Vizita.si
Čemaž

Zdravje

Zakaj bi morali uživati čemaž?

M.K.
21. 05. 2020 10.00
1

Čemaž ima zelo podobne zdravilne lastnosti kot česen, le da je še bolj zdrav. Veliko ga uporabljajo v ljudski medicini, saj zelo dobro učinkuje na delovanje žlez in krvnega obtoka. Znan pa je tudi kot čistilec prebavnih in dihalnih poti. Blagodejno vpliva na kožo in pospešuje celjenje ran.

Zaradi močnih zdravilnih učinkov čemaž uporabljajo tudi pri fitoterapiji predvsem za zniževanje krvnega tlaka in holesterola ter lajšanje težave pri aterosklerozi. Poleg tega zavira nastanek krvnih strdkov, sveže pripravljeni listi pa očistijo še ledvice in mehur ter pospešujejo izločanje seča.

Proti prebavnim težavam

Čemaž blagodejno deluje tudi na želodec in celoten prebavni trakt. Ena izmed njegovih najboljših učinkovin je, da omili bolečine v želodcu in izboljša prebavo. Ljudski zdravilci ga zato priporočajo tistim, ki imajo težave z vetrovi in napihnjenostjo, s slabo prebavo, slabim tekom in drisko. Pomaga tudi pri odpravljanju glistavosti.

Za čiščenje organizma

Ta zdravilna rastlina ima tudi močan razstrupljevalni učinek na celotni organizem. Zaradi zdravilnih lastnosti je pravzaprav učinkovito sredstvo za ohranjanje telesnih in duševnih sposobnosti in zelo dobro vpliva na imunski sistem – zvišuje odpornost in deluje protinfektno. Očisti pravzaprav celo telo: iz njega odpravi škodljive in trdovratne snovi ter čisti kri. 

Sveže pripravljeni listi čemaža so uporabni pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešujejo izločanje seča. Čemaž pa ne čisti le prebavnih poti, ampak tudi pljuča, jetra in žolčnik. 

Spomladi si zato privoščite tudi kakšno kuro s sokom iz čemaževih listov. Napitek pripravite iz dveh pesti čemaževih listov, ki jih z enim decilitrom vode zmešate v mešalniku. Tekočino nato odcedite in shranite v hladilnik. Uživate po dve žlici soka trikrat na dan.

Pomaga tudi pri dihalnih težavah

Čemaž si lahko pripravite v soku, kot tinkturo, vino ali pa kot dodatek k jedem.
Čemaž si lahko pripravite v soku, kot tinkturo, vino ali pa kot dodatek k jedem.FOTO: iStockphoto

Iz čemaža se pripravljata tudi vino in tinktura. Vino naj bi lajšalo predvsem dihalne težave. Vino pripravimo tako, da v njem skuhamo čemaž in ga posladkamo z malo medu. Za tinkturo pa potrebujete pet gramov svežih sesekljanih listov čemaža, ki jih tri tedne namakate v decilitru 70-odstotnega alkohola. Uživajte jo po petnajst kapljic dnevno z vodo, sokom ali čajem. Sicer pa tudi čemažev sok pomaga zmehčati in izločiti trdo sluz in tako olajša težave z dihanjem.

Morda še koristen nasvet: čemaž raje uporabljajte v hladni kuhinji, saj se njegova sestava s predolgim kuhanjem spremeni in tako izgubi veliko zdravilnih snovi. Okusen je kot dodatek k maslu ali skuti, kot pesto ali pa kot začimba za solate in zelenjavo. Sesekljan pa lahko nadomesti tudi čebulo ali česen.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650