Vizita.si
Doma pripravljena pica je lahko hranljiva in zdrava.

Zdravje

Hrana, zaradi katere se staramo

K.R.
01. 01. 2012 09.05
2

Pri izbiri jedi morate paziti predvsem na kakovost in sestavo. Bolj kot je hrana predelana, slabša je za vas. Navadno je tudi veliko bolj kalorična in manj hranljiva. Tako je povod za različna bolezenska stanja in vas lahko tudi postara.

Doma pripravljena pica je lahko hranljiva in zdrava.
Doma pripravljena pica je lahko hranljiva in zdrava.FOTO: iStockphoto
Hrana močno vpliva tako na zdravje kot tudi na počutje. Še več – nepravilna izbira živil lahko telo postara veliko hitreje kot polnovredna in zdrava hrana.

Pecivo, krofi, rogljički, piškoti, čokolada ...

Kaj vsebujejo? Sladkor, belo moko in maščobe. In zakaj nas postarajo? Ker pogosto uživanje tovrstnih živil vodi v nastanek različnih bolezni. Velike količine sladkorja vplivajo na pospešeno obrabo vitaminov (predvsem vitaminov skupine B) in v telesu znižujejo zaloge mineralov, kot na primer kroma. Prehrana z veliko sladkorja pogosto vodi v kronično pomanjkanje tiamina, riboflavina, niacina in piridoksamina. Odsotnost enega ali več vitaminov v tej skupini v veliki meri poveča stres, le-ta pa vpliva na hitrejše staranje. Poleg tega omenjena živila vplivajo na hiter dvig in nenaden padec glukoze v krvi. Simptomi nizke ravni sladkorja v krvi so utrujenost, lakota, glavobol, slabo razpoloženje, zamegljen vid, tresenje, slabost, depresija in potenje.

Klobase, hrenovke in šunka

Uživanje predelanih mesnih izdelkov, kot so klobase, slanina in šunka, za kar 42 odstotkov povečuje tveganje za razvoj različnih bolezni srca, možnosti za razvoj sladkorne bolezni pa so večje za kar 19 odstotkov. Pravi krivec ni meso, nevarnost namreč predvsem povzročajo velike količine soli in konzervansov. Poleg tega mnogi predelani mesni izdelki vsebujejo preveč maščob. Takšna živila povzročajo zastajanje vode, napihnjenost in slabo počutje ter so hkrati eden izmed razlogov za prezgodnje staranje.

Margarina, cvrtje in industrijsko slano pecivo ter piškoti

Transmaščobne kisline, znane tudi kot hidrogenizirane rastlinske maščobe, so najslabša vrsta maščob, ki je v tesni povezavi z različnimi bolezni srca in ožilja ter celo tumorji. Zakaj so torej takšni izdelki sploh na tržišču? Ker so veliko cenejši, enostavnejši za prevoz ter imajo daljši rok trajanja. V napadu lakote se vnaprej pripravljeni prigrizki morda zdijo idealna rešitev, dolgoročno pa so vse prej kot to.

Pica in pokovka – da in ne

Ni se jima treba povsem izogniti, a izberite pametno. Pokovka je pravzaprav zelo hranljiva in zdrava, a le, če jo pripravite doma. Uporabite koruzo, ki jo specite na nekaj kapljic olivnega olja. Še bolje je, da uporabite sezamovo olje ali kokosovo maščobo, saj pri segrevanju ohranita prvotno sestavo in se tako s temperaturo ne spremenita v škodljive maščobe. Začinite jo z majhno količino soli, namesto nje pa lahko uporabite tudi različne suhe začimbe. Nikar pa ne posegajte po vnaprej pripravljenih vrečkah za pripravo v mikrovalovni pečici, saj je že njihova embalaža pogosto rakotvorna, da o prevelikih količinah soli ne izgubljamo besed. Priporočljive pa ni niti pokovka, ki jo kupite v kinu. Je polna masla, soli in celo sladkorja. Enako velja za pico. Raje si privoščite doma pripravljeno, iz polnovrednega testa, sveže zelenjave, puste šunke in sira z manj maščobami. Pica, kupljena v restavracijah, pa skorajda ne vsebuje vlaknin, poleg tega je polna sladkorja, soli in maščob – tako zaradi mastne šunke kot tudi sira.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662