Vizita.si
Čeprav se je dobro odpovedati predelanim ogljikovim hidratom, kot je beli kruh, testenine in riž, pa zdravniki opozarjajo, da je povsem napačno prepričanje, da bi morali iz jedilnika izključiti vse ogljikove hidrate.
Dieta

Čas je, da znova pričnemo jesti ogljikove hidrate!

K.B.
22. 04. 2015 10.26
13

Ogljikovi hidrati so postali strah in trepet mnogih, ki si želijo izgubiti odvečne kilograme. Diete, kot je dieta brez OH, in nekateri zvezdniki, ki so hidrate popolnoma izključili iz svoje prehrane, so jih demonizirali, zaradi česar imajo nekateri celo slabo vest, ko jedo to pomembno prehransko skupino. Preverite, zakaj bi jih morali znova vključiti v svoj jedilnik.

Čeprav se je dobro odpovedati predelanim ogljikovim hidratom, kot je beli kruh, testenine in riž, pa zdravniki opozarjajo, da je povsem napačno prepričanje, da bi morali iz jedilnika izključiti vse ogljikove hidrate.
Čeprav se je dobro odpovedati predelanim ogljikovim hidratom, kot je beli kruh, testenine in riž, pa zdravniki opozarjajo, da je povsem napačno prepričanje, da bi morali iz jedilnika izključiti vse ogljikove hidrate.FOTO: iStockphoto
Imate slabo vest, ko jeste krompir ali testenine? Zadnja britanska raziskava je pokazala, da se kar polovica žensk spopada s slabo vestjo, ko jedo ogljikove hidrate, pri čemer jih je desetina priznala, da se ves dan počutijo slabo zaradi svoje pregrehe. Podobno je verjetno tudi v Sloveniji, saj so tudi pri nas v zadnjem času postale priljubljene številne diete, ki skorajda izključujejo ogljikove hidrate z jedilnika.

Še več, nekateri celo pravijo, da ogljikovi hidrati povzročajo tveganje za debelost, sladkorno bolezen tipa 2, raka in demenco. Če so bili OH nekoč pomembna prehranska skupina, ki daje energijo in telo oskrbi s pomembnimi hranili, so sedaj postali prehranska skupina, ki se je celo bojimo.

Kvinoja, polnozrnate žitarice, proso, krompir so vir zdravih ogljikovih hidratov, ki so ključnega pomena za naše telo.
Kvinoja, polnozrnate žitarice, proso, krompir so vir zdravih ogljikovih hidratov, ki so ključnega pomena za naše telo. FOTO: Profimedia

Zdravniki se strinjajo, da uživanje predelanih ogljikovih hidratov, kot so kruh in testenine, prispeva k pridobivanju dodatne telesne teže in je povezano z različnimi boleznimi, a so vse bolj zaskrbljeni glede izključevanja vseh ogljikovih hidratov z jedilnika – tudi tistih zdravih, ki jih prejmemo s polnozrnatimi žitaricami in žiti, ki niso predelana. Ljudje, ki se izogibajo vsem ogljikovim hidratom, lahko trpijo za pomanjkanjem energije, spremembami razpoloženja, slabo koncentracijo in težavami s prebavo, lahko pa celo pridobijo telesno težo.

Strokovnjaki tako opozarjajo, da je izključevanje cele prehranske skupine z jedilnika nesprejemljivo in lahko vodi do nezdravega odnosa s hrano.

Pravi izbor ogljikovih hidratov vam lahko pomaga shujšati

Tisti, ki zagovarjajo teorijo izključevanja ogljikovih hidratov iz jedilnika, trdijo, da so ti slabi za naše telo, ker se v telesu spremenijo v sladkor, ki se prične shranjevati v obliki maščobe in prispeva k pridobivanju telesne teže. Res je, da številni ljudje s prekomerno telesno težo jedo preveč ogljikovih hidratov, a večinoma gre za napačno izbiro ogljikovih hidratov.

''Ogljikove hidrate smo demonizirali, a vsak nutricist vam bo povedal, da so pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane – na splošno bi morali predstavljati tretjino našega dnevnega vnosa,'' je povedala nutricistka Helen Bond iz britanskega združenja nutricistov. ''So vir energije za naše telo in če jih izključimo, lahko trpimo za glavoboli, utrujenostjo in zaspanostjo. Težko boste telovadili in verjetno se boste tudi težko skoncentrirali, saj so hrana za vaše možgane.''

Ljudje, ki se izogibajo vsem ogljikovim hidratom, se lahko spopadajo s pomanjkanjem energije, spremembami razpoloženja, slabo koncentracijo in težavami s prebavo (zaprtje).
Ljudje, ki se izogibajo vsem ogljikovim hidratom, se lahko spopadajo s pomanjkanjem energije, spremembami razpoloženja, slabo koncentracijo in težavami s prebavo (zaprtje). FOTO: Profimedia

Ljudje, ki mislijo, da so vsi ogljikovi hidrati enaki, se močno motijo, pravi. Veliko živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati, je zdravih. Mednje štejemo ovsene kosmiče, polnozrnate žitarice, kvinojo, proso, krompir, ki so pomemben vir prehranskih hranil, mineralov in vitaminov, kot je vitamin B.

Težave pri uživanju ogljikovih hidratov se pojavijo, če uživamo predelane hidrate, kot je beli kruh, testenine, bili riž. V tem primeru žitu odstranijo zunanjo in sredno plast, ki vsebujeta veliko vlaknin, vitaminov in mineralov ter maščobne kisline. Ohranijo pa notranjo plast, ki vsebuje predvsem veliko škodljivega škroba. Ta hitro pride v krvni obtok in povzroči nenaden dvig krvnega sladkorja. ''To so živila, ki imajo visok glikemični indeks – meritev, ki ocenjuje, kako hitro se sladkor prebavi. To pomeni, da lahko živila z visokim GI povzročijo hiter in nenaden porast krvnega sladkorja in kasneje tudi hiter padec le tega, zaradi česar kmalu posežemo po ostalih nezdravih prigrizkih,'' pove nutricistka.

Še posebej škodljivi so predelani ogljikovi hidrati z dodanimi sladkorji in maščobami, kot so piškoti, torte in čips. Ti vsebujejo veliko kalorij, povzročijo hiter porast krvnega sladkorja in lahko vodijo do prekomerne telesne teže, če jih ne pokurimo z vadbo. To je tudi razlog, da ljudje zaradi ogljikovih hidratov pridobivajo odvečno telesno težo, a narobe ocenjujejo, da so vzrok za debelost vsi ogljikovi hidrati.

Četudi se ogljikovim hidratom odpoveste v celoti, lahko pridobivate telesno težo. Kot pojasnjuje nutricistka Helen Bond, se je diete brez ogljikovih hidratov težko držati, saj prav ti prinašajo občutek sitosti – še posebej OH, ki prihajajo iz polnozrnatih žitaric.

Študija, ki je bila objavljena v ameriškem žurnalu združenja dietetikov in je vključevala 4000 ljudi, je pokazala, da so posamezniki, ki so jedli več ogljikovih hidratov, imeli 40 odstotkov manj možnosti za debelost in za prekomerno telesno težo kot ostali ljudje, ki so jedli manj OH. Najbolj optimalno je, če vaša prehrana vsebuje od 47 do 64 odstotkov ogljikovih hidratov, so zapisali.

Žitu, ki ga vsebuje beli kruh, odstranijo zunanjo in sredno plast, ki vsebujeta veliko vlaknin, vitaminov in mineralov ter maščobne kisline. Ohranijo pa notranjo plast, ki vsebuje predvsem veliko škodljivega škroba. Zato je treba izbirati živila, ki so narejena iz polnozrnatih žitaric.
Žitu, ki ga vsebuje beli kruh, odstranijo zunanjo in sredno plast, ki vsebujeta veliko vlaknin, vitaminov in mineralov ter maščobne kisline. Ohranijo pa notranjo plast, ki vsebuje predvsem veliko škodljivega škroba. Zato je treba izbirati živila, ki so narejena iz polnozrnatih žitaric.FOTO: iStockphoto

Vlaknine so ključne v prehrani!

Vlaknine so ključnega pomena za prebavo in vas lahko varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in nekaterimi oblikami raka. Raziskovalci iz priznane univerze Harvard so pred kratkim v svojem poročilu zapisali, da so polnozrnate žitarice povezane z dolgo življenjsko dobo. A ljudem s tipično zahodno prehrano običajno zaužijejo premalo vlaknin. Priporočena mera je 18 gramov vlaknin na dan. ''Težko je pridobiti dovolj vlaknin, če iz svojega jedilnika izključimo ogljikove hidrate – brez njih skoraj zagotovo pride do zaprtja,'' je povedal gastroenterolog profesor Peter Whorwell iz bolnišnice Wythenshawe v Manchestru. ''To pa ni le neprijetno, a lahko vodi do resnih težav s prebavo in stanj, kot so hemeroidi. Študije dokazujejo, da vlaknine varujejo črevo pred rakom debelega črevesa in drugimi boleznimi. Zato dieta, ki povzroča zaprtost ni dobra izbira,'' doda. Vlaknine lahko pridobite tudi iz bazične zelenjave, kot je brokoli in zelje, a ti povzročajo tudi napihnjenost.

Do zmede torej prihaja, ker ne ločujemo med enostavnimi ali predelanimi ogljikovimi hidrati (beli kruh, piškoti, torte) in sestavljenimi ali kompleksnimi ogljikovimi hidrati (krompir, polnozrnate žitarice). ''Zaskrbljeni bi morali biti glede predelanih ogljikovih hidratov,'' pove nutricistka Helen Bond. ''Nobene težave ne vidim v tem, da iz jedilnika popolnoma izločimo predelane ogljikove hidrate in jih nadomestimo s sestavljenimi ogljikovimie hidrati, kot so polnozrnate žitarice. Te so boljše za našo prebavo in nas nasitijo za dlje časa.''

Profesor Whorwell pa se strinja: ''Enostavni ogljikovi hidrati vas ne bodo nasitili. Tisti, ki se z njimi prehranjujejo, jih na koncu pojedo preveč, saj njihov učinek ne traja dolgo. Od tu pa izhaja strah pred ogljikovimi hidrati.''
 

Brez zdravega vira ogljikovih hidratov, kot so ovseni kosmiči, telesu težko zagotovimo dovolj vlaknin, ki jih potrebuje za zdravo prebavo.
Brez zdravega vira ogljikovih hidratov, kot so ovseni kosmiči, telesu težko zagotovimo dovolj vlaknin, ki jih potrebuje za zdravo prebavo.FOTO: iStockphoto
KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
falotka1234 23. 04. 2015 19.55
Logika,..dosti migaj pa lahko vse ješ,..seveda v mejah normale,..!
Ni čudno, da je toliko debelih ljudi, če pa berejo tako zavajujoče članke, ki samo delno prezentirajo resnico. Nekaj je sicer pravilnih podatkov, ima pa članek zgrešeno sporočilo!
OH oz. ogljikovi hidrate telo ne potrebuje za optimalno-normalno delovanje telesa.
Ravno OH so potrebni za normalno delovanje telesa!
daj si malo prosim preberi.... zakaj je pa potem telo sestavljeno iz maščob in beljakovin... in predvsem naši možgani... to da telo deluje na sladko ni optimalno delovanje... na ketonih je optimalno delovanje.... če do konca dni ne boš pojedel noben gram oh-ja telo ne bo nič prikrajšano...
Kaj si naj preberem? Kaksne paleo/ketonske knjigice ki napizdujejo ljudi in strmijo samo k zasluzku? Ni pomembno iz cesa je telo sestavljeno, pomembno je kaj potrebuje za svoje delovanje. Telo oz. Celice v telesu za svoje delovanje potrebuje sladkor oz glukozo, ki je primarni vur energije. Ce smo ze pri beljakovinah, pa imajo te cisto drugo vlogo v nasem telesu kot OH in to so rast, obnova celic in rehabilitacija pp poskodbi. Dejstvo je da OH enostavno nemores izkljucit iz prehrane, neglede na dijeto, ker se najdejo v vsakem polnovrednem zivilu. Tako da ne se pustit ljudem ki ti perejo mozgane z napacnimi informacijami samo za lasten zasluzek. Odpri oci in stavr poglej se iz druge bolj logicne oz. Realne strani!
1. keto je najcenjša oblika prehranjevanja 2. ko smo milione let bili lovci in ledena doba (koliko oh-jev smo pojedli) 3, Da celice za delovanje potrebuje oh je laž in še tisto malo kar rabi si zna samo pridelat iz beljakov 4) OH TELO NE POTREBUJE ZA NORMALNO DELOVANJE tale porast oh-jev ima posledico bolezni, ki jih je čedaljev več(Logika????)... Pa to da jemo 5 na dan, se cel dan naše tole okvarja z prebavo....
Logika, naše telo višek spremeni v maščobe... če tole deluje na OH potem ne more idealno kuristiit maščobe kot vir energije... zato si po 3-5 urah spet lačen, padec energije... če pa telo deluje na ketone pa optimalno čirpa energijo iz maščob in ti ni potrebno pogosto jesti in ne pride do padca energije... Tole je logična zakaj so ketoni optimalno gorivo za telo...
1. sadje, zelenjava, riž in krompis sploh niso dragi. 2. da bili smo lovci, ampak ljudjo so na začetku živeli v tropskem pasu, nato ko so se začeli preseljavat sever oz. jug so postali lovci, ker enostavno ni bilo druge hrane. 3. celice za svoje delovanje potrebujejo sladko oz. glukozo in ta se pridobi iz OH.
... in ta glukoza se potem porablja kot energija. 4. kateih bolezni? misliš sladkrna, rak, visok vrni pritisk, holesterol, strdki, kandida, itd? Vzrok za te bolezni niso OH ampak maščoba, ki se nabira na stenah žil in tako preprečuje glukozi, da bi prehajala iz krvi v celice. In zaradi te odvečne glukoze, ki enostavno nima kam it se razvijejo vse te bolezni. Če jemo hrano, ki se hitro prebavi in se ne nalaga v telesu, torej hrana z visoko vsebnostjo OH in majhno vsebnostjo beljakovin in maščob lahko jemo tudi 10x na dan če smo tega zmožn, ker vsi odvečni OH, ki se nemorejo shranjevat v celicah se ne pretvorijo v maščobo ampak v toploto. Tako da tu je samo zguba denarja in čisto nič drugega. "Thus the common belief that sugar turns to fat is scientifically incorrect—and there is no disagreement about this fact among scientists or their scientific research." Če meni ne vrjameš, to je napisal dr. medicine, ki se več kot 20 let ukvarja z nutricionistiko. Vidim da to ni ravno vse jasno o prehrani, tako da si ti preberi kakšne knjigice in prebrskaj malo po splatu kaj pišejo strokovnjaki iz tega področja. Če se hrana, v telesu zadržuje preveč casa začne v želodcu ali v črevesji gnit in telo od tega nima več čisto nobene koriti, kvečjemo obratno. Tako da najbolj optimalna prehrana je tista, ki vsebuje čim več enostavnih polnovrednih OH, čim manj maščob in belkavovin, ki se lahko enostavno pretvorijo v aminokislime (to pa so samo beljakovine rastlinskega izvora). Tako da ne solit pameti nekomu ki se izobražuje na tem prodročju prosim.
za ene je zemlja še kr ploščata... holesterol je tako škodljiv za telo, da ka vsaka celica sama dela holesterol, če ga z hrano sami ne zaužijemo... kar se tiče sten je na vrhu strtka res holestero, spodaj glavni krivec so pa nenasičene maščobe... holesterol je v telesu, da popravlja stvari... vsak ki gre na operacijo ima zelo pivišan holesterol ali drugače povečan visok holesterol pomeni, da je nekaj v telesu narobe... ne pa da je za to kriv holesterol... predvsem preveri koliko ga je v možganih... drugače pa se z prehrano 10 let bavim... pojdi na kemiski nivo prebave makro hranil, pa kaj kemijsko pomeni nasičena maščoba in kaj pomeni nenasičena maščoba in kaj je oksidaija pri prebavi, zakaj pri prebavi pride Oh pride do prostih radikalov pri prebavi nasičenih maščob pa ne.... Tole kemijska prebava je dejstvo ne pa neka plačana študija :D
khe94, pa kje ti pobiraš te nebuloze??? Kaj takega še nisem slišal, pa sem prebral in preizkusil marsikaj v zadnjih 20 letih odkar se zanimam za to področje. Tega tvojega doktorja ki ga citiraš sigurno spozorira ameriška industrija pridelave koruze in sladkorja :P
Citiram: "Študija, ki je bila objavljena v ameriškem žurnalu združenja dietetikov in je vključevala 4000 ljudi, je pokazala, da so posamezniki, ki so jedli več ogljikovih hidratov, imeli 40 odstotkov manj možnosti za debelost in za prekomerno telesno težo kot ostali ljudje, ki so jedli manj OH." KJE STE TO DOBILI!?!?!? Ne zavajajte naroda no!!! To je izkrivljanje rezultatov študije, ki si jo ljudje popolnoma napačno interpretirajo in mislijo, da če bodo jedlo OH-je, da ne bodo debeli oz. celo, da bodo shujšali.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080