1. Fižol
Fižol je bogat vir beljakovin, vlaknin in antioksidantov. Prav zato pomaga zmanjšati teganje za sladkorno bolezen, srčno-žilne bolezni in debelost. To super živilo, ki je v Sloveniji izjemno priljubljeno, pa pomaga čistiti še toksine iz telesa, slab holesterol in estrogen.
2. Zeleni čaj
Zeleni čaj je bogat vir antioksidativnih polifenolov. Študije tako kažejo, da lahko zeleni čaj zmanjša tveganje za raka debelega črevesa, dojke, želodca, pljuč in prostate.
3. Šipek
Šipek je eden od najbolj zdravilnih rastlin, saj so semena šipka polna pomembnih aminokislin in mineralov, ki krepijo imunski sistem. Hkrati je bogat vir antioksidantov ter vsebuje tudi cink, ki pomaga zmanjšati nivo slabega holesterola v krvi in ščiti kožo pred sončnimi opeklinami.
4. Borovnice
Ob vsega jagodičevja imajo borovnice največ antocianina – močnega antioksidanta, ki borovnicam daje modro barvo. Samo ena skodelica borovnic na teden pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen za kar 23 odstotkov. Borovnice lahko v sezoni naberete in jih zamrznete za uporabo preko leta.
5. Jajca
Jajca so dobra za možgane, poleg tega pa dvigajo nivo energije, izboljšujejo razpoloženje in budnost. Bogata so z vitaminom B, ki je pomemben za delovanje celic. Jajca kokoši, ki niso v kletkah, imajo tretjino manj holesterola in šestkrat več vitamina D.
6. Jabolka
Jabolka so bogata z vlakninami – predvsem tistimi, ki znižujejo raven holesterola in pomagajo pri izgubi maščobe okoli pasu. Vendar pa je pomembno, da jeste eko jabolka, najbolje kar od bližnjega pridelovalca, ki mu zaupate. Jabolka so namreč na vrhu seznama sadje, v katerem je največ pesticidov.
7. Oreščki
Oreščki so odlično živilo za nadomeščanje nezdravih prigrizkov. Bogati so z beljakovinami in nam pomagajo krotiti apetit, poleg tega pa vsebujejo veliko vitamina E in omega-3 maščobnih kislin. Te so ključnega pomena za zdrave možgane, poleg tega pa oreščki pomagajo tudi pri kurjenju kalorij.
8. Kokosovo olje
Kokosovo olje izboljšuje presnovo in ne škoduje našemu ožilju. Najbolje je, da uporabljate čim manj rafinirano kokosovo olje.
9. Avokado
Avokado je bogat vir zdravih maščob in vlaknin, ki podaljšujejo občutek sitosti. Dodate ga lahko v solato, k špinači ali drugi zdravilni zelenjavi, saj boste na ta način povečali absorbcijo hranil iz zelenjave.
10. Kava
Kava je eden najbogatejših virov naravnih antioksidantov. Študije kažejo, da pitje kave zmanjšuje tveganje za razvoj raka dojke in jeter. Kofein v kavi hkrati pospešuje presnovo, in to za kar 16 odstotkov.
KOMENTARJI (9)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV