Vizita.si
Mušnica

Novice

Gobe vas lahko stanejo življenja!

Mojca Koprivnikar
18. 09. 2009 10.00
0

Jesenski dež je dodobra namočil naše gozdove in sezona nabiranja gob se lahko začne. Hkrati pa se poveča tudi možnost zastrupitve z njimi. Čeprav je zadnja leta vse manj sprejemov v bolnišnico zaradi zastrupitev z gobami, pa se še vedno vsako leto z gobami precej ljudi resno zastrupi in tudi umre.

Po podatkih iz leta 1998, ko je bila izdana zadnja publikacija o seznamu gob, je v Sloveniji približno 3000 vrst gob, strupenih je okoli enega promila vseh vrst, torej okoli 30.

Če boste jesenske dni izkoristili za nabiranje gob, se zavedajte, da pri gobah ni enostavnih in splošnih pravil. Ko ne veste, ali je goba užitna ali strupena, se posvetujte s strokovnjakom! Za vas smo se po nasvet obrnili na strokovnjaka za gobe Slavka Šeroda iz Gobarskega društva Lisička.

Strupeno gobo je težko ločiti od užitne

"Ko se boste odpravili v gozd po gobe, se zavedajte, da pri gobah ni enostavnih in splošnih pravil. Če niste prepričani, ali je goba užitna ali strupena, se obrnite na strokovnjake iz gobarskih mikoloških društev, kjer boste dobili odgovor,“ opozarja Šerod. Na spletni strani Gobarskega društva Lisička so pripravili nekaj zelo koristnih informacij in nasvetov.

Nikoli pa ne smete ignorirati nekaj splošnih pravil: "Uživajte samo tiste gobe, ki jih dobro poznate, ne uživajte podarjenih gob, ne uživajte gob v prevelikih količinah in vsaka zastrupitev z gobami je nujen primer. Takoj pojdite k zdravniku! je opozoril Šerod.

Najbolj so ogroženi neuki gobarji, saj, kot pravi Šerod, neuko oko težko razloči med strupenimi in užitnimi gobami. Potrebna je 'kilometrina', ki si jo člani gobarskih društev pridobivajo na gobarskih ekskurzijah, razstavah, projektih itd. "Ljubiteljski gobarji pa se lahko izobražujejo na razstavah gob, ki so organizirane vsako leto, najpogosteje v času optimalne rasti, in sicer v septembru in oktobru. Na razstavah gob strokovnjaki na svežih primerkih pokažejo tipične značilnosti gob, bodisi strupenih ali užitnih. Na razstavo gob lahko ljubiteljski gobarji prinesejo tudi košare z gobami in strokovnjaki jim določijo gobe za v lonec in gobe, ki jih je treba vrniti v gozd,“ pravi sogovornik.

Kako pravilno pripravimo in hranimo gobe?

Gobe so okusna in aromatična jed, ki nima veliko kalorij (le 50 kalorij na sto gramov), in lahko prijetno popestrijo jedilnik. "Z gobami ravnajte podobno kot s svežim mesom. Kakšen dan jih lahko pustite v hladilniku in jih nato naslednji dan očistite in porabite. Gobe so namreč najokusnejše, če jih pripravite sveže. Ker so težko prebavljiva hrana, jih ne uživajte v velikih količinah in tudi ne prepogosto. Svetujem, da gobe narežete na čim tanjše rezine, da bo prebava manj naporna. V taki obliki gobe sprostijo tudi največ aromatičnih snovi,“ razlaga Šerod.

Kadar ste jih nabrali preveč, jih konzervirajte

"Včasih je gobja bera tako velika, da vseh ne moremo pojesti. Takrat jih konzervirajte, najbolje pa, da jih zamrznete. Sveže zamrznjene morate porabiti najpozneje v treh mesecih, sicer spremenijo okus in lahko postanejo popolnoma neuporabne. Nekatere gobe pa sveže sploh niso primerne za zamrzovanje. To velja denimo za navadno lisičko (Cantharellus cibarius), ki bo postala grenka, če jo zamrznete svežo. Sveže gobe lahko pred zamrzovanjem tudi blanširate ali dušite. Tako pripravljene jih zamrznjene uporabljate do naslednje gobarske sezone," svetuje Šerod.

Gobe je možno konzervirati tudi za daljše časovno obdobje, če jih vložite bodisi v slanico, olje ali v kis. Primeren način hrambe za daljši čas je tudi sušenje gob. Sušene je najprimerneje hraniti v steklenih kozarcih, tesno zaprte, sicer postanejo gojišče žuželk.

Gobe niso primerne za otroke in starejše osebe, nosečnice ter tiste, ki so alergične na gobe

Šerod pravi, če boste uživali gobe enkrat ali dvakrat tedensko v manjših količinah, vam gotovo ne bodo škodovale. "Količina zaužitih gob je ključna. Smatra se, da je velika količina gob pol kilograma svežih gob po osebi na obrok.

Sicer pa gobe niso primerna hrana za otroke in starejše ljudi, prav tako ne za nosečnice. Še posebej pa gobe ne smejo uživati tisti, ki so nanje alergični!

Še nasvet: ko gobe kupujete v trgovini, se prepričajte, da so bile ustrezno pregledane."Če gobe nabirate sami, se zavedajte, da so kot 'spužva' in iz prsti vsrkajo snovi, lahko tudi strupene. Zato je seveda zelo pomembno, da gobe nabirate v čistem okolju," pravi Šerod, ki še dodaja, da je iz študije, katere izvleček je na spletni strani www.forestry.bf.uni-lj.si, razvidno, da denimo prebivalcem Šaleške doline zaradi onesnaženja s težkimi kovinami ne svetujejo uživanja gob oziroma količine omejijo.

Več o strupenih in užitnih gobah si poglejte tudi na spletni strani www.gobe.si.

 

 

 

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587