Dodani rastlinski steroli klinično dokazano pomagajo zniževati raven holesterola v krvi. Povišan holesterol je dejavnik tveganja za razvoj koronarne bolezni srca. Za koronarno bolezen srca obstaja več dejavnikov tveganja, sprememba enega od teh ima lahko pozitiven učinek, kar pa ni nujno. 3 porcije po 10 g (0,75 g rastlinskih sterolov na porcijo) Becel ProActiv dnevno učinkovito znižuje holesterol (za 7–10 %, v 2–3 tednih) z rednim dnevnim vnosom 1,5–2,4g rastlinskih sterolov kot del uravnotežene in raznolike prehrane, ki vključuje redno uživanje sadja in zelenjave, da se vzdržuje količina karotenoida. Becel ProActiv ni namenjen ljudem, ki jim ni treba nadzirati ravni holesterola v krvi. Zaužitje več kot 3 g rastlinskih sterolov na dan ni priporočljivo. Če jemljete zdravila za zniževanje holesterola morate uživati proizvod pod zdravstvenim nadzorom. Becel ProActiv ni prehransko ustrezen za nosečnice in doječe matere ter otroke stare manj kakor 5 let.
Raznolika in uravnotežena prehrana
Pri zniževanju holesterola na želeno raven moramo razmisliti predvsem o vrsti maščob, ki jih zaužijemo. Priporočljivo je zamenjati nasičene maščobe z nenasičenimi. Najboljše je, da zaužijemo dve tretjini nenasičenih maščob in eno tretjino nasičenih maščob v okviru celotnega vnosa maščob.
Veliko nenasičenih maščob (enkrat nenasičene in večkrat nenasičene maščobe) najdemo v oreščkih, semenih, mastnih ribah in rastlinskih oljih, kot je sončnično olje, ter v mehkih rastlinskih namazih na osnovi rastlinskih olj. Za lažje doseganje optimalnega razmerja maščob je priporočljivo posegati po manj mastnih različicah mlečnih in mesnih izdelkov. Uživajte tudi dovolj sadja in zelenjave, tako boste dobili potrebne vitamine, minerale in vlaknine. Bolj barvit, kot je vaš obrok, bolj verjetno ste zaužili ustrezna hranila.
Tu je še seznam živil, ki jih je priporočljivo uživati.
Odlična izbira
Mesni izdelki:
- pusta govedina, losos, tuna;
- ribe (polenovka, morski list ipd.);
- piščanec brez kože.
Mlečni izdelki:
- mleko z nizko vsebnostjo maščob/posneto mleko;
- navadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob;
- sir z nizko vsebnostjo maščob/kremni sir z nizko vsebnostjo. maščob;
Žitarice:
- polnozrnat kruh;
- polnozrnat riž;
- oves;
- polnozrnate testenine.
Prigrizki:
- humus (namaz iz čičerike);
- sadje;
- zelenjava;
- oreščki.
Olja in maščobe:
- namazi na rastlinski osnovi;
- sončnično in repično olje;
- Becel ProActiv;
- oljčno olje.
Nekaj idej za pripravo okusnih obrokov
1. Umešana jajca s špinačo in dimljenim lososom
Število porcij: 2
Čas priprave: 30 minut
Težavnostna stopnja priprave: enostavno
Sestavine:
- 2 rezini dimljenega lososa (vsaka prb. 35 g)
- 4 čajne žličke namaza Becel ProActiv
- 4 jajca
- 200 g sveže špinače
- 400 g olupljenega mladega krompirja
- 1/2 žlice oljčnega olja
- črni poper
Priprava:
Rezino lososa narežemo na koščke. V majhni posodi jih zmešamo z namazom Becel ProActiv ter dodamo poper po okusu. Drugo rezino lososa razpolovimo. Krompir olupimo in ga skuhamo v vreli vodi.
Medtem segrejemo ponev in vanjo vlijemo olje. Umešamo
jajca in jih zlijemo v kozico. Jajca mešamo na šibkem ognju, dokler niso skoraj pečena.
Dodamo ¼ špinače in mešamo, dokler ne oveni. Ponev odstranimo z ognja, počakamo 2 min in nato vmešamo lososovo mešanico. Na drugi ponvi na hitro popražimo preostanek špinače.
Vsako polovico lososa položimo na svoj krožnik, pokrijemo z umešanimi jajci. Kuhan krompir in špinačo postrežemo kot prilogi.
2. Testenine s piščancem, baziliko in pinjolami
Število porcij: 2
Čas priprave: 20 minut
Stopnja težavnosti priprave: enostavna
Sestavine:
- 200 g polnozrnatih testenin
- 150 g piščančjih prsi
- 1/2 žlice oljčnega olja
- žlica pinjol
- 2 sušena paradižnika (namočena v vodi)
- šopek sveže bazilike (30 g)
- šopek svežega peteršilja (15 g)
- 2 žlici naribanega manj mastnega sira
- 4 čajne žličke Becel ProActiv
Priprava:
Testenine skuhamo po navodilih na embalaži in brez soli. Odcedimo. Piščančje prsi narežemo na koščke in jih popražimo na oljčnem olju. Nato v ponvi brez maščobe do zlato rjave barve popražimo še pinjole. Pustimo, da se ohladijo.
Izdelava omake pesto:
Nekaj listov bazilike damo na stran. Sušene paradižnike, preostale začimbe, pražene pinjole, sir in Becel ProActiv damo v skledo in zmešamo s paličnim mešalnikom. Vmešamo jedilno žlico vroče vode.
Zmešamo testenine, piščanca ter omako pesto.
Razporedimo na 2 krožnika. Testenine s piščancem in svežim
pestom okrasimo s preostalimi listi bazilike in postrežemo.
Nasvet:
• Zraven ponudimo zeleno solato.
• Piščančje meso lahko zamenjamo s tuno ali lososom.
Za več receptov obiščite stran www.becelproactiv.si
Sponzorirana vsebina