V teh dneh ne pozabite v svoj jedilnik vključiti zdravilnih špargljev. Njihova sezona je sicer zelo kratka – le dva meseca – a v tem času si z njihovo pomočjo lahko telo prečistite in ga okrepite s številnimi vitamini in minerali. Šparglji so namreč bogati z vitamini A, B in C, vsebujejo pa tudi železo, fosfor, kalcij, mangan, asparagin, eterična olja, jantarno kislino in izredno veliko folne kisline. Predvsem so znani po svojem diuretičnem delovanju in po čistilnem učinku na sečila. Poleg tega pa izboljšujejo prebavo, odpravljajo utrujenost, živčnost in pomanjkanje koncentracije, hkrati pa blažijo tudi nekatere zdravstvene težave.
Primerni za bolnike s sladkorno boleznijo
Zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob so zelo primerni za dietno prehrano bolnikov s sladkorno boleznijo.
Znižujejo nivo holesterola
Šparglji imajo zelo malo maščob in nič holesterola, zato so zelo priporočljivi za ljudi, ki imajo v krvi veliko maščob.
Pomagajo bolnikom s povišanim krvnim pritiskom in ledvičnim bolnikom
Snovi v špargljevih poganjkih so dober diuretik, zato pospešujejo izločanje vode in ugodno vplivajo na delovanje ledvic. Tako so dobra hrana za ledvične bolnike in tiste s povišanim krvnim pritiskom.
Izboljšujejo prebavo
Imajo blag odvajalni učinek, predvsem zaradi neprebavljivih dolgih vlaken, ki oblikujejo balast.
Izboljšujejo stanje po operativnem posegu
Pospešujejo nastajanje veznega tkiva in vzbujajo tek.
Priporočljivi za nosečnice
Ker vsebujejo izredno veliko folne kisline – 1g špargljev vsebuje več kot mikrogram te biološke snovi, ki pomlajuje celice in sodeluje pri nastajanju krvi in hormonov – so pomembni za pravilen razvoj otroka v maternici.
Odpravljajo utrujenost, živčnost, pomanjkanje koncentracije in prezgodaj osivele lase
Razširjeno pomanjkanje folne kisline, lahko povzroča utrujenost, živčnost, pomanjkanje koncentracije in prezgodaj osivele lase. A šparglji so bogati s folno kislino, zato pomagajo blažiti te težave.
Sicer pa pomagajo tudi pri slabem vidu, krepijo sluznico v telesu, živčevje, delujejo pomlajevalno in poživljajoče, polepšajo lase in kožo, pospešujejo delovanje možganov, krepijo imunski sistem, preprečujejo vnetja, pospešujejo nastajanje hormonov, preprečujejo zaprtost.
Pogosto pa se šparglji znajdejo tudi na jedilniku tistih, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, saj vsebujejo zelo malo kalorij: v 100 gramih jih je le 18. Niso pa priporočljivi za ljudi z akutnim vnetjem sklepov ali obolenjem sečil.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV