Vizita.si
Redno uživanje čičerike pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, izboljšuje krvno sliko, skrbi za dobro prebavo in varuje pred sladkorno boleznijo. Uživajo jo tudi tisti, ki bi radi uravnali svojo telesno težo.

Zdravje

Poznate zdravilne učinke čičerike?

Katja Benčina
26. 06. 2013 11.35
0

Čičerika je stročnica, ki je izjemno priljubljena v Indijski kuhinji, vse bolj pa v veljavo prihaja tudi pri nas. Čičerika je namreč odličen vir beljakovin, folatov in cinka, in je skoraj da brez maščob in škodljivega holesterola.

Redno uživanje čičerike pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, izboljšuje krvno sliko, skrbi za dobro prebavo in varuje pred sladkorno boleznijo. Uživajo jo tudi tisti, ki bi radi uravnali svojo telesno težo.
Redno uživanje čičerike pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, izboljšuje krvno sliko, skrbi za dobro prebavo in varuje pred sladkorno boleznijo. Uživajo jo tudi tisti, ki bi radi uravnali svojo telesno težo.FOTO: iStockphoto
Čičerika je nepogrešljiva stročnica v prehrani športnikov, vegetarijancev in sladkornih bolnikov, vse pogosteje pa se znajde tudi na jedilniku bolj osveščenih navadnih smrtnikov. Redno uživanje čičerike pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja in izboljšuje krvno sliko, saj vlaknina, ki jo vsebuje, znižuje vrednosti slabega LDL holesetrola in trigliceridov. Poleg tega skrbi za dobro prebavo in nase veže strupe iz črevesja, skrbi za čista ledvica, ugodno deluje na delovanje vranice in varuje pred sladkorno boleznijo. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa (med 28 in 32) preprečuje nenadna nihanja krvnega sladkorja in je tako primerna tudi za prehrano sladkornih bolnikov.
Humus - namaz iz čičerike in z rdečo papriko.
Humus - namaz iz čičerike in z rdečo papriko. FOTO: iStockphoto

Vegetarijanci pa jo uživajo kot nadomestek za rdeče meso, saj vsebuje tudi do 25 odstotkov beljakovin, a brez škodljivih nasičenih maščob in odvečnih kalorij. Ker zrnja vsebujejo veliko vlaknin in imajo nizek glikemični indeks vas nasitijo za dolgo in vas napolnijo z energijo, zaradi česar so primerna tudi za tiste, ki si želijo izgubiti odvečno telesno težo.

Poleg tega, da je čičerika bogata z beljakovinami, vsebuje še vitamine skupine B (folate), A, C, D, E in pomembne minerale, kot so kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor. Čičerika je še bogat vir mangana, cinka in folne kisline (B12).

Kako jo pripraviti?

Čičeriko lahko dodate zeleni solati, paradižnikovi solati, omaki za testenine, rižoti ali testeninam, dobro pa se poda tudi juham in enolončnicam. Pretlačeno lahko uporabite tudi kot namaz. Čičeriko lahko kupite suho ali v pločevinki. Suho čičeriko je potrebno namočiti čez noč, in sicer najmanj 12 ur, zjutraj pa vodo, v kateri se je namakala, odliti, saj so se vanjo izločile naravne toksične spojine, ki jih ni dobro zaužiti. Ko jih odmočite, jih v sveži vodi kuhajte približno pol ure. Kuhana čičerika je sladka, ovojnica semen pa je rahla, tako da se kar raztopi v ustih.

Če si torej želite pripraviti zdrav in okusen obrok, potem nikar ne pozabite dodati čičerike. Pa dober tek!
 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650