Znanstveniki švedskega inštituta Karolinska so 10 let opazovali kar 33 tisoč žensk, ki so bile stare od 49 do 83 let. Z vprašalniki so ugotovili, da so opazovanke, ki so uživale največ čokolade (66 gramov na teden), v primerjavi z ženskami, ki so po čokoladi posegale redko ali sploh nikoli, imele kar za 20 odstotkov manjše tveganje, da bi jih presenetila kap.
Seveda to ne dokazuje, da je prav čokolada zmanjšala tveganje za pojav kapi; toda kot pravi vodja študije dr. Susanna C. Larsson, so pri opazovankah spremljali tudi ostale dejavnike tveganja, a se zato rezultati še niso spremenili. Dodala je še, da naj bi rezultati veljali tudi za moške.
Toda preden pokupite vse zaloge čokolade v bližnji prodajalni, se zavedajte, da ni vsa čokolada zdrava. Če vsebuje goro sladkorja, vam zagotovo ne bo pomagala. Dr. Larssonova pa tudi mnogi drugi strokovnjaki priporočajo samo temno čokolado, ki vsebuje veliko z antioksidanti bogatega kakava. Zavedati se morate še, da vsako pretiravanje škoduje. Košček temne čokolade je čudovit posladek, ki bo poskrbel tudi za vaše zdravje; nikakor pa temna čokolada ne bo varovala vašega srca in ožilja, če boste z njo v svoji prehrani zamenjali vso zelenjavo.
To sicer ni prva študija, ki kaže na pozitivne učinke temne čokolade. Raziskovalci so ugotovili tudi, da lahko zniža visok krvni pritisk in zmanjša tveganje za pojav krvnih strdkov. Skrbi pa tudi za zdrave krvne žile.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV