1. Probiotični jogurti
Probiotiki zaradi aktivnih mikroorganizmov, ki jih vsebujejo, ščitijo našo črevesno floro in preprečujejo, da bi se v črevesju razrasle patogene bakterije. Tako nas varujejo pred raznimi črevesnimi obolenji. Vendar pa se ti mikroorganizmi, ki jih najdemo v probiotičnih jogurtih in drugih probiotičnih izdelkih, v našem telesu ne naselijo za stalno, ampak le za določen čas. Zato bi morali probiotike redno jesti, pravijo raziskovalci, ki so preučevali njihov vpliv na človekov imunski sistem. Študije na dunajski univerzi so na primer pokazale, da le dvestogramski probiotični jogurt, ki ga zaužijemo vsak dan, enako učinkovito dviguje našo odpornost, kot jemanje tablet za krepitev odpornosti. Švedski raziskovalci pa so vpliv probiotikov na imunski sistem preučevali na 181 tovarniških delavcih. Ugotovili so, da je so bili tisti, ki so redno vsak dan jedli probiotični jogurt, kar 33 odstotkov manj na bolniškem dopustu kot tisti, ki so jedli placebo.
2. Oves in ječmen
Norveški raziskovalci trdijo, da oves, ječmen in še nekatera druga žita vsebujejo vlakna, ki imajo zmožnost ubijati škodljive mikrobe v našem telesu ter nase vezati proste radikale. Pravijo, da oves in ječmen dvigujeta odpornost, pospešujeta celjenje ran in celo doprineseta k boljšemu delovanju antibiotikov. Zato svetujejo, da vsaj nekajkrat tedensko za enega od petih dnevnih obrokov zaužijete nekaj ovsa, ječmena ali drugih polnozrnatih vlaken. Seveda pa morajo biti omenjena žita pravilno hranjena oziroma predelana, sicer vse te koristne učinkovine izgubijo.
3. Česen
Česen je naravni antibiotik in se v zdravilne namene uporablja že tisočletja. Pobija škodljive bakterije v telesu, preprečuje nastajanje črevesnih plinov, raznih krčev, drisk, odpravlja črevesne zajedavce, zdravi tudi vnetje žolčnih poti in žolčnika. Čisti dihalne poti, preprečuje okvaro krvnih žil in odpravlja vnetje žrela. Preprečuje še vrsto nalezljivih bolezni, kot so gripa, razne viroze, prehladi, nahod. In če ga boste redno uživali, še preden bodo nastopile težave, boste menda precej zmanjšali možnosti, da bi zboleli. Britanski raziskovalci so zdravilne učinke česna preučevali na 146 prostovoljcih. Nekaj jih je 12 tednov redno jemalo česnov ekstrakt, spet drugi so jemali placebo. In tisti, ki so uživali prave izvlečke iz česna, so imeli kar dve tretjini manj možnosti, da staknejo prehlad, so povedali britanski raziskovalci. Po spet drugih študijah pa naj bi tisti ljubitelji česna, ki pojedo vsaj šest strokov tedensko, imeli tudi do 30 odstotkov manj možnosti za nastanek raka na črevesju in hkrati 50 odstotkov manj možnosti za raka na želodcu.
4. Ribe
Selen, ki ga najdemo predvsem v ribah, mesu, jajcih in nekaterih žitaricah, deluje vzajemno z vitaminom E in pomaga krepiti odpornost organizma. Številne raziskave namreč kažejo, da naj bi pomanjkanje selena v organizmu povzročalo slabitev imunskega sistema, medtem ko lahko povečana količina selena v prehrani obrambne mehanizme našega telesa okrepi. Vendar pa je treba vedeti, da lahko pretiravanje s selenom privede do negativnih učinkov. V najslabšem primeru lahko dobite selenozo – zastrupitev s selenom. Sicer pa selen pomaga še pri številnih drugih procesih v našem organizmu, med drugim sodeluje pri sintezi številnih hormonov.
5. Čaj
Znanstveniki z Harvarda so naredili zanimivo študijo. Preučevali so, koliko čaja je dejansko treba spiti vsak dan, da se naša odpornost res poveča, in prišli do zanimivega zaključka. Menda bi morali popiti kar pet skodelic čaja na dan. A ne katerega koli, temveč pravega črnega ali zelenega, ki vsebujeta veliko L-teanina. To je pravzaprav glavna aminokislina v listih zelenega in črnega čaja, ki po opravljenih študijah sodeč, krepi delovanje našega imunskega sistema. Sicer pa so med čaji za dvigovanje odpornosti znani predvsem ameriški slamnik, bezeg, žajbelj.
6. Kurja juha
Na univerzi v Nebraski pa so raziskovalci preučevali blagodejne učinke kurje juhe na naš organizem in ugotovili, da sestavine v njej preprečujejo širjenje obolelih vnetih krvničk po telesu ter da posledično blažijo simptome prehlada, gripe in drugih virusnih obolenj. Tista zdravilna sestavina v juhi naj bi bila neesencialna aminokislina cistein, ki se sprošča med kuhanjem juhe in ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Če je v juhi še kakšna sestavina, ki prav tako dviguje odpornost – na primer česen – bo krožnik juhe, ki jo boste pojedli, še toliko bolj pripomogel k vaši odpornosti in boljšemu počutju.
7. Gobe
Že stoletja gobe veljajo za živilo, ki učinkovito krepi imunski sistem, le da dolgo časa stroka ni znala pojasniti, zakaj je to tako. Novejše raziskave pa so pokazale, da gobe pravzaprav povečujejo tvorjenje in delovanje belih krvnih celic v našem organizmu, tako da so bolj agresivne in učinkovite v boju proti virusom oziroma infekcijam. Zato se lahko v teh deževnih dneh, ko gobe najbolj rastejo, odpravite v gozd in si naredite zalogo tudi za še bolj hladne tedne, ki so pred nami.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV