Najprej po nakupih …
Ko kupujete zmrznjeno ali ohlajeno hrano, na primer sladoled, meso ali ribe, to kupite tik preden se odpravite domov. Meso v avtomobilu fizično ločite od ostale hrane, saj lahko sok iz mesa steče na drugo hrano, na kateri se pozneje lahko razmnožijo bakterije.
Priprava na piknik
Zamrznjeno hrano je pred pripravo potrebno najprej odtaliti. Da bi se hrana pravilno odmrznila, jo večer pred piknikom vzemite iz zamrzovalnika in jo dajte v hladilnik, nepredušno zaprto zamrznjeno hrano pa lahko odmrznete tudi v hladni vodi. Če želite hrano odmrzniti 'na hitro' in jo takoj zatem pripraviti, lahko uporabite tudi mikrovalovno pečico.
Ko ste meso odmrznili, ga želite najverjetneje marinirati – marinada je omaka, v katero položimo meso, da mu obogatimo okus in ga zmehčamo. Prvo pravilo je, da meso marinirate v hladilniku in ne na kuhinjskem pultu. Perutnina in mleto meso lahko v marinadi v hladilniku zdržita dva dni, medtem ko lahko govedino, svinjino, teletino, jagnjetino in zrezke v hladilniku marinirate do pet dni.
Če želite marinado uporabiti tudi pozneje pri kuhanju, je dajte delček na stran, še preden vanjo namočite meso, ali pa pazite, da jo boste dobro prevreli in s tem uničili vse morebitne škodljive bakterije v njej.
Prevoz in priprava hrane
Ko hrano prevažate na drugo lokacijo, jo dajte na hladno (v hladilno skrinjo ali torbo z ledenimi vložki), da boste zmanjšali možnost razmnoževanja bakterij. Temperatura v hladilni skrinji naj bo 4 °C ali manj.
Ko hrano spečete, je ne polagajte na krožnike in pladnje, na katerih je bila do tistega trenutka surova hrana. Na ta način namreč lahko okužite pečeno hrano s škodljivimi bakterijami. Na piknik s seboj vedno vzemite dovolj vode, da boste lahko sproti pomivali posodo in krožnike ter poskrbeli za higieno rok. Še bolje pa je, če si na piknikih omislite plastične krožničke in pribor, ki jih lahko po vsaki uporabi zavržete in uporabite nove.
Ko meso pečete, bodite pozorni, da bo popolnoma prepečeno, saj boste le tako uničili vse bakterije. Perutnina in drugo meso na žaru hitro porjavita, a to še ne pomeni, da je meso pečeno tudi od znotraj, zato naj vas to ne zavede. O prepečenosti mesa se lahko prepričate tudi z uporabo posebnega termometra za hrano.
In koliko stopinj mora kazati termometer?
Govedina, svinjina, jagnjetina in teletina so prepečeni, ko notranja temperatura mesa doseže vsaj 70 °C ali več, pri perutnini pa zadostuje že temperatura 62 °C. Mesa nikoli ne popecite samo delno z namenom, da bi ga do konca spekli pozneje, temveč ga v trenutku specite do konca. Ko hrano pogrevate, jo spet segrejte na temperaturo od najmanj 62 do 70 °C ali več. Če hrane nimate namena postreči takoj, ampak čez nekaj minut, jo za ta čas položite na rob žara.
Ko je hrana enkrat pečena, na zraku ne sme stati dlje kot eno uro, še posebej, če temperatura zraka presega 30 °C. Ostanke shranite v primerni posodi in jih položite v hladilno skrinjo. Če je kuhana hrana na zraku več kot dve uri, jo zavrzite.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV