Vizita.si
Idelki iz poprove mete, ki vsebujejo sladkor lahko celo poslabšajo ustni zadah. Sladkor je namreč hrana za bakterije v ustih, zaradi česar se pričnejo hitreje razmnoževati.
Zdravje

Hrana, za katero niti ne veste, da povzroča ustni zadah

K.B.
22. 08. 2014 08.03
4

Ste mislili, da le česen in čebula povzročata neprijeten zadah? Tu je še nekaj drugih živil in pijač, ki imajo lahko podoben učinek.

Ne le česen in čebula, tudi nekatera druga živila povzročajo neprijeten zadah.
Ne le česen in čebula, tudi nekatera druga živila povzročajo neprijeten zadah.FOTO: Profimedia

Alkohol

Če ste popili večjo količino alkohola, vaš ustni zadah zagotovo ne bo prijeten. Alkohol je namreč močan diuretik, zaradi česar odvaja vodo iz vašega telesa. S tem pa tudi zmanjša proizvodnjo sline, ki je bogata z encimi, in je učinkovita pri razgradnji bakterij z neprijetnim vonjem v ustih. Če pijete alkohol, tako pazite, da hkrati pijete tudi vodo, da bi telesu zagotovili dovolj tekočine. Še bolje pa je, da z alkoholom ne pretiravate.

Idelki iz poprove mete, ki vsebujejo sladkor lahko celo poslabšajo ustni zadah. Sladkor je namreč hrana za bakterije v ustih, zaradi česar se pričnejo hitreje razmnoževati.
Idelki iz poprove mete, ki vsebujejo sladkor lahko celo poslabšajo ustni zadah. Sladkor je namreč hrana za bakterije v ustih, zaradi česar se pričnejo hitreje razmnoževati. FOTO: Profimedia

Pepermint

Navkljub prepričanju mnogih, da pepermint odpravlja slab zadah, saj ga dodajajo številnim žvečilnim gumijem, pa v resnici izdelki iz poprove mete neprijetni vonj pogosto še poslabšajo. Takoj, ko se okus mentola izpere, se neprijetni dah povrne ali celo poslabša. Po mnenju strokovnjakov je temu tako, ker večina izdelkov iz poprove mete vsebuje sladkor, kar pa je čista hrana za bakterije, ki se nahajajo v ustni votlini. Medtem ko se bakterije hranijo s sladkorjem, nastajajo škodljive žveplove spojine, ki povzročajo neprijeten vonj. Tako vedno izbirajte med mentolovimi izdelki, ki ne vsebujejo sladkorja.

Meso

Če nekajkrat tedensko jeste meso, to ne bo vplivalo na vaš ustni zadah, a če z njim pretiravate, boste morda imeli težave. Če v telo vnesemo več beljakovin, kot jih potrebujemo, se te pričnejo razgrajevati na ogljikove hidrate. Eden od stranskih proizvodov, ki se sprošča med razgradnjo, pa je amoniak, ki lahko vpliva tudi na ustni zadah.

Suho sadje

Suho sadje deluje podobno, kot če bi jedli sladko karamelo. Ne samo, da je polno bakterij, vsebuje tudi veliko netopnih vlaknin celuloze, zaradi katerih se prilepi na in med zobe. Ker je suho sadje bogato s sladkorjem, je tako ta ves čas na voljo razmnoževanju bakterij v ustni votlini. A te težave se lahko znebite že preprosto tako, da si po uživanju suhega sadja dobro umijete zobe, medzobne prostore pa očistite z nitko.
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Nekega jutra nekoč v hladni zimi smo se delavci drenjali na lokalnem avtobusu Maribor-Ptuj. Med nami je bil en legendarec, ki je rad pogledal v šilce žganja, poleg tega pa je večer pred tem jedel še kruh, namazan s pašteto in obložen s česnom. Stali smo kot sardine, eden ob drugem, slovenceljsko pohlevno, molče. In potem "Uuuuumbhhhh!" Legendarcu se je spahnilo. Vam povem, iz njega je udarila taka mečava, da je bila sreča, da smo bili tako nagneteni, ker bi jih sicer najmanj 10 popadalo. Legendarec je lekcijo do Maribora še enih 5 krat ponovil in še nikoli v taki zimi nismo tako željno pričakovali postaje, ko so se odprla vrata in je do nas prišel friški luft. Ta zapis naj bo v opomin vsem česnovim in šnopsovim navdušencem, ki uporabljajo javni prevoz. Amen.
Našvasan_zob 22. 08. 2014 10.39
Dobr da ni noben kozlal...
panceta pa česnik+snopc dobra kombinacija za kozlat
Ačesen in šnops ste vohali, tistih 30 dek pršuta, ki ga je pojedel zraven pa ne?
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049