Pogosto pri dieti najprej pomislimo na listnato zelenjavo in če se diete držimo, se nam kaj kmalu lahko zgodi, da nam začne solata že 'štrleti iz ušes'. V tem primeru nikar ne pozabite na artičoke. Idealna je za predjed, saj ima ena le okrog 60 kalorij (251.04 kJ), bogata pa je z vlakninami, ki vam bodo pustile občutek sitosti še dolgo po obroku. Poleg tega je idealna za prehrano ob delu, saj vam ne bo obležala v želodcu in vas utrudila. Če imate možnost, kupite svežo artičoko in jo pripravite le nad soparo. Nekoliko jo lahko posolite, popoprate in začinite z limoninim sokom ali pa z olivnim oljem in rožmarinom.
Feferoni
Pekoča paprika je izjemno učinkovita pri kurjenju kalorij, saj je bogata z antioksidantom kapsaicinom. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Kaliforniji, je pokazala, da se v telesu nekaj ur po obroku, ki je vseboval kapsaicin, podvoji količina porabljenih kalorij. Za porabo maščobe kot vira energije namreč potrebujemo kisik, kapsaicin pa povečuje oksidacijo maščob, zaradi česar se maščobe začnejo hitreje porabljati. Druge raziskave so še pokazale, da jedi, ki vsebujejo kapsaicin, zmanjšujejo apetit.
Grenivka
Grenivka ima nizko glikemično vrednost, znana pa je tudi kot učinkovit »topilec« maščob v organizmu. V korist temu govorijo tudi raziskave, ki jih je opravil dr. Ken Fujioka iz Scripps klinike v San Diegu. Testiral je sto ljudi (moških in žensk), ki so bili na dieti z grenivko in prišel do osupljivih odkritij; tisti, ki so po vsakem obroku zaužili vsaj pol grenivke, so v povprečju izgubili 1,6 kilograma na teden, tisti, ki so trikrat dnevno zaužili kozarec grenivkinega soka, pa so izgubili približno 1,3 kilograma na teden. Vsi, ki so na takšen ali drugačen način vključili grenivko v shujševalni program, so uspešno izgubili vsaj nekaj kilogramov. Takšne rezultate je raziskovalec pripisal sestavinam, ki jih grenivka vsebuje in kemični reakciji, ki se ustvari, ko sestavine pridejo v človeški organizem. Grenivka naj bi znižala nivo inzulina, kar spodbudi topljenje maščob.
Hruške
Čeprav vlada prepričanje, da hruške redijo, pa je resnica ravno obratna. Hruške imajo namreč veliko hranilno vrednost, a malo kalorij. 100 gramov hrušk vsebuje le 50 kalorij (209.2 kJ), poleg tega imajo majhen delež sadnih kislin in so bogate z vlakninami, ki nasitijo. Vsebujejo pa še vitamin C, A, riboflavin in kalij, ki pomaga pri odvajanju vode iz telesa. Tako je hruška idealen sadež za dieto, saj nasiti, pospešuje prebavo in čisti črevesje.
Paradižnik
Če se lotite boja s kilogrami, nikar ne pozabite na paradižnik. Ta rdeči sadež namreč vsebuje veliko vode in malo kalorij. Poleg tega je bogat z likopenom, antioksidantom, ki povišuje raven hormonov, zadolženih za nadziranje teka, zaradi česar nam daje občutek sitosti. Likopen še varuje pred različnimi vrstami raka in pred srčno žilnimi boleznimi.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV