Industrijsko proizvedeni mafini, čips, krofi, krekerji in druge pečene dobrote so bogat vir transmaščobnih kislin, hidrogeniranih maščob, ki pomagajo ohranjati izdelke kompaktne tudi na sobnih temperaturah. Transmaščobne kisline najdemo v vseh vrstah prigrizkov, v zmrznjeni ali ocvrti hrani in pečenih dobrotah, solatnih prelivih, pokovki, ki jo pripravljamo v mikrovalovni pečici, krompirčku, pripravljenih mešanicah za pečenje in še marsikje. In zakaj so transmaščobne kisline nevarne? Mašile naj bi arterije, povečevale koncentracijo lipidov in slabega holesterola v krvi ter zniževale dober holesterol. Trans maščobe pa niso nevarne le zato, ker zvišujejo tveganje za kap, temveč tudi zvišujejo tveganje za diabetes in bolezni srca. Za zdravo življenje omejite vnos teh maščob na maksimalno gram do dva na dan.
Dietni gazirani napitki
Čeprav se zdi nadomeščanje sladkih napitkov z manj kaloričnimi in dietnimi sodami pametna odločitev za vzdrževanje nižje telesne teže, to vsekakor ni zdrava rešitev. Raziskave so pokazale, da so osebe, ki vsakodnevno uživajo dietne pijače, izpostavljene 48 odstotkov večjemu tveganju za kap. Pri osebah, starejših od 40 let, pa so ugotovili, da so dietne sodavice zanje še bolj nevarne. Pri teh ljudeh se ob vsakodnevnem uživanju za 60 odstotkov zviša tveganje za kap, infarkt in druge bolezni srca in ožilja. Zakaj so dietne pijače tako škodljive, znanstveniki še niso ugotovili, a svetujejo, da tovrstne pijače zamenjajte za običajno vodo ali nesladkani doma skuhan čaj.
Prekajeno in predelano meso
Če so vaša strast klobase, hrenovke, slanina ali prekajene mesne dobrote, strokovnjaki svetujejo, da pazite nase. Prekajeno in predelano meso namreč povečujejo tveganje za kap na dva načina: zaradi procesa konzerviranja, ki ga prestajajo, vsebujejo veliko natrija, še bolj škodljivi pa so konzervansi kot na primer natrijev nitrat in nitriti, ki naj bi, kot so pokazale raziskave, poškodovali krvne žile, povzročali strjevanje in oženje arterij, ki so velikokrat vzrok kapi. Poleg tega obstajajo številne študije, ki predelano meso povezujejo z diabetesom in koronarnimi arterijskimi boleznimi, kar pomeni, da povečujejo tudi tveganje za bolezni srca, predvsem pri tistih, ki prekajeno in predelano meso uživajo vsakodnevno.
Rdeče meso
Nasičene maščobe, ki jih najdemo v rdečem mesu, pomembno zvišujejo tveganje za kap in bolezni srca, saj počasi, a vztrajno mašijo arterije. Sedaj pa so strokovnjaki ugotovili tudi, da je hemoglobin, sestavina, ki daje rdečemu mesu visoko vsebnost železa, prav tako nevaren, ko govorimo o kapi. Strokovnjaki se zaenkrat še ukvarjajo s tem in raziskujejo, ali je tveganje za kap zaradi hemoglobina višje zato, ker tako imenovano heme železo, ki se nahaja v rdečem mesu, naredi kri gostejšo in bolj viskozno. Rdeče meso je kljub temu priporočljivo uživati, a občasno in ne vsakodnevno. Namesto rdečega, pogosteje uživajte belo meso – perutnino in ribe.
Konzervirana in pripravljena hrana
Konzervirana in pripravljena hrana običajno vsebuje veliko natrija, ki okrepi okus in daje hrani svežino. Med konzerviranimi jedmi ima najslabši sloves konzervirana juha, saj lahko na primer piščančja juha vsebuje tudi do 1100 miligramov natrija, strokovnjaki pa priporočajo do 1500 miligramov natrija dnevno.
Prekomeren vnos soli in s tem natrija dokazano zvišuje krvni tlak in veča tveganje za možgansko kap, zato izbirajte živila brez dodane soli, izogibajte se pripravljeni, polpripravljeni, predelani in konzervirani hrani, jedi ne solite dodatno, sol pa pri pripravi jedi nadomestite z zelišči in začimbami. Juhe in omake si tako raje skuhajte sami ter jih nato zamrznite, namesto da kupujete že pripravljene.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (11)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV