Vizita.si
Dolgo je veljalo, da je najbolj nevarna maščoba na trebuhu, a strokovnjaki so ugotovili, da tudi maščoba na zadnjici in na stegnih ni nedolžna.

Zdravje

Bolj nevarna tista na trebuhu ali na zadnjici?

K.B.
15. 01. 2013 08.07
2

Dolgo je veljalo, da je najnevarnejša maščoba na trebuhu, a žal imamo slabo novico za tiste, ki imajo postavo v obliki hruške in se jim maščoba nabira predvsem na nogah in zadnjici. Strokovnjaki so ugotovili, da tudi ta maščoba izjemno ogroža vaše zdravje.

Dolgo je veljalo, da je najbolj nevarna maščoba na trebuhu, a strokovnjaki so ugotovili, da tudi maščoba na zadnjici in na stegnih ni nedolžna.
Dolgo je veljalo, da je najbolj nevarna maščoba na trebuhu, a strokovnjaki so ugotovili, da tudi maščoba na zadnjici in na stegnih ni nedolžna.FOTO: Profimedia
Osebe, ki imajo postavo v obliki jabolka, torej je njihova maščoba skoncentrirana na sredini, so dolgo veljale za skupino, ki je najbolj izpostavljena srčno-žilnim boleznim in sladkorni bolezni. A skupina strokovnjakov iz kalifornijske univerze Davis je opravila raziskavo in ugotovila, da tudi maščoba na bokih, stegnih in zadnjici ni nedolžna. "Maščoba na trebuhu je dolgo veljala za najbolj škodljivo zdravju, glutealna maščoba pa naj bi bila tista, ki naj ne bi povzročala sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni in presnovnega sindroma. A naša raziskava je pokazala, da tudi glutealna maščoba ni ’nedolžna’,’’ je za britanski Dailymail povedal vodja raziskave dr. Ishwarlal Jialal.
Odkrili so, da je glutealna maščoba na zadnjici dvignila raven beljakovin chemerin pri tistih z zgodnjim presnovnim sindromom, to pa je bilo povezano z visokim krvnim tlakom in nizko ravnijo ’’dobrega’’ holesterola.
Odkrili so, da je glutealna maščoba na zadnjici dvignila raven beljakovin chemerin pri tistih z zgodnjim presnovnim sindromom, to pa je bilo povezano z visokim krvnim tlakom in nizko ravnijo ’’dobrega’’ holesterola. FOTO: iStockphoto

Ugotovili so, da glutealna maščoba, shranjena na zadnjici, izloča velike količine dveh beljakovin, ki lahko vodita do vnetij in odpornosti na inzulin – kar so zgodnji faktorji za razvoj srčno-žilnih bolezni in diabetesa tipa 2. ’’Študija je prav tako pokazala, da so nenormalne ravni beljakovin lahko zgodnji simptom za razvoj presnovnega sindroma,’’ še doda. Presnovni sindrom se nanaša na skupino faktorjev tveganja, ki se običajno pojavijo skupaj in za kar dvakrat povečajo tveganje za razvoj zgoraj omenjene bolezni.

To so naslednji faktorji:

- velik obseg pasu,
- nizka stopnja ’dobrega’ holesterola,
- visok krvni pritisk,
- odpornost na inzulin,
- visoka raven trigliceridov.

Da bi opravili raziskavo, je Jialal s svojimi kolegi pridobil 45 pacientov z zgodnjo obliko presnovnega sindroma. Ti so imeli vsaj tri zgoraj naštete faktorje. Primerjali so jih s testno skupino, je štela 30 ljudi, ki pa so imeli manj kot dva faktorja tveganja za presnovni sindrom in normalno raven sladkorja ter trigliceridov. V obeh skupinah so bili sodelujoči približno iste starosti in spola.

Opazovali so celotno krvno sliko, profil lipidov, raven glukoze v krvi in krvni pritisk. Poleg tega so spremljali raven štirih beljakovin v plazmi in vzorce zadnjičnega tkiva. Odkrili so, da je glutealna maščoba na zadnjici dvignila raven beljakovin chemerin pri tistih z zgodnjim presnovnim sindromom, to pa je bilo povezano z visokim krvnim tlakom in nizko ravnijo ’’dobrega’’ holesterola. Prav tako se je znižala raven beljakovin omentin-1, zaradi česar je prišlo do visoke stopnje sladkorja v krvi.

Študija je bila objavljena v endokrinološki reviji The Journal of Clinical, študijo pa je financiralo Ameriško združenje za sladkorno bolezen.

 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587