Znanstveniki priznane newyorške univerze Columbia so za nemalo ljudi izvedli izjemno koristno študijo. Želeli so namreč izvedeti, ali je pomanjkanje spanja res razlog, da veliko hitreje posežemo po hrani, ki nam pravzaprav škodi. Njihova dognanja so to potrdila. Ko je 25 moških in žensk, ki so imeli povsem povprečno težo, pet dni lahko spalo samo pet ur, je magnetna resonanca njihovih možganov pokazala, da se ob pogledu na fotografije pic, krofov in sladkarij vklopi del, ki se ne zbudi, ko so pet dni lahko spali normalno, tudi po devet ur.
Strokovnjaki sicer že dolgo vedo, da sta spanje in želja po bolj nezdravi prehrani nekako povezana. Tudi sami so namreč opazili, da v slani in sladki hrani veliko bolj uživajo, ko niso spočiti. “Naši rezultati so pokazali, da ljudje, ki premalo spijo, nezdravo hrano doživljajo kot nagrado, zato lahko ta občutek povzroči, da je zaužijejo v veliko večjih količinah, kot bi jo morda sicer,“ pravi vodja raziskovalne skupine in Raziskovalnega centra prekomerne teže dr. Marie-Pierre St-Onge. “Deli možganov, ki so se aktivirali ob pogledu na nezdravo hrano, niso bili dejavni ob pogledu na zdravo. Odgovor možganov na nezdravo hrano je bil poseben nevronski vzorec, ki se je pojavil le, ko so imeli posamezniki spanje omejeno. To kaže, da je veliko večja možnost, da se bomo pregrešili, ko bomo spali premalo.“ Poleg tega so posamezniki, ko so spali premalo, splošno pojedli več, zlasti se je povečal njihov vnos maščob. Znanstveniki menijo celo, da je povezava med slabšim spancem in večjim vnosom hrane rezultat načina življenja naših prednikov, ki so poleti spali manj, zato pa jedli več, da so se pripravili na zimo, ko niso imeli na voljo toliko hrane, kot jo imamo mi.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV