Med ni le hrana, je tudi zdravilo. Sestavljen je iz mešanice sladkorjev, zlasti glukoze in fruktoze, v manjših količinah pa tudi iz saharoze, dekstrina in drugih. Vsebuje še beljakovine, aminokisline, vitamine (C, B2, B6, niacin, A, K) in minerale (železo, kalcij fosfor, magnezij, silicij, natrij in kalij), poleg tega pa še organske kisline, eterična olja in še bi lahko naštevali.
Zaradi visoke vsebnosti sladkorja, ki preprečuje razmnoževanje bakterij, ima protimikrobno delovanje in ščiti pred bakterijami, kot so Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori in nekaterim glivicam. Tako do neke mere predstavlja naravno obrambo pred okužbami. Uporablja pa se tudi kot zdravilo ob črevesnih, želodčnih boleznih, priporoča se srčnim bolnikom, ob pljučnih boleznih, ob slabokrvnosti, za preprečevanje zaprtja, proti kašlju. Deluje tudi proti vnetjem sluznice v ustni in nosni votlini, hkrati pa krepi imunsko odpornost organizma. Med umirja in je naravno uspavalo, ki vas bo zazibalo v miren in globok spanec. Skrbi pa tudi za mladostno kožo in lajša srbečico kože ali se ga uporablja ob opeklinah kože.
Čeprav mnogi pravijo, da gre le še za eno obliko sladila, so njegove zdravilne lastnosti poznane že dolgo. Uporabljali so ga Grki, Rimljani, nanj tradicionalno prisegajo tudi v ajurvedski medicini. Med je namreč eden najboljših virov energije, saj je živilo bogato z ogljikovimi hidrati, ki so lahko prebavljivi. Zato hitro pridejo v krvni obtok in zagotovijo takojšnjo energijo.
Zaprtje, zgaga
Tradicionalno se v ajurvedski medicini med uporablja pri tistih, ki se spopadajo s slabo prebavo. V starodavnih tekstih je zapisano, da se telo pozitivno odzove na med, ko ga zaužijemo.
Žlica svežega medu pomešana sokom limone in toplo vodo naj bi pomagala tistim, ki se spopadajo z zaprtjem in težavami z želodcem zaradi prekomerne kisline. Zaradi izboljšane presnove pa tudi tistim, ki se spopadajo z debelostjo. Med je izjemno priporočljiv nadomestek sladkorja in drugih sladil, saj blaži še težave z vetrovi in napihnjenost, spodbuja pa aktivnost črevesja. Pomaga pa tudi blažiti težave z želodcem, saj preprečuje prekomerno proizvodnjo kisline, zato preprečuje zgago, slabost, bruhanje.
Šibko srce, pljuča
Ajurvedska medicina redno uporabo medu priporoča tudi pri arterosklerozi in oslabljenemu srcu, hkrati pa tudi ob težavah z dihali. Inhaliranje vode pomešane z aromatičnim medom lahko pomaga blažiti simptome astme in drugih bolezni dihal.
Koža
Med je dobro poznan tudi kot priljubljen dodatek k maskam, ki dobro nahranijo kožo in povrnejo videz napete in sijoče polti. Med deluje tudi antiseptično, zato zmanjšuje mozoljavost, hkrati pa pospešuje celjenje ran, ki se pojavijo ob stiskanju mozoljev. Med je odličen tudi pri pospeševanju celjenja preostalih ran, tudi opeklin.
Blaži kašelj
Med pomirja kašelj, saj deluje blagodejno in pomirjujoče na vneto sluznico zgornjih dihal. Na podoben način deluje tudi ob težavah s požiranjem zaradi gripe ali prehlada. Tako je odličen naravni blažilec neprijetnih simptomov gripe in prehlada.
Med in nespečnost
Med so stoletja uporabljali za odpravo nespečnosti. Njegov pomirjujoč učinek pomaga nespečega zazibati v globok in miren spanec. Po ajurvedski medicini pa se priporoča kozarec tople vode, v kateri raztopite dve čajni žlički medu pred spanjem.
Za zdrave dlesni
Pomaga ohranjati tudi zdravje ustne votline. Vsak dan na dlesni nanesite nekaj medu ali pa grgrajte vodo, v kateri je raztopjen med. To je še posebej priporočljivo ob vnetju dlesni. Če med nanesete na zobe, pa boste na ta način pomagali preprečiti zobno gnilobo, saj deluje kot blag antiseptik in preprečuje rast škodljivih mikroorganizmov.
KOMENTARJI (11)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV