Vizita.si
Ko spimo premalo, naj bi se ob pogledu na nezdravo hrano v naših možganih zbudil del, ki poskrbi, da v njej še posebno uživamo.
Zdravje

Dokazali, kako se upreti sladkarijam

L.E.
20. 06. 2012 08.10
10

Znanstveniki so ugotovili, zakaj se včasih sladkim pregreham sploh ne moremo upreti, medtem ko se včasih režima zdrave prehrane držimo veliko lažje.

Ko spimo premalo, naj bi se ob pogledu na nezdravo hrano v naših možganih zbudil del, ki poskrbi, da v njej še posebno uživamo.
Ko spimo premalo, naj bi se ob pogledu na nezdravo hrano v naših možganih zbudil del, ki poskrbi, da v njej še posebno uživamo.FOTO: iStockphoto
Če boste spali dovolj, naj bi lažje jedli manj in bolj zdravo.
Če boste spali dovolj, naj bi lažje jedli manj in bolj zdravo. FOTO: iStockphoto

Znanstveniki priznane newyorške univerze Columbia so izvedli za nemalo ljudi izjemno koristno študijo. Želeli so namreč izvedeti, ali je pomanjkanje spanja res razlog, da veliko hitreje posežemo po hrani, ki nam pravzaprav škodi. Njihova dognanja so to potrdila. Ko je 25 moških in žensk, ki so imeli povsem povprečno težo, pet dni lahko spalo samo pet ur, je magnetna resonanca njihovih možganov pokazala, da se ob pogledu na fotografije pic, krofov in sladkarij vklopi del, ki se ne zbudi, ko so pet dni lahko spali normalno, tudi po devet ur.

Strokovnjaki sicer že dolgo vedo, da sta spanje in želja po bolj nezdravi prehrani nekako povezana. Tudi sami so namreč opazili, da v slani in sladki hrani veliko bolj uživajo, ko niso spočiti. “Naši rezultati so pokazali, da ljudje, ki premalo spijo, nezdravo hrano doživljajo kot nagrado, zato lahko ta občutek povzroči, da je zaužijejo v veliko večjih količinah, kot bi jo morda sicer,“ pravi vodja raziskovalne skupine in Raziskovalnega centra prekomerne teže dr. Marie-Pierre St-Onge. “Deli možganov, ki so se aktivirali ob pogledu na nezdravo hrano, niso bili dejavni ob pogledu na zdravo. Odgovor možganov na nezdravo hrano je bil poseben nevronski vzorec, ki se je pojavil le, ko so imeli posamezniki spanje omejeno. To kaže, da je veliko večja možnost, da se bomo pregrešili, ko bomo spali premalo.“ Poleg tega so posamezniki, ko so spali premalo, na sploh pojedli več, še posebno se je povečal njihov vnos maščob. Znanstveniki menijo celo, da je povezava med slabšim spancem in večjim vnosom hrane rezultat načina življenja naših prednikov, ki so poleti spali manj, zato pa jedli več, da so se pripravili na zimo, ko niso imeli na voljo toliko hrane, kot jo imamo mi.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
tu in tam si jih še privoščim , ampak včasih se pa res pretiravala .... zdaj pa vidm da se boljše počutim brez sladkarij.
zame precej nagravžno k ma veliko bejb tak zelo erotičen odnos do sladkarij, skos jih imajo pri sebi in večino časa jih tako zelo čustevno jejo.. kar pomeni da so tempirana bomba, ki se ima eksplozivno za zredit (če ni že debela seveda) ko je zaposlena za nedoločen čas oz. ko misli da "je resno"
a tvoja ženska je pa popuna al kaj ?( če jo sploh maš )
se strinjam s sanyo331
Moja mama jih preprosto ne kupuje, zato pa nimam nobene želje po sladkarijah in nezdravi hrani... Če pa imaš hišo, polno nezdrave hrane, pa tako ni čudno da boš posegal po njej... Treba je spremenit navade pa je.
...in si kaj prebrat o zdravi prehrani... en nasvet, ko kupujete hrano, poglejte sestavine, in če so med njimi zapisane stvari ki jih sploh ne znate prebrat, ni vredno nakupa
Tko se govori! Dodala bi samo se, da se je treba v velikem loku izogibat glukozno-fruktoznemu sirupu, ker ima dokazano tak ucinek, da vzpodbuja hlepenje in 'craving' po se vec sladkorja! Ceprav je slisati precej nedolzen... Potem se pa clovek hitro ujame v zacaran krog, ko si tako zeli sladkorja, da se zelji sploh ne more upreti. :/
Leopardi, hvala! Morda veš če je kje kakšen seznam živil v katerih lahko najdemo glukozno-fruktozni sirup? :D
Seznam živil v katerih najdemo glukozno-fruktozni sirup? Vsako živilo ima na etiketi na grobo naštete sestavine. Na splošno pa ta sirup najdemo v pekarstvu (keksih), mlekarstvu (sladoledi, jogurti), slaščičarstvu, izdelavi kosmičev, v hrani za dojenčke, v različnih omakah, v farmacevtskih, kozmetičnih izdelkih... Fruktalovi sokovi so recimo tipičen predstavnik nečesa z veliko vsebnostjo glukozno-fruktoznega sirupa
Sedaj vsaj vem, zakaj sem suha, ker nimam dela in samo spim....
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080