Vizita.si
Slanina, čili

Prehrana

Imate težave s prebavo? Potem se izogibajte tem živilom

K.B.
25. 10. 2016 08.07
13

Za vse, ki imate težave s prebavo, je tu seznam živil, ki se jim izogibajte, in seznam živil, ki jih je priporočljivo vnesti v svoj jedilnik.

Slanina, čili
Slanina, čiliFOTO: Thinkstock
Živila, ki se jim izogibajte

Mastna in cvrta prehrana

Izjemno mastna in ocvrta hrana lahko povzroči zgago, saj poveča nastajanje želodčne kisline. Ljudje, ki pogosto jedo takšna živila, bodo opazili, da je njihovo blato bolj bledo. To je posledica odvečne maščobe, ki konča v blatu. Če imate težave s prebavo, se izogibajte premastni in ocvrti hrani, ki lahko težave poslabša. To vključuje tudi mlečne izdelke.

Čili

Pikantna hrana lahko povzroči draženje požiralnika in lahko izzove zgago. Ljudje, ki imajo težave z želodcem, lahko zaradi pikantne hrane razvijejo kronične težave.

Mlečni proizvodi

Nedvomno je v svojo prehrano dobro vnesti kalcij, zato številni uživajo mlečne izdelke. A danes obstaja že veliko ljudi, ki ne morejo prebaviti laktoze v mlečnih izdelkih in zaradi nje dobijo močne krče v trebuhu in so napihnjeni. Tudi Crohnova bolezen, celiakija in kemoterapija lahko povzročijo poškodbe prebavnega trakta, a ena od možnosti je tudi težava s prebavljanjem laktoze.

Čokolada lahko izzove težave ljudem, ki imajo želodčne težave in kronično zaprtje. Poleg tega tudi ljudem, ki ne prebavljajo dobro mlečnih izdelkov. Pri njih težava ni v čokoladi, temveč v mleku v njej.
Čokolada lahko izzove težave ljudem, ki imajo želodčne težave in kronično zaprtje. Poleg tega tudi ljudem, ki ne prebavljajo dobro mlečnih izdelkov. Pri njih težava ni v čokoladi, temveč v mleku v njej. FOTO: Thinkstock

Alkohol

Alkohol vam morda pomaga, da se sprostite – fizično in psihično – a sprošča tudi mišice požiralnika. Zaradi preveč sproščenih mišic požiralnika lahko želodčna kislina zaide v požiralnik in povzroči zgago. Alkohol lahko izzove tudi vnetje želodca. To se zgodi, ko prebava ne deluje pravilno in telo ne dobiva normalnih količin hranljivih snovi. Alkohol lahko povzroči drisko in krče, prav zato se mu je bolje izogibati – še posebno če se spopadate s prebavnimi težavami.

Čokolada

Čokolada lahko izzove težave ljudem, ki imajo želodčne težave in kronično zaprtje. Poleg tega tudi ljudem, ki ne prebavljajo dobro mlečnih izdelkov. Pri njih težava ni v čokoladi, temveč v mleku v njej. Čokolada vsebuje tudi kofein, ki lahko povzroči krče, napenjanje in drisko.

Kava, čaj in gazirane pijače

Kava, čaj in gazirane pijače sproščajo mišice požiralnika in delujejo diuretično. Prav zato so posledica teh lahko zgaga in trebušni krči.

Koruza

Koruza je bogata z vlakninami in celulozo, ki jo nekateri ne morejo dobro prebaviti. Če zrn koruze ne prežvečite dobro, lahko gredo skozi prebavni trakt neprebavljena in izzovejo napihnjenost.


Najboljši zavezniki prebave

Jogurt

Naša prebava vsebuje na milijardo bakterij, ki nam pomagajo pri prebavi. Jogurt pa vsebuje nekaj teh bakterij, ki so dobre za prebavo. Izbirajte tiste, ki vsebujejo žive in aktivne kulture bakterij, in se izogibajte sadnim in sladkim jogurtom. Sadje raje sami narežite v jogurt, tako se boste izognili dodanim sladkorjem.

Jogurt vsebuje nekaj teh bakterij, ki so dobre za prebavo. Izbirajte tiste, ki vsebujejo žive in aktivne kulture bakterij, in se izogibajte sadnim in sladkim jogurtom.
Jogurt vsebuje nekaj teh bakterij, ki so dobre za prebavo. Izbirajte tiste, ki vsebujejo žive in aktivne kulture bakterij, in se izogibajte sadnim in sladkim jogurtom.FOTO: Thinkstock

Kislo zelje in kisla repa

Kislo zelje in repa sta bogata z vitaminom C, minerali in vlakninami in tako kot druga fermentirana živila pospešujeta čiščenje prebavil in izboljšujeta presnovo. Tudi druga živila se posledično bolje absorbirajo v črevesju, zaradi česar kisla repa in zelje tudi krepita imunsko odpornost.

Nemastno meso in riba

Ljudje, ki imajo radi meso, a imajo zaradi njega težave z želodcem, bi se morali izogibati mastnemu mesu. Lahko pa jedo nemastno meso in ribe. Rdeče meso je na splošno bolj mastno, človeški organizem pa bolje prenese nemastno meso in ribo. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki jedo pretežno nemastno meso in ribe, redkeje dobijo raka debelega črevesa.

Polnozrnate žitarice

Polnozrnate žitarice, kot so ovseni kosmiči, proso, pira, so odličen vir vlaknin, ki pozitivno vplivajo na našo prebavo. Več vlaknin v prehrani zmanjšuje raven slabega holesterola, a lahko kljub temu povzroči napihnjenost. Prav zato jih uživajte zmerno.

Kislo zelje in repa sta bogata z vitaminom C, minerali in vlakninami, prav tako kot druga fermentirana živila pospešujeta čiščenje prebavil in izboljšujeta presnovo.
Kislo zelje in repa sta bogata z vitaminom C, minerali in vlakninami, prav tako kot druga fermentirana živila pospešujeta čiščenje prebavil in izboljšujeta presnovo.FOTO: Thinkstock

Banane

Banane pomagajo ohranjati redno in dobro prehrano. Pomagajo tudi zapirati, zato jih pogosto uživajo tisti, ki imajo drisko. Banane pomagajo v telo vnesti elektrolite in kalij, ker vsebujejo dodatne vlaknine, lahko izboljšajo prebavo.

Ingver

Ingver je začimba, ki jo v ljudskem zdravilstvu uporabljajo že več tisoč let. Razlogov za to je veliko, nekaj izmed njih je, da izboljšuje prebavo, tako da zmanjšuje posledice slabosti in bruhanja, preprečuje napihnjenost, krče in jutranje slabosti. Pomaga tudi ob izgubi apetita. Z njim pa ne pretiravajte, saj lahko ob preveliki količini povzroči zgago.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587