Morda ni nič bolj zadovoljujočega in udobnejšega od vroče sklede juhe, še posebej na hladen jesenski ali zimski dan ali ko se počutite slabo. Ne glede na to, ali gre za gosto in kremasto strukturo ali piščančje rezance na osnovi juhe, lahko juha vedno poskrbi za dober obrok. Poglejmo si nekaj prednosti vsakodnevnega uživanja juhe in seveda, morebitne slabosti.
Zdravje vašega črevesja se lahko izboljša
Če pripravite juho, ki je polna zelenjave, boste okrepili svoje črevesje. Juha, polna zelenjave, je odlična za vaše črevesje iz različnih razlogov. V prehrano dodaja več vlaknin, kar je odlično za prebavo in sitost, veliko zelenjave, ki jo običajno najdemo v juhah, kot sta por in čebula, pa vsebuje prebiotične vlaknine, ki lahko pomagajo nahraniti dobre bakterije v črevesju.
Dobite lahko dodaten vnos potrebnih beljakovin
Skleda juhe je tako hranljiva, kot jo pripravite, in številni recepti za juho so odlične priložnosti, da dodate nekaj pomembnih hranil, kot so beljakovine. Juhe, kot so tiste s piščančjimi rezanci, goveja enolončnica, ramen in podobno, so odlična izbira, če želite več beljakovin. Juha je lahko pomemben vir beljakovin, še posebej, če je pripravljena s kostno osnovo namesto s slano vodo.
Nekatere juhe imajo lahko 'zdravilne' lastnosti
Ste se kdaj vprašali, ali vam lahko piščančja juha z rezanci dejansko pomaga pri boljšem počutju, ko ste bolni, ali pa ni nič drugega kot pomirjujoč obrok? Čeprav je tolažilna za slabe dni, nekatere raziskave potrjujejo, da ima ta juha lahko tudi protivnetne učinke.
Morda boste hitreje začutili sitost
Odvisno od vrste juhe, ki jo jeste, vam lahko skleda ali skodelica pred glavno jedjo pomaga, da se počutite bolj polni. Pravzaprav so raziskovalci ugotovili, da lahko juha povzroči večjo sitost kot trden obrok.
Za manj kalorij lahko dobite več hranil
Odlična novica je, da če ste premišljeni glede tega, kaj boste dali v svojo juho, lahko zagotovite, da boste dobili na tone hranilnih snovi za manj kalorij kot večina drugih obrokov. Študije so celo pokazale, da je juha dejavnik, ki prispeva k izgubi teže, ohranjanju ciljne teže in zmanjšanju tveganja za debelost.
Po drugi strani pa vaša lakota morda ne bo dolgo časa potešena
Pomembno je omeniti, da se lahko včasih, če zaužijete določene vrste juh kot glavno jed, pozneje dejansko počutite bolj lačni. To je odvisno od tega, katere sestavine izberete in koliko hranilnih snovi zaužijete v obroku kot celoti. Če jeste juho samo brez dodatkov, je pomembno zagotoviti, da je juha bogata s hranili.
Morda boste zaužili veliko nasičenih maščob
Na žalost so določene vrste juhe lahko zelo dobre po okusu, vsebujejo pa lahko tudi veliko kalorij in nasičenih maščob. Kot smo že omenili, je vse odvisno od izbire juhe.
Morda boste zaužili veliko natrija
Poleg visoke vsebnosti nasičenih maščob lahko juha vsebuje tudi preobremenitev natrija. Čeprav so juhe lahko zdrava izbira, lahko vsebujejo visoke ravni natrija, zlasti če jih kupite v restavraciji, namesto da bi jih pripravili sami.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV