Vizita.si
Povišano raven holesterola v krvi ima več kot 66 odstotkov Slovencev v starosti med 35 in 70 let (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012).

Zdravje

Imate povišan holesterol? Ti ukrepi vam lahko pomagajo!

Becel ProActiv
03. 11. 2016 15.53
0

Ste ugotovili, da imate povišan holesterol? Niste edini. Povišano raven holesterola v krvi ima več kot 66 odstotkov Slovencev v starosti od 35 do 70 let (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012). Visoka raven holesterola je eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Prav zato je pomembno, da raven holesterola redno nadziramo.

Povišano raven holesterola v krvi ima več kot 66 odstotkov Slovencev v starosti med 35 in 70 let (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012).
Povišano raven holesterola v krvi ima več kot 66 odstotkov Slovencev v starosti med 35 in 70 let (Slovenski Forum za preventivo srca in ožilja, Zbornik prispevkov 2012).FOTO: Thinkstock
Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov, ki je naravno prisotna v telesu in igra ključno vlogo pri delovanju celic. Poznamo dve glavni vrsti holesterola, tako imenovani 'slabi holesterol', ki je LDL holesterol in ga je dobro ohranjati na čim nižji ravni, ter HDL, ki mu pravimo 'dobri' holesterol.
Poznamo dve glavni vrsti holesterola, tako imenovani 'slabi holesterol', ki je LDL holesterol in ga je dobro ohranjati na čim nižji ravni, ter HDL, ki mu pravimo 'dobri' holesterol.
Poznamo dve glavni vrsti holesterola, tako imenovani 'slabi holesterol', ki je LDL holesterol in ga je dobro ohranjati na čim nižji ravni, ter HDL, ki mu pravimo 'dobri' holesterol. FOTO: Thinkstock
Če imamo povišan holesterol, je pomembno, da sprejmemo ukrepe, s katerimi zmanjšamo nivo slabega holesterola v krvi poleg drugih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Veliko lahko naredimo z zdravo prehrano, gibanjem, uživanjem zadostne tekočine, izogibanjem prekomernemu stresu in nezdravim razvadam, kot so pitje alkohola in kajenje. Razmislite pa lahko tudi o uživanju živil z dodanimi rastlinskimi steroli. Rastlinski steroli so naravno prisotni v živilih, kot so rastlinska olja, oreščki, semena, žito, sadje in zelenjava, vendar v majhnih količinah. Če želite zaužiti večjo količino rastlinskih sterolov za pomoč pri zniževanju slabega holesterola, lahko v svojo vsakodnevno prehrano vključite namaz Becel ProActiv.

Dodani rastlinski steroli klinično dokazano pomagajo zniževati raven holesterola v krvi. Povišan holesterol je dejavnik tveganja za razvoj koronarne bolezni srca. Za koronarno bolezen srca obstaja več dejavnikov tveganja, sprememba enega od teh ima lahko pozitiven učinek, kar pa ni nujno. 3 porcije po 10 g (0,75 g rastlinskih sterolov na porcijo) Becel ProActiv dnevno učinkovito znižuje holesterol (za 7–10 %, v 2–3 tednih) z rednim dnevnim vnosom 1,5–2,4g rastlinskih sterolov kot del uravnotežene in raznolike prehrane, ki vključuje redno uživanje sadja in zelenjave, da se vzdržuje količina karotenoida. Becel ProActiv ni namenjen ljudem, ki jim ni treba nadzirati ravni holesterola v krvi. Zaužitje več kot 3 g rastlinskih sterolov na dan ni priporočljivo. Če jemljete zdravila za zniževanje holesterola morate uživati proizvod pod zdravstvenim nadzorom. Becel ProActiv ni prehransko ustrezen za nosečnice in doječe matere ter otroke stare manj kakor 5 let.

Če želite zaužiti večjo količino rastlinskih sterolov za pomoč pri zniževanju slabega holesterola, lahko v svojo vsakodnevno prehrano vključite namaz Becel ProActiv.
Če želite zaužiti večjo količino rastlinskih sterolov za pomoč pri zniževanju slabega holesterola, lahko v svojo vsakodnevno prehrano vključite namaz Becel ProActiv.FOTO: Aljoša Kravanja

Raznolika in uravnotežena prehrana

Pri zniževanju holesterola na želeno raven moramo razmisliti predvsem o vrsti maščob, ki jih zaužijemo. Priporočljivo je zamenjati nasičene maščobe z nenasičenimi. Najboljše je, da zaužijemo dve tretjini nenasičenih maščob in eno tretjino nasičenih maščob v okviru celotnega vnosa maščob.
Veliko nenasičenih maščob (enkrat nenasičene in večkrat nenasičene maščobe) najdemo v oreščkih, semenih, mastnih ribah in rastlinskih oljih, kot je sončnično olje, ter v mehkih rastlinskih namazih na osnovi rastlinskih olj. Za lažje doseganje optimalnega razmerja maščob je priporočljivo posegati po manj mastnih različicah mlečnih in mesnih izdelkov. Uživajte tudi dovolj sadja in zelenjave, tako boste dobili potrebne vitamine, minerale in vlaknine. Bolj barvit, kot je vaš obrok, bolj verjetno ste zaužili ustrezna hranila.

Losos, oreščki, semena so dobra izbira, če imate povišan holesterol.
Losos, oreščki, semena so dobra izbira, če imate povišan holesterol.FOTO: Thinkstock

Tu je še seznam živil, ki jih je priporočljivo uživati.

Odlična izbira

Mesni izdelki:

- pusta govedina, losos, tuna;
- ribe (polenovka, morski list ipd.);
- piščanec brez kože.

Mlečni izdelki:

- mleko z nizko vsebnostjo maščob/posneto mleko;
- navadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob;
- sir z nizko vsebnostjo maščob/kremni sir z nizko vsebnostjo. maščob;

Žitarice:

- polnozrnat kruh;
- polnozrnat riž;
- oves;
- polnozrnate testenine.

Prigrizki:

- humus (namaz iz čičerike);
- sadje;
- zelenjava;

- oreščki.

Olja in maščobe:

- namazi na rastlinski osnovi;
- sončnično in repično olje;
- Becel ProActiv;
- oljčno olje.

 

Nekaj idej za pripravo okusnih obrokov

1. Umešana jajca s špinačo in dimljenim lososom

Število porcij: 2
Čas priprave: 30 minut
Težavnostna stopnja priprave: enostavno

Sestavine:

- 2 rezini dimljenega lososa (vsaka prb. 35 g)
- 4 čajne žličke namaza Becel ProActiv
- 4 jajca
- 200 g sveže špinače
- 400 g olupljenega mladega krompirja
- 1/2 žlice oljčnega olja
- črni poper

Priprava:

Rezino lososa narežemo na koščke. V majhni posodi jih zmešamo z namazom Becel ProActiv ter dodamo poper po okusu. Drugo rezino lososa razpolovimo. Krompir olupimo in ga skuhamo v vreli vodi.

Medtem segrejemo ponev in vanjo vlijemo olje. Umešamo
jajca in jih zlijemo v kozico. Jajca mešamo na šibkem ognju, dokler niso skoraj pečena.
Dodamo ¼ špinače in mešamo, dokler ne oveni. Ponev odstranimo z ognja, počakamo 2 min in nato vmešamo lososovo mešanico. Na drugi ponvi na hitro popražimo preostanek špinače.

Vsako polovico lososa položimo na svoj krožnik, pokrijemo z umešanimi jajci. Kuhan krompir in špinačo postrežemo kot prilogi.

2. Testenine s piščancem, baziliko in pinjolami

Število porcij: 2
Čas priprave: 20 minut
Stopnja težavnosti priprave: enostavna

Sestavine:

- 200 g polnozrnatih testenin
- 150 g piščančjih prsi
- 1/2 žlice oljčnega olja
- žlica pinjol
- 2 sušena paradižnika (namočena v vodi)
- šopek sveže bazilike (30 g)
- šopek svežega peteršilja (15 g)
- 2 žlici naribanega manj mastnega sira
- 4 čajne žličke Becel ProActiv

Priprava:

Testenine skuhamo po navodilih na embalaži in brez soli. Odcedimo. Piščančje prsi narežemo na koščke in jih popražimo na oljčnem olju. Nato v ponvi brez maščobe do zlato rjave barve popražimo še pinjole. Pustimo, da se ohladijo.

Izdelava omake pesto:

Nekaj listov bazilike damo na stran. Sušene paradižnike, preostale začimbe, pražene pinjole, sir in Becel ProActiv damo v skledo in zmešamo s paličnim mešalnikom. Vmešamo jedilno žlico vroče vode.

Zmešamo testenine, piščanca ter omako pesto.
Razporedimo na 2 krožnika. Testenine s piščancem in svežim
pestom okrasimo s preostalimi listi bazilike in postrežemo.

Nasvet:

• Zraven ponudimo zeleno solato.
• Piščančje meso lahko zamenjamo s tuno ali lososom.
Za več receptov obiščite stran www.becelproactiv.si

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650