Vizita.si
Stebelna zelena je zdrav prigrizek.

Zdravje

Izjemen antioksidant, ki ga preslabo poznamo

L.E.
11. 11. 2015 08.20
0

Mislimo, da so z antioksidanti izjemno bogate limone ali denimo brokoli – premalo pa se zavedamo, da med najbolj antioksidantno zelenjavo spada zelena. Poleg tega deluje protivnetno, zato ščiti pred rakom in kapjo.

Stebelna zelena je zdrav prigrizek.
Stebelna zelena je zdrav prigrizek.FOTO: Thinkstock
Izjemno antioksidantna in neverjetno protivnetna. To je zelena. Zelenjava, ki bi jo morali uživati vsi. Vsebuje tiste najbolj znane antioksidante, kot sta vitamin C in beta karoten. Pa tudi kar 13 drugih tako imenovanih fitohranil, ki jih morda še ne znamo našteti poimensko, a so številne študije dokazale njihovo blagodejno delovanje. Če povzamemo – vsebuje res veliko antioksidantov, snovi, ki ščitijo naše celice, žile, organe ...

Gomoljno zeleno je najbolj zdravo podušiti.
Gomoljno zeleno je najbolj zdravo podušiti. FOTO: Thinkstock

Da vam bo cvrtje manj škodilo

Si radi privoščite cvrtje? Potem pa sploh morate v svojo prehrano vključiti tudi zeleno. Poleg tega, da vsebuje ogromno fitohranil, ki imajo antioksidantno delovanje, se lahko pohvali še s kopico tistih, ki so učinkovita protivnetno. Med drugim preprečujejo, da bi do vnetnih reakcij prišlo v prebavnem traktu. Študije so pokazale, da zmanjšajo tveganje za nastanek razjed. Prav dejansko pa ščitijo prebavni trakt in jetra tudi pred akrilamidi, zelo škodljivimi snovmi, ki jih zaužijemo s cvrtjem.

Za zdravo srce in ožilje

Ker gre za zelenjavo, ki je izjemno antioksidantna in protivnetna, z njenim uživanjem preprečimo težave s srcem ter celo raka. To hudo obolenje nastane prav zaradi oksidativnega stresa in vnetnih procesov v telesu. Vnetni procesi v krvnem obtoku pa naredijo veliko škode tudi srčni mišici; povzročajo recimo aterosklerozo, nevarno odebelitev žil, ki lahko privede do kapi. Da se to ne bi zgodilo, varuje še z enim izjemnim fitohranilom, ki ima sposobnost, da sprosti mišice. Te namreč obkrožajo tudi ožilje in ko se sprostijo, se to lahko razširi, kar zniža krvni pritisk.

Surova ali podušena

Stebelno zeleno je najbolj zdravo uživati kar surovo. Je odličen prigrizek, ki ga lahko denimo pomakate v grški jogurt. Sicer pa je to zelenjavo, kot vsako, če želimo, da ohrani zdrave snovi, najbolje dušiti. Raziskave so pokazale, da tako tudi po 10 minutah ohrani od 83 do 99 odstotkov svojih sestavin.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650