da nekateri vodilni kuharji, ki so v svojih pismih in dnevnikih pisali, da dnevno uporabljajo le maslo in svinjsko maščobo so vsi živeli preko 90 let... npr: Pellegrino Artusi 91 let Julia Child 92 let Paul Cushing Child 92 let (ni bil kuhar vendar je napisal, da je več kot 50 let jedel izključno kar je žena skuha) Auguste Escoffier 89 let Charles Durand 88 let Nicolas Appert 92 let Henri-Paul Pellaprat 85 let Ginette Mathiot 91 let Maurice Edmond Sailland - Curnonsky 84 let Paul Bocuse 89 let - še živ in dela! Sicer pa že zdrava kmečka pamet pove... ko cvrem na repičinem, sončničnem ali koruznem olju je nemogoče očistiti (celo z močnimi razmaščevalci) strjene hlape olja na mrežici nape, ko cvrem na svinjski masti je dovolj detergent in topla voda... A ni v telesu neki podoben proces sekacije maščob (sicer s pomočjo encimov ne toplote), a rezultat je zelo podoben. Osebno ne verjamem, da je za človeško telo, ki se je razvijalo milijone let bolj koristno neko rastlinsko olje, ki ga je dobil le v sledovih iz plodov, ki jih je jedel, kot pa živalska maščoba katero je jedel v izobilju. (vemo, da je pračlovek ujetim živalim pojedel prvo možgane, kateri so pretežno holesterol!)
upam da kdo res ne nasede :)))))))
maščobo torej moram kratkotrajno segreti? kako pa naj v kratkotrajni maščobi pečem piščanca 10 minut? naj sproti menjavam olje?
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080