Vizita.si
Špargljev smoothie

Prehrana

Čistijo telo, izboljšujejo prebavo, odpravljajo stres

K.B.
19. 05. 2020 09.00
3

Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrne minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona prične aprila, a v izobilju se jih lahko naužijemo prav v začetku maja.

Pomagajo tudi pri slabem vidu, krepijo sluznico v telesu, živčevje, delujejo pomlajevalno in poživljajoče, polepšajo lase in kožo, pospešujejo delovanje možganov, krepijo imunski sistem, preprečujejo vnetja, pospešujejo nastajanje hormonov, preprečujejo zaprtost.
Pomagajo tudi pri slabem vidu, krepijo sluznico v telesu, živčevje, delujejo pomlajevalno in poživljajoče, polepšajo lase in kožo, pospešujejo delovanje možganov, krepijo imunski sistem, preprečujejo vnetja, pospešujejo nastajanje hormonov, preprečujejo zaprtost. FOTO: iStockphoto

V teh dneh ne pozabite v svoj jedilnik vključiti zdravilnih špargljev. Njihova sezona je sicer zelo kratka – le dva meseca – a v tem času si z njihovo pomočjo lahko telo prečistite in ga okrepite s številnimi vitamini in minerali. Šparglji so namreč bogati z vitamini A, B in C, vsebujejo pa tudi železo, fosfor, kalcij, mangan, asparagin, eterična olja, jantarno kislino in izredno veliko folne kisline. Predvsem so znani po svojem diuretičnem delovanju in po čistilnem učinku na sečila. Poleg tega pa izboljšujejo prebavo, odpravljajo utrujenost, živčnost in pomanjkanje koncentracije, hkrati pa blažijo tudi nekatere zdravstvene težave.

Primerni za bolnike s sladkorno boleznijo

Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so zelo primerni za dietno prehrano bolnikov s sladkorno boleznijo.

Znižujejo nivo holesterola

Šparglji imajo zelo malo maščob in nič holesterola, zato so zelo priporočljivi za ljudi, ki imajo v krvi veliko maščob.

Pomagajo bolnikom s povišanim krvnim pritiskom in ledvičnim bolnikom

Snovi v špargljevih poganjkih so dober diuretik, zato pospešujejo izločanje vode in ugodno vplivajo na delovanje ledvic. Tako so dobra hrana za ledvične bolnike in tiste s povišanim krvnim pritiskom.

Izboljšujejo prebavo

Imajo blag odvajalni učinek, predvsem zaradi neprebavljivih dolgih vlaken, ki oblikujejo balast.

Izboljšujejo stanje po operativnem posegu

Pospešujejo nastajanje veznega tkiva in vzbujajo tek.

Priporočljivi za nosečnice

Ker vsebujejo izredno veliko folne kisline – 1g špargljev vsebuje več kot mikrogram te biološke snovi, ki pomlajuje celice in sodeluje pri nastajanju krvi in hormonov – so pomembni za pravilen razvoj otroka v maternici.

Odpravljajo utrujenost, živčnost, pomanjkanje koncentracije in prezgodaj osivele lase

Razširjeno pomanjkanje folne kisline, lahko povzroča utrujenost, živčnost, pomanjkanje koncentracije in prezgodaj osivele lase. A šparglji so bogati s folno kislino, zato pomagajo blažiti te težave.

Sicer pa pomagajo tudi pri slabem vidu, krepijo sluznico v telesu, živčevje, delujejo pomlajevalno in poživljajoče, polepšajo lase in kožo, pospešujejo delovanje možganov, krepijo imunski sistem, preprečujejo vnetja, pospešujejo nastajanje hormonov, preprečujejo zaprtost.

Pogosto pa se šparglji znajdejo tudi na jedilniku tistih, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, saj vsebujejo zelo malo kalorij: v 100 gramih jih je le 18. Niso pa priporočljivi za ljudi z akutnim vnetjem sklepov ali obolenjem sečil.

Imajo blag odvajalni učinek, predvsem zaradi neprebavljivih dolgih vlaken, ki oblikujejo balast.
Imajo blag odvajalni učinek, predvsem zaradi neprebavljivih dolgih vlaken, ki oblikujejo balast.FOTO: iStock
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650