Ameriški znanstveniki so preučili 33 let študij o učinkih jajc v prehrani, in sicer so preučili študije, ki so bile izvedene med letoma 1982 in 2015. V vseh študijah je sodelovalo več kot 275 tisoč udeležencev. Njihov zaključek je, da to, da užijemo eno jajce vsak dan, ni povezano s pojavom koronarne srčne bolezni, ki je eden vodilnih vzrokov prezgodnje smrti po svetu.
Dolgo časa so se znanstveniki bali, da so jajca za srce škodljiva, ker rumenjak vsebuje holesterol. Niso vedeli, ali to lahko poveča raven slabega holesterola v krvi. Previsok slab holesterol lahko vodi v bolezni srca oziroma kap. O tem je bilo izvedeno več študij in zaključek je, da nam holesterol v hrani ne more škoditi in ni povezan s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.
"Jajca imajo tudi veliko dobrih hranil," pove dr. Dominik Alexander, vodja študije, ki je bila opravljena na inštitutu EpidStat. "Eno večje jajce vsebuje približno šest gramov kakovostnih beljakovin. Vsebuje antioksidante, ki zmanjšajo oksidativen stres in vnetja. Vsebuje antioksidanta lutein in zeaksantin ter vitamine E, D in A."
To so hranila, ki ščitijo srce. Študije so pokazale, da beljakovine znižujejo previsok krvni tlak. Vitamin E zmanjša tveganje za srčno kap pri ljudeh, ki imajo bolezni srca. Lutein lahko pomaga preprečiti mašenje arterij. Inštitut EpidStat je predvsem želel ugotoviti, kakšna je povezava med uživanjem jajc in pojavom kapi in ugotovili so, da je pri tistih, ki uživajo eno jajce na dan, tveganje za kap za 12 odstotkov manjše.
Dr. Tia Rains s Centra za preučevanje jajc (Egg Nutrition Centre) je o študiji povedala: "Ta raziskava je pokazala, da ne obstaja povezava med jajci in boleznijo srca in celo predlaga, da bi uživanje jajc lahko bil način, da se obranimo kapi." Vsekakor je vedno priporočljivo upoštevati tudi nasvet, da nikoli ne pretiravamo.
KOMENTARJI (6)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV