Da vam bo cvrtje manj škodilo
Si radi privoščite cvrtje? Potem pa sploh morate v svojo prehrano vključiti tudi zeleno. Poleg tega, da vsebuje ogromno fitohranil, ki imajo antioksidantno delovanje, se lahko pohvali še s kopico tistih, ki so učinkovita protivnetno. Med drugim preprečujejo, da bi do vnetnih reakcij prišlo v prebavnem traktu. Študije so pokazale, da zmanjšajo tveganje za nastanek razjed. Prav dejansko pa ščitijo prebavni trakt in jetra tudi pred akrilamidi, zelo škodljivimi snovmi, ki jih zaužijemo s cvrtjem.
Za zdravo srce in ožilje
Ker gre za zelenjavo, ki je izjemno antioksidantna in protivnetna, z njenim uživanjem preprečimo težave s srcem ter celo raka. To hudo obolenje nastane prav zaradi oksidativnega stresa in vnetnih procesov v telesu. Vnetni procesi v krvnem obtoku pa naredijo veliko škode tudi srčni mišici; povzročajo recimo aterosklerozo, nevarno odebelitev žil, ki lahko privede do kapi. Da se to ne bi zgodilo, varuje še z enim izjemnim fitohranilom, ki ima sposobnost, da sprosti mišice. Te namreč obkrožajo tudi ožilje in ko se sprostijo, se to lahko razširi, kar zniža krvni pritisk.
Surova ali podušena
Stebelno zeleno je najbolj zdravo uživati kar surovo. Je odličen prigrizek, ki ga lahko denimo pomakate v grški jogurt. Sicer pa je to zelenjavo, kot vsako, če želimo, da ohrani zdrave snovi, najbolje dušiti. Raziskave so pokazale, da tako tudi po 10 minutah ohrani od 83 do 99 odstotkov svojih sestavin.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV