Vegetarijanci pa jo uživajo kot nadomestek za rdeče meso, saj vsebuje tudi do 25 odstotkov beljakovin, a brez škodljivih nasičenih maščob in odvečnih kalorij. Ker zrnja vsebujejo veliko vlaknin in imajo nizek glikemični indeks vas nasitijo za dolgo in vas napolnijo z energijo, zaradi česar so primerna tudi za tiste, ki si želijo izgubiti odvečno telesno težo.
Poleg tega, da je čičerika bogata z beljakovinami, vsebuje še vitamine skupine B (folate), A, C, D, E in pomembne minerale, kot so kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor. Čičerika je še bogat vir mangana, cinka in folne kisline (B12).
Kako jo pripraviti?
Čičeriko lahko dodate zeleni solati, paradižnikovi solati, omaki za testenine, rižoti ali testeninam, dobro pa se poda tudi juham in enolončnicam. Pretlačeno lahko uporabite tudi kot namaz. Čičeriko lahko kupite suho ali v pločevinki. Suho čičeriko je potrebno namočiti čez noč, in sicer najmanj 12 ur, zjutraj pa vodo, v kateri se je namakala, odliti, saj so se vanjo izločile naravne toksične spojine, ki jih ni dobro zaužiti. Ko jih odmočite, jih v sveži vodi kuhajte približno pol ure. Kuhana čičerika je sladka, ovojnica semen pa je rahla, tako da se kar raztopi v ustih.
Če si torej želite pripraviti zdrav in okusen obrok, potem nikar ne pozabite dodati čičerike. Pa dober tek!
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV